ΔΑΣ Ξενοδοχοϋπαλλήλων: “Μας άφησαν απλήρωτους τον 15 Αύγουστο – 1,5 μήνα χωρίς χρήματα”

0
33

Η Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία των Ξενοδοχοϋπαλλήλων του νομού Ηρακλείου, με ανακοίνωση της διαμαρτύρεται για την αδιαφορία όπως καταγγέλλει της κυβέρνησης στις ανάγκες των άνεργων εργαζομένων του κλάδου του Τουρισμού και Επισιτισμού. 

Ενώ είχε ανακοινωθεί πως το επίδομα του Ιουλίου των 534 ευρώ θα το έπαιρναν στι 11 Αυγούστου, τελικά θα το λάβουν μετά τις 20 του μήνα. 

Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΔΑΣ:

“Η κοροϊδία συνεχίζεται! Η κυβέρνηση και το υπουργείο εργασίας για άλλη μια φορά αφήνει απλήρωτους χιλιάδες εργαζόμενους στον Επισιτισμό – Τουρισμό και μάλιστα το τριήμερο του 15 Αύγουστου. Ενώ είχε ανακοινωθεί ότι η πληρωμή των αναστολών του Ιουλίου θα γινόταν στις 11 και 12 του μήνα. Ακόμα δεν έχει πιστωθεί ούτε ένα ευρώ στους λογαριασμούς μας, ενώ ανακοινώθηκε χθες ότι θα γίνουν οι πληρωμές 20-29 Αυγούστου!

Ακόμα και αυτά τα ψίχουλα των 534 ευρώ μας τα στερούν. Η πλειοψηφία των συναδέλφων θα πληρωθεί δηλαδή 1,5 μήνα μετά την τελευταία φορά που είδε εισόδημα, ενώ την ίδια στιγμή τρέχουν λογαριασμοί ρεύματος, ενοίκια, δόσεις εφορίας κλπ. Ο οικογενειακός
προυπολογισμός για άλλη μια φορά γίνεται λάστιχο. Χιλιάδες οικογένειες δεν έχουν ούτε τα
προς το ζήν. Μας καταδικάζουν στην πείνα και στην εξαθλίωση.

Ταυτόχρονα τα πορτοφόλια της κυβέρνησης για τους μεγαλοξενοδόχους και  μεγαλοεστιάτορες είναι ορθάνοιχτα. Καθημερινά μπαίνουν στο τραπέζι καινούρια προνόμια, νέα πακέτα με φοροαπαλλαγές, απαλλαγή ασφαλιστικών εισφορών, επέκταση του προγράμματος ΣΥΝ-Εργασία κα.

Η πολιτική της κυβέρνησης αποτελεί βούτυρο στο ψωμί των ξενοδόχων. Δεν τους αρκεί που δε δίνουν στην ώρα τους ούτε καν τα ψίχουλα των 534 ευρώ, αλλά διατηρούν και εντείνουν μια κατάσταση γαλέρας! Με την ανοχή και την βοήθεια της κυβέρνησης που τους έδωσε όλα τα νομοθετικά εργαλεία οι ξενοδόχοι δεν υπολογίζουν τίποτα, για να ξαναβάλουν μπροστά την «μηχανή της ανάπτυξης» του τουρισμού. Ούτε σε ανθρώπινες ζωές, ούτε σε εργασιακά δικαιώματα και συμβάσεις. Είναι χαρακτηριστικά τα εργατικά ατυχήματα που έχουν γίνει τον τελευταίο καιρό με αποκορύφωμα το ατύχημα συναδέλφου μάγειρα, ο οποίος απολύθηκε ενώ ήταν σε αναρρωτική άδεια!

Είναι χαρακτηριστικό ότι μεγάλοι ξενοδοχειακοί όμιλοι δεν εφαρμόζουν με το έτσι θέλω τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας και έχουν εργαζόμενους να δουλεύουν με 650 και 700 ευρώ! Αυτό είναι το «τουριστικό θαύμα»! Οι εργαζόμενοι ρισκάρουν καθημερινά την ζωή και την υγεία τους, για να βγάλουν ένα πενιχρό μεροκάματο επιβίωσης για τον δύσκολο χειμώνα που έρχεται.

Καμία αναμονή – Κανένας εφησυχασμός

Ότι έχουμε κερδίσει μέχρι στιγμής είναι αποτέλεσμα των κινητοποιήσεων του προηγούμενο διαστήματος. Επειδή για μας τους εργαζόμενους η ζωή δεν μπαίνει σε ζύγι ανάλογα με το αν βγάζει κέρδη ο εργοδότης, δεν πρόκειται να σταματήσουμε τον αγώνα που έχει ξεκινήσει για να παραμείνουμε ζωντανοί, υγιείς, αξιοπρεπείς. Δε θα αφήσουμε σε χλωρό κλαρί την κυβέρνηση και τους εργοδότες, μέχρι να ικανοποιηθούν τα αιτήματά μας!

Οργανώνουμε την αλληλεγγύη μεταξύ των συναδέλφων σε όλο το κλάδο, για όλους τους
εποχικούς εργαζόμενους. Δε θα αφήσουμε κανέναν χωρίς τα βασικά για να επιβιώσει αυτός και η οικογένειά του.

Απαιτούμε άμεσα:
●ΝΑ ΠΛΗΡΩΘΟΥΝ ΤΩΡΑ ΟΛΟΙ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΠΟΥ ΗΤΑΝ ΣΕ ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΤΟΝ
ΙΟΥΛΙΟ
●ΝΑ ΠΑΡΘΟΥΝ ΟΛΑ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΜΑΣ ΣΤΑ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ

Συνεχίζουμε να διεκδικούμε:
●Με ευθύνη των εργοδοτών και του κράτους να διασφαλιστεί το εισόδημα των εργαζομένων στα ξενοδοχεία και τον επισιτισμό, με βάση τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας.
●Να διασφαλιστεί το εισόδημα των εποχικών τους χειμερινους μήνες.
●Καθολική εφαρμογή της Τοπικής Κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας στα ξενοδοχεία.
●Να ακυρωθούν οι χιλιάδες απολύσεις που έγιναν μέχρι σήμερα, να απαγορευτούν για το επόμενο διάστημα.
●Να γίνονται δωρεάν τα τέστ για covid-19 σε όλους τους εργαζόμενους.
●Άδεια με αποδοχές για όσους νοσούν από τον covid-19, ή έχουν ευπαθείς ομάδες στην οικογένεια.
●Παύση πληρωμών σε ρεύμα, νερό, τηλέφωνο, τράπεζες. Να απαγορευτούν οι πλειστηριασμοί στα λαϊκά νοικοκυριά. Διαγραφή των χρεών των εργατικών οικογενειών”.