Δάφνη Μανουσάκη: Ανησυχητική αύξηση κρουσμάτων και θανάτων από κορωνοϊό| Αναλυτικοί πίνακες και γραφήματα

0
175

Ανησυχητικά είναι τα στοιχεία, που επιμελείται και παρουσιάζει η επίκουρη καθηγήτρια του Πολυτεχνείου Κρήτης, Δάφνη Μανουσάκη, η οποία παρακολουθεί και καταγράφει την πορεία της πανδημίας, από το ξεκίνημά της έχοντας συγκεντρώσει πολύτιμα επιστημονικά συμπεράσματα.

Όπως αναφέρει σε πρόσφατη ανάρτησή της η κα. Μανουσάκη, στη χώρα μας, “έχουμε πλέον ξεπεράσει το Ισραήλ σε μέσο ημερήσιο αριθμό θανάτων”.

Χαρακτηριστικά η κα. Μανουσάκη αναφέρει:

“Θυμίζω ότι το Ισραήλ, πριν λίγες εβδομάδες, είχε το μεγαλύτερο μέσο ημερήσιο αριθμό κρουσμάτων ανά 100.000 παγκοσμίως. Είμαστε σε άσχημη κατάσταση και δεν είμαι σίγουρη ότι είναι παρηγοριά το ότι όλα τα Βαλκάνια, η Ιταλία, η Ελβετία, η Τσεχία, το Βέλγιο, η Ουγγαρία, η Πολωνία είναι σε χειρότερη θέση από εμάς.
Συνεχίζουμε να υποκαταγράφουμε κρούσματα: είμαστε πολύ πιο “αριστερά” στο “χάρτη” από χώρες με αντίστοιχο αριθμό θανάτων.
Τα καλά νέα είναι ότι ίσως γίνονται ορατά τα πρώτα αποτελέσματα του lockdown – έστω σε αριθμό κρουσμάτων. Θα γνωρίζουμε περισσότερα την ερχόμενη εβδομάδα, αλλά, σε κάθε περίπτωση, την ερχόμενη εβδομάδα θα είναι πολύ πρόωρη η κατάσταση για προχωρήσουμε σε άρση του lockdown.
Με κόκκινο χρώμα η “πορεία” της χώρας από την εβδομάδα 24-30 Ιουλίου και μετά.
Με πράσινο χρώμα η “πορεία” της Γαλλίας”.

Σύμφωνα με την επίκουρη καθηγήτρια του Πολυτεχνείου Κρήτης, “στα μέσα Σεπτεμβρίου το Ισραήλ είχε το μεγαλύτερο αριθμό κρουσμάτων ανά 100.000 μεταξύ των ~95 χωρών που παρακολουθώ. Αρχές Οκτωβρίου, ο αριθμός θανάτων είχε φτάσει στο μέγιστο. Το Ισραήλ κατάφερε να αλλάξει την πορεία της επιδημίας μέσα από ένα αυστηρό lockdown το οποίο ξεκίνησε στις 18 Σεπτεμβρίου. Μείωση στο μέσο ημερήσιο αριθμό θανάτων του Ισραήλ καταγράφεται ένα μήνα μετά το lockdown”.

 

Αναλύοντας τα δεδομένα κινητικότητας της Google, η κα. Μανουσάκη αναφέρει ότι “φαίνεται πως η κινητικότητα των πολιτών στη διάρκεια του lockdown είχε μειωθεί αισθητά, ίσως λιγότερο από ό,τι στο πρώτο lockdown.
Αξιοσημείωτες οι διαφορές του Ισραήλ με την Ελλάδα.
Η Ελλάδα κατά τους μήνες Αύγουστο και Σεπτέμβριο σημειώνει κινητικότητα πολιτών στα συνήθη επίπεδα (κυκλοφορούμε σα να μην υπάρχει επιδημία). Τα στοιχεία δείχνει ότι το Ισραήλ, την ίδια περίοδο, παρουσιάζει μειωμένη κινητικότητα πολιτών.

Επίσης, στο δικό μας 2ο lockdown η κινητικότητα των πολιτών παρουσιάζεται αρκετά μεγαλύτερη από την κινητικότητα στο 1ο lockdown, αλλά και από αυτή του Ισραήλ στο 2o lockdown”.