Δ.Ε.Υ.Α.Χ: Δεν υπήρχε διοχέτευση λυμάτων στο Ενετικό Λιμάνι

0
95

Η  Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης Χανίων (Δ.Ε.Υ.Α.Χ.) εξέδωσε ανακοίνωση απαντώντας σε καταγγελίες που έφτασαν μέχρι και το Λιμεναρχείο Χανίων για πιθανή διαρροή λυμάτων σε αγωγούς ομβρίων που εκβάλλουν στο Ενετικό Λιμάνι των Χανίων, μολύνοντας και αλλοιώνοντας χρωματικά το θαλάσσιο περιβάλλον του.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Δ.Ε.Υ.Α.Χ:

Μετά από άμεση έρευνα της Υπηρεσίας μας, διαπιστώθηκε ότι δεν υπήρχε διοχέτευση λυμάτων στους συγκεκριμένους αγωγούς ομβρίων.

Η ρύπανση που προσκλήθηκε αφορούσε υπολείμματα αδρανών υλικών από συντήρηση κτιρίων της Παλιάς Πόλης, πριν την έναρξη της τουριστικής περιόδου καθώς και υπολείμματα χρωμάτων (κυρίως από την πλύση των εργαλείων χρωματισμού).

Θέλουμε να επισημάνουμε στους κατοίκους και τους επιχειρηματίες της περιοχής, πως αυτή η ελαφριά ρύπανση που παρατηρείται από τις ανωτέρω δράσεις δεν είναι επιτρεπτή, ιδίως όταν οι αγωγοί ομβρίων εκβάλλουν σε περιοχές κολύμβησης ή κλειστά συστήματα που δεν ανανεώνονται εύκολα τα ύδατα τους, όπως η θαλάσσια περιοχή του Ενετικού Λιμένα. 

Για την αποφυγή παρόμοιων δυσάρεστων περιστατικών επιβάλλεται:

Τα υπολείμματα των οικοδομικών δραστηριοτήτων να συλλέγονται και απομακρύνονται ως στερεά απόβλητα.
Η απόρριψη του υγρού από τον καθαρισμό των εργαλείων υδατοδιαλυτών χρωμάτων να γίνεται στα συστήματα αποχέτευσης ακαθάρτων.
Το πλύσιμο των αυτοκινήτων με χρήση απορρυπαντικών στις οδούς απαγορεύεται δεδομένου ότι το ρυπαντικό φορτίο μαζί με τα υπολείμματα των απορρυπαντικών καταλήγει μέσω των αγωγών ομβρίων στον πλησιέστερο αποδέκτη, που μπορεί να είναι παραλία λουόμενων. 
Η ίδια απαγορευτική σύσταση ισχύει και για τον καθαρισμό χαλιών με απορρυπαντικά και διάθεση των υγρών πλύσης στα πεζοδρόμια.
Η Δ.Ε.Υ.Α.Χ. πέραν της ενημέρωσης των πολιτών για την αποφυγή των ανωτέρω δράσεων, το αμέσως επόμενο διάστημα, θα εισηγηθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο Χανίων τη θέσπιση αποτρεπτικών κυρώσεων για τις παραπάνω δράσεις. 

Επίσης θα προτείνει τη συνεργασία με τη Διεύθυνση Υγείας της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων και το Λιμεναρχείο Χανίων, προκειμένου από κοινού με το υπάρχον Κλιμάκιο Περιβάλλοντος του Λιμεναρχείου Χανίων, να διενεργούνται έλεγχοι όποτε και όπου απαιτηθεί, για δράσεις μη συμβατές με την ορθή διαχείριση των λυμάτων και την προστασία πάσης φύσεως αποδεκτών (θαλασσών, χειμάρρων, ανοικτών και κλειστών τάφρων ομβρίων κ.λ.π.). 

Ακολουθήστε το Kriti24 και στο Google News για να βλέπετε όλες τις ειδήσεις

Ακολουθήστε το Kriti24 στο Facebook και στο Twitter