Χριστούγεννα στα Χανιά: Όταν λείπει η φαντασία…

0
703

Θα μπορούσε να είναι ο τίτλος των φετινών εκδηλώσεων, που διαφημίζει η Δημοτική Αρχή των Χανίων, ως φαντασμαγορικές, πλούσιες και φυσικά… δωρεάν για όλους τους δημότες.

Δηλαδή οι συγκεκριμένες εκδηλώσεις τι άλλο θα μπορούσε να είναι;

Το φετινό πρόγραμμα των γιορτών του Δήμου Χανίων, δεν είναι τίποτε άλλο, παρά ένας “κατάλογος” από ασύνδετες μεταξύ τους εκδηλώσεις(;), το οποίο είναι “ηλίου φαεινότερον” ότι έγινε πρόχειρα και βιαστικά, με το άγχος του χρόνου που τελείωνε, να πιέζει στο τέλος αφόρητα…

Να μην πάμε μακριά. Ακόμη και ο μικρός Δήμος της Ιεράπετρας, φέτος έκλεισε την Ελένη Φουρέιρα, για τη βραδιά της φωταγώγησης του Χριστουγεννιάτικου δέντρου.

Έρχονται εκλογές θα μου πείτε και ο Δήμαρχος εκεί θέλει να εκλεγεί ξανά.

Εκλογές όμως στο κάτω κάτω έρχονται και για τον Δήμαρχο Χανίων…

Οι φετινές εκδηλώσεις του Δήμου Χανίων, δε διαθέτουν φαντασία, δεν έχουν κάποιο κεντρικό προσανατολισμό, εντέλει είναι εντελώς αδιάφορες για τους δημότες.

Οι περισσότερες μάλιστα γίνονται μέσα στα Κέντρα Παιδικής Δημιουργίας. Που έτσι και αλλιώς κάθε χρόνο αυτήν την εποχή, γίνονται πολλές δράσεις για τα μικρά παιδιά από τους εκπαιδευτικούς. 

Οι διοργανωτές όμως τα πρόσθεσαν αυτά μέσα στο πρόγραμμα. Όπως πρόσθεσαν και ότι γίνεται αυτήν την περίοδο στην πόλη. Και οργάνωσαν και κάποιες λίγες εκδηλώσεις και σε περιαστικές περιοχές, για τα… μάτια του κόσμου. Εδώ θυμήθηκαν ότι έρχονται εκλογές…

Ακόμη και το “παγωμένο δάσος” που στήθηκε τα προηγούμενα δύο χρόνια στον Δημοτικό Κήπο, κάνοντας μία καλή αρχή ώστε να εξελιχθεί σε κάτι καλύτερο, φέτος έχει εξαφανιστεί.

Και ας το πλήρωσε ο Δήμος μόλις πριν από δύο χρόνια, με κάποιες χιλιάδες ευρώ, που πήγαν απ’ ότι φαίνεται τελικά, στον “βρόντο”.

Αφήνοντας στα μικρά παιδιά, μόνο την ανάμνηση για μία δωρεάν βόλτα με το τρενάκι ή λίγα λεπτά διασκέδασης στο καρουζέλ. 

Το αποκορύφωμα όμως είναι ο εορτασμός της άφιξης του νέου έτους.

Για κάποιο ανεξήγητο λόγο, ο εορτασμός φέτος δε θα γίνει στον χώρο που έχει καθιερωθεί δεκάδες χρόνια τώρα, δηλαδή στην πλατεία της Δημοτικής Αγοράς, εκεί που βρίσκεται και ανάβει το Χριστουγεννιάτικο δέντρο της πόλης, αλλά στην Πλατεία Νέων καταστημάτων.

Είναι αστείο να πιστέψουμε ότι αυτή είναι η πρωτοτυπία που σκέφτηκαν η Δημοτική Αρχή και αυτοί που σχεδίασαν αυτές τις εκδηλώσεις, για να κατεβάσουν τους Χανιώτες στο δρόμο.

Να υποδεχτούν όλοι μαζί το νέο έτος.

Όπως γίνεται σε πάρα πολλές πόλεις σε όλο τον κόσμο, αλλά και στην Ελλάδα. Καμία τέτοια διάθεση.

Καμία πρόθεση να σκεφτούν κάτι φαντασμαγορικό, λαμπερό, κάτι που θα άξιζε πραγματικά, ώστε να βγάλει τους Χανιώτες από τα σπίτια τους.

Δεν αποτελεί δικαιολογία ότι η επιλογή του χώρου έγινε για να παρατεθεί γεύμα στους άπορους της πόλης.

Αυτό(που αποτελεί μία πολύ καλή ιδέα και μπράβο) θα μπορούσε να γίνει, άσχετα με την εκδήλωση για την υποδοχή τους νέου έτους.

Καταληκτικά λοιπόν!

Απ’ ότι μάθαμε χρήματα θα ξοδευτούν και φέτος για αυτές τις εκδηλώσεις.

80.000 ευρώ δεν είναι λίγα χρήματα.

Η πρώτη ερώτηση, η οποία υποθέτουμε θα τεθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο από την αντιπολίτευση, είναι που πήγαν αυτά τα χρήματα.

Στις εκδηλώσεις μόνο;

Στις εκδηλώσεις και στον στολισμό της πόλης;

Έγινε κάτι καινούριο φέτος, πέραν του γεγονότος ότι μπήκαν φωτάκια στα κλαδεμένα δέντρα της πλατείας της αγοράς;

Η δεύτερη ερώτηση είναι εάν τελικά αξίζουν αυτές οι εκδηλώσεις, τα χρήματα που θα ξοδευτούν.

Ώστε να χαρούν πραγματικά τις γιορτές οι Χανιώτες με αυτά που θα τους προσφέρει ο Δήμος τους. 

Ή θα περάσουν τις γιορτές τους οι περισσότεροι, χωρίς να πάρουν χαμπάρι, ότι κάτι έγινε στην πόλη τους.

Ακόμη και αν αυτό το… κάτι, είναι οι πολυδιαφημιζόμενες 100 εκδηλώσεις, για τις οποίες επαίρεται η Δημοτική Αρχή.

ΥΓ: Τις τελευταίες ημέρες μεταφέρθηκε το κάστρο  “Παγωμένου χωριού” και τοποθετήθηκε στον Δημοτικό Κήπο. Χωρίς Καρουσέλ και χωρίς τρενάκι προς το παρόν. Άδειο και έρημο… Τι σκοπεύουν να κάνουν οι διοργανωτές, ακόμη άγνωστο. Άλλωστε ουδέποτε είχε ανακοινωθεί αυτό, στο επίσημο πρόγραμμα. Μία ακόμη απόδειξη ότι έχει στηθεί τελείως στο πόδι….

Μανώλης Κονσολάκης

Ακολουθήστε το Kriti24 και στο Google News για να βλέπετε όλες τις ειδήσεις

Ακολουθήστε το Kriti24 στο Facebook και στο Twitter