Χλωροκίνη: Φτιάξαμε 800.000 κουτιά – Πώς γίνεται η θεραπεία

0
267

Απάντηση στην αναζήτηση της ελληνικής επιστημονικής και νοσοκομειακής κοινότητας για θεραπευτικές λύσεις αναφορικά με τη λοίμωξη COVID-19 που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός έδωσε μια ελληνική φαρμακοβιομηχανία.

Η φαρμακευτική εταιρεία Uni-pharma προτίθεται να δωρίσει άμεσα στα ελληνικά νοσοκομεία και για τις ανάγκες της αντιμετώπισης της πανδημίας 24 εκατομμύρια δόσεις φωσφορικής χλωροκίνης (800.000 κουτιά). Πρόκειται για ένα γνωστό και παλιό φάρμακο που χορηγείται για την ελονοσία, ωστόσο αποτελεί πλέον και ένα από τα δυνατά αντιικά όπλα που έχουν στη διάθεσή τους, μαζί με άλλα σκευάσματα, οι ειδικοί λοιμωξιολόγοι για να πολεμήσουν τη νόσο COVID-19.

Aμεση ήταν η θετική αντίδραση του υπουργείου Υγείας, η ηγεσία του οποίου άλλωστε είχε συνδράμει στην ολοκλήρωση της παραγγελίας της πρώτης ύλης, 5 τόνων χλωροκίνης που εισήχθη από την Ινδία, ξεμπλοκάροντας τη διαδικασία με κάθε πρόσφορο τρόπο.

Με δεδομένο ότι η μάχη της Ελλάδας κατά της πανδημίας μόλις ξεκινά, όπως έχει επισημάνει πολλές φορές και ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον νέο κορωνοϊό, καθηγητής Παθολογίας – Λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας, γίνεται αμέσως αντιληπτό πόσο σημαντικό είναι να υπάρχει στη χώρα μας φαρμακευτικό απόθεμα όλων των σκευασμάτων που χορηγούνται συνδυαστικά και με βάση τα ειδικά θεραπευτικά πρωτόκολλα της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων.

Το θεραπευτικό σχήμα θα καθοριστεί προφανώς ανάλογα με τις συστάσεις της επιστημονικής κοινότητας. Ωστόσο, η δωρεά των 24 εκατομμυρίων δόσεων φωσφορικής χλωροκίνης από τον Ομιλο Τσέτη διασφαλίζει ότι οι Ελληνες γιατροί θα βρίσκονται θεραπευτικά στην πρώτη γραμμή της αντιμετώπισης του νέου κορωνοϊού, όπως και το ότι όλοι οι ασθενείς θα έχουν πρόσβαση στη θεραπεία.

Πώς γίνεται η θεραπεία

Η επιλογή του εν λόγω ανθελονοσιακού φαρμάκου (με την εμπορική ονομασία Aralen) προκρίνεται από την ιατρική κοινότητα, καθώς σε ασθενείς με μέτρια έως σοβαρή COVID-19 συνεπάγεται μεγαλύτερη πτώση του πυρετού, βελτίωση των παρατηρούμενων βλαβών στην αξονική τομογραφία, γρηγορότερη ανάρρωση και μεγαλύτερα ποσοστά αρνητικοποίησης του ιικού φορτίου, χωρίς σημαντικές παρενέργειες.

Βάσει των έως τώρα γνωστών στοιχείων από κλινικές αναφορές σε Κίνα και Ευρώπη, η προτεινόμενη δοσολογία είναι 500 mg ανά 12ωρο για 7 ημέρες. Εναλλακτικά μπορεί να χορηγηθεί θειική υδροξυχλωροκίνη (ανθελονοσιακό φάρμακο που χορηγείται επίσης σε άλλες παθήσεις, όπως συστηματικός ερυθηματώδης λύκος και οξεία ή χρόνια ρευματοειδή αρθρίτιδα, με την εμπορική ονομασία Plaquenil) σε δοσολογία 400 mg ανά 24ωρο με φαγητό ή γάλα για 5 ημέρες.

Ωστόσο, οι γιατροί χορηγούν με ιδιαίτερη προσοχή τη φωσφορική και θειική χλωροκίνη στους ασθενείς, καθώς τα δύο φάρμακα, τα οποία είναι δομικά παρόμοια, έχουν περίπλοκο μεταβολισμό, συγκεντρώνονται σε ιστούς και ιδιαίτερα σε περιοχές πλούσιες σε μελανίνη, αλληλεπιδρούν με πολλά άλλα συχνά χρησιμοποιούμενα φάρμακα, έχουν μεγάλο χρόνο ημιζωής, ενώ υπάρχουν σχετικά λιγότερα στοιχεία για τη χρήση τους σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, με ή χωρίς χρόνιες συννοσηρότητες.

Νοσηλεία κατ’ οίκον

Σύμφωνα με τον θεραπευτικό αλγόριθμο για τη νόσο COVID-19 που έχει συντάξει η ειδική επιτροπή εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, τόσο η φωσφορική χλωροκίνη όσο και η θειική υδροξυχλωροκίνη μπορούν να χορηγηθούν και σε εξωνοσοκομειακούς ασθενείς. Πρόκειται για άτομα που έχουν μολυνθεί από τον SARS-CoV-2, δεν ανήκουν σε ομάδα υψηλού κινδύνου, δεν έχουν υποκείμενα νοσήματα και παραμένουν στο σπίτι τους λόγω ήπιας συμπτωματολογίας υπό ιατρική παρακολούθηση.

Σε περίπτωση που εμφανίσουν επιδείνωση, αλλά με καλό κορεσμό οξυγόνου (πάνω από 93%) και αρνητική ακτινογραφία ή αξονική τομογραφία, καθ’ υπόδειξη του οικογενειακού γιατρού μπορεί να ξεκινήσει η λήψη φωσφορικής χλωροκίνης, ενώ σε περίπτωση που ανιχνευτεί πνευμονία βακτηριακής αιτιολογίας μπορεί να προστεθεί και το αντιβιοτικό αζιθρομυκίνη και να συνεχιστεί η νοσηλεία κατ’ οίκον υπό αυστηρή ιατρική παρακολούθηση. Αν ωστόσο εμφανιστεί δύσπνοια, χαμηλός κορεσμός οξυγόνου (κάτω από 93%), υψηλός πυρετός που επιμένει ή επανεμφανίζεται με θετική ακτινογραφία ή αξονική τομογραφία, τότε κρίνεται αναγκαία η εισαγωγή στο νοσοκομείο για συνέχιση της θεραπείας, με φωσφορική χλωροκίνη, αζιθρομυκίνη και τον αντι-ρετροϊκό συνδυασμό λοπιναβίρης/ριτοναβίρης και περαιτέρω διαγνωστικές εξετάσεις.