Χαιρετισμός Γ. Πλακιωτάκη στο Συνέδριο της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας

0
126

Ο Χαιρετισμός του πρώην Προέδρου της ΝΔ και βουλευτή Λασιθίου Γιάννη Πλακιωτάκη στο Συνέδριο της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας:

“Με ιδιαίτερη χαρά χαιρετίζω την έναρξη των εργασιών του 5oυ Περιφερειακού Καρδιολογικού Συνεδρίου της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας και εύχομαι καλή επιτυχία στις εργασίες του συνεδρίου σας.

Νιώθω την ανάγκη, μιας και βρισκόμαστε σε καρδιολογικό συνέδριο, να σας ευχαριστήσω από καρδιάς, για την ιδιαίτερα τιμητική πρόσκλησή σας, να συμμετάσχω στο επιστημονικό συνέδριό σας.

Αξίζει να επισημάνω, ότι η διοργάνωση αυτού συνεδρίου στον Αγ. Νικόλαο, αποτελεί ένα ιδιαίτερο επιστημονικό γεγονός που αναδεικνύει συνολικά όλο το Νομό Λασιθίου. Γι’ αυτό, οφείλω να συγχαρώ ιδιαιτέρως τόσο τον Ιατρικό Σύλλογο Λασιθίου όσο και το Δήμο Αγ. Νικολάου για την πρωτοβουλία τους.

Πρωτοβουλίες ανάλογου επιπέδου και βεληνεκούς, οι οποίες εκτός από επιστημονικές συζητήσεις, προβληματισμούς και ιατρική επιμόρφωση συνδυάζουν και δράσεις ενημέρωσης και πρόληψης για την υγεία των πολιτών είναι πολύ σημαντικές και οφείλουμε όλοι μας να τις στηρίξουμε.

Αξιότιμοι Κυρίες και Κύριοι,

Όπως επισημαίνετε στην πρόσκλησή σας, οι καρδιαγγειακές παθήσεις δυστυχώς, αποτελούν την πρώτη αιτία θανάτου στη χώρα μας. Και λέω δυστυχώς, διότι παρά τα σημαντικά επιστημονικά επιτεύγματα και τις προόδους που έχουν επιτευχθεί τα τελευταία χρόνια στους τομείς της διάγνωσης και της θεραπείας, η χώρα μας μαστίζεται από αυτή την αρνητική πρωτιά.

Η διαπίστωση αυτή αναδεικνύει και τη σπουδαιότητα του συνεδρίου σας.

Και είναι πραγματικά παρήγορο το γεγονός, ότι σε μια εποχή που καταρρέουν αναδιατάσσονται τα πάντα, ο επιστημονικός κόσμος της χώρας μας στέκεται στο ύψος του και πρωτοπορεί. Για το λόγο αυτό, σας αξίζουν πραγματικά, πολλά συγχαρητήρια.

Για εμένα προσωπικά όμως κυρίες και κύριοι, ως μέλος του ελληνικού κοινοβουλίου δεν με ενδιαφέρουν μόνο οι επιστημονικές σας διαπιστώσεις, αλλά και τα αίτια πρόκλησης αυτού του προβλήματος και οι τυχόν αδυναμίες ή αβλεψίες της ελληνικής πολιτείας στην αντιμετώπιση αυτού του τόσο σημαντικού ζητήματος.

Θεωρώ πως η οικονομική κρίση σε συνδυασμό με τα πάμπολλα κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα που μαστίζουν την ελληνική κοινωνία, ο σύγχρονος τρόπος ζωής μας και η υποβάθμιση της ποιότητας της ζωή μας, είναι κάποιες από τις αιτίες που ίσων ευθύνονται για τον τόσο υψηλό αριθμό θανάτων στη χώρα μας από καρδιακά νοσήματα.

Παράλληλα, θα πρέπει να στηλιτεύσω τις ευθύνες της ελληνικής πολιτείας, διότι παρά τις επιστημονικές επισημάνσεις και τα επίσημα στατιστικά στοιχεία, δεν έχει προβεί στις ενέργειες που θα έπρεπε να έχουν γίνει.

Ακόμη και σήμερα υπάρχουν σημαντικές ελλείψεις ιατρικής υποδομής σε πολλά απομακρυσμένα μέρη της χώρας μας και επίσης, δεν έχει εκπονηθεί ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα ενημέρωσης και πληροφόρησης σχετικά με την πρόληψη των καρδιοαγγειακών νοσημάτων.

Δεν έχουμε κατανοήσει ακόμη και σήμερα, ότι με την πρόληψη μπορούμε να εξοικονομήσουμε πόρους, αλλά και να σώσουμε ανθρώπινες ζωές.

Θεωρώ ότι το συνέδριό σας, ως χώρος ανταλλαγής γνώσης και εμπειριών, μπορεί να συμβάλει καθοριστικά προς αυτή την κατεύθυνση και να καθοδηγήσει τους ασκούντες την κυβερνητική πολιτική, ώστε να αναλάβουν τις απαραίτητες πρωτοβουλίες.

Στο πλαίσιο αυτό, εκφράζω την συμπαράστασή μου στο έργο σας και σας δηλώνω, ότι τάσσομαι στη διάθεσή σας για να στηρίξω τόσο εντός όσο και εκτός βουλής, το έργο της εταιρείας σας για τη μείωση της καρδιοαγγειακής νοσηρότητας και θνητότητας.

Παράλληλα, σας δηλώνω ότι με όλες μου τις δυνάμεις θα στηρίξω τις δράσεις που θα προσφέρετε για την πρόληψη υγείας των πολιτών του Νομού μας.

Κλείνοντας, για ακόμη μια φορά θα ήθελα να σας ευχηθώ επιτυχίες στο  συνέδριό σας και στη Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία, να συνεχίσει το επιστημονικό της έργο για την προσφορά γνώσης και επιμόρφωσης στους ιατρούς της πατρίδας μας, ώστε να θεραπεύουν με επιτυχία τους έλληνες ασθενείς.

Σας ευχαριστώ”