Χάθηκαν τα τζιτζίκια από πολλές περιοχές του Ν. Χανίων

0
276

Χωρίς την αγαπημένη…φασαρία του καλοκαιριού, το τραγούδι των τζιτζικιών, έχουν μείνει πολλές περιοχές του Ν.Χανίων. Ειδικά σε κάποια χωριά του Δήμου Πλατανιά, που το τραγούδι των τζιτζικιών, ακουγόταν όλη την ημέρα και μέχρι αργά το βράδυ, τώρα κυριαρχεί μία περίεργη και πάντως όχι φυσιολογική για καλοκαίρι, σιωπή.

Τις περισσότερες ώρες της ημέρας δεν ακούγεται σχεδόν κανένα τζιτζίκι ή αν ακούγονται κάποια, αυτά είναι ελάχιστα σε σχέση με όσα θα έπρεπε κανονικά να υπάρχουν αυτήν την εποχή.

Αυτή η απόκοσμη ησυχία έχει θορυβήσει τους κατοίκους των χωριών,που προσπαθούν να ερμηνεύσουν το φαινόμενο. Κάποιοι, οι περισσότεροι, θεωρούν ως αιτία την παρατεταμένη ανομβρία των χειμωνιάτικων και ανοιξιάτικων μηνών, που ξέρανε υπερβολικά  το έδαφος και δεν επέτρεψε στα τζιτζίκια, να βγουν από τη γη,για να ολοκληρώσουν τον κύκλο της ζωής τους.

‘Αλλοι ρίχνουν την αιτία στα φυτοφάρμακα και ειδικά στους ψεκασμούς των ελαιοδέντρων για την καταπολέμηση του δάκου της ελιάς, που όπως υποστηρίζουν έχουν προκαλέσει καταστροφική μείωση του αριθμού των τζιτζικιών.

Οι ειδικοί προφανώς αιφνιδιασμένοι από το φαινόμενο,το οποίο δεν έχει ιστορικό προηγούμενο, ψάχνουν την αιτία.Και το καλοκαίρι, περνά, τελειώνει μέσα σε μια απόκοσμη και μελαγχολική ησυχία,που τίποτα θετικό δεν προδιαθέτει για το μέλλον και την ισσοροπία στη φύση.