Μαγιορκίνης: 20.000 τα ενεργά κρούσματα στη χώρα; – Χαρδαλιάς: Εύθραυστη η κατάσταση από την πανδημία

0
139

Σταθερή επιδημιολογικά χαρακτήρισε την κατάσταση αλλά με μεγάλη πίεση ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς.

Η κατάσταση είναι εξαιρετικά εύθραυστη στη χώρα μας, είπε ο κ. Χαρδαλιάς και έφερε ως παράδειγμα τη Γαλλία η οποία σε μία μέρα κατέγραψε 22.599 κρούσματα.

Η Ολλανδία έχει μπει σε μερικό lock down και κατέγραψε επίπεδα ρεκόρ κρουσμάτων καθημερινά τα οποία ξεπερνούν τα 7.000 κρούσματα. 

Η Μαδρίτη και η Καταλονία σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης με τα μπαρ και τα εστιατόρια να κλείνουν από το απόγευμα. 

Σε ότι αφορά στη χώρα μας ο κ. Χαρδαλιάς ανέφερε ότι η Κοζάνη βρίσκεται σε επίπεδο 4.

442 ενδεικτικές δειγματοληψίες τις τελευταίες μέρες πραγματοποίησε ο ΕΟΔΥ σε στοχευμένες περιοχές στην Κοζάνη.

Επιπρόσθετα, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας έδωσε διευκρινίσεις για την Κοζάνη, τονίζοντας πως αναστέλλονται τα μαθήματα οδήγησης, θα παραμείνουν ανοιχτές όλες οι επιχειρήσεις που παρέμειναν ανοιχτές στην πρώτη φάση της πανδημίας, ενώ στο επίπεδο συναγερμού 4 (σ.σ. στο οποίο βρίσκεται πλέον η περιοχή) απαγορεύεται η μετακίνηση παραγωγών λαϊκών αγορών από την Κοζάνη σε άλλες περιφέρειες της χώρας.

Όσοι μένουν στην Κοζάνη και εργάζονται αλλού, μπορούν να μετακινούνται με βεβαίωση και μόνο για τις ώρες της εργασίας τους, ενώ επιτρέπονται τα ταξίδια στο εξωτερικό μόνο για σπουδές ή για λόγους υγείας. Τέλος, δεν επιτρέπονται οι μετακινήσεις από και προς την Κοζάνη για γάμους, κηδείες ή μνημόσυνα.

Ο Γκίκας Μαγιορκίνης έριξε… βόμβα

“Με βάση το ποσοστό θετικότητας που βλέπουμε σε διαφορετικές περιοχές, δεν είναι εύκολο να κάνουμε μία άμεση εκτίμηση. Βλέπουμε ότι υπάρχει μεγάλη διαφοροποίηση από πληθυσμό σε πληθυσμό. Οπότε δεν είναι εύκολο να κάνουμε εκτίμηση κρουσμάτων όχι μόνο εδώ, αλλά και παντού.

Δεν εκτιμάμε ότι είναι πάνω από 20.000 αυτή τη στιγμή τα ενεργά κρούσματα, χωρίς να αποκλείεται να κάνουμε κάποιο λάθος. Υπάρχει μεγάλο πρόβλημα στην εκτίμηση σε παγκόσμια κλίμακα”.

Καμπανάκι για τα Γιάννενα

Στην συνέχεια τόνισε πως αύριο, Σάββατο 17.10.2020, θα μεταβεί στην Κοζάνη για συσκέψεις με τις αρμόδιες αρχές, ενώ στην συνέχεια θα μεταβεί και στα Γιάννενα, “όπου η κατάσταση είναι εξαιρετικά κρίσιμη γι’ αυτό πρέπει οι κάτοικοι της περιοχής να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στην τήρηση των μέτρων”.