Χαράτσι 13 ως 50 ευρώ για την είσοδο σε χώρα της Ε.Ε.

0
59

Το σχετικό “χαράτσι” ισχύει εδώ και δέκα χρόνια στις ΗΠΑ, ενώ και για την είσοδο στην Αυστραλία υπάρχει αντίτιμο εδώ και πολλά χρόνια. Τώρα και η Κομισιόν σκέφτεται να θεσπίσει ένα σύστημα για να μπορεί να ελέγχει καλύτερα ποιος εισέρχεται και ποιος εξέρχεται.

Το σύστημα αυτό βέβαια στο όνομα του αγώνα κατά της τρομοκρατίας θα έχει ένα αντίτιμο για τους ταξιδιώτες και για την ακρίβεια εκείνους που μπαίνουν σε κάποια από τις χώρες της Ε.Ε. Χωρίς να απαιτείται βίζα.

Το σύστημα αυτό θα ονομάζεται Etias (European Travel Information and Authorisation System) και θα εγκατασταθεί σε εκατοντάδες αεροδρόμια και λιμάνια.

Το σύστημα αυτό είχε σχεδιαστεί εδώ και καιρό και τώρα αναμένεται να γίνει πραγματικότητα. Όπως συμβαίνει και με το αμερικανικό σύστημα ταξιδιώτες, οι οποίοι δεν χρειάζονται βίζα για την ΕΕ θα δηλώνονται μέσω ίντερνετ.

Έτσι όπως συμβαίνει και στις ΗΠΑ θα καταβάλλεται ένα τίμημα το οποίο θα μπορούσε να κυμαίνεται από 13 μέχρι 50 ευρώ. Για τα 30 εκατομμύρια ταξιδιώτες από χώρες μη μέλη της ΕΕ που δεν χρειάζονται βίζα σημαίνει περίπου 1,5 δισεκατομμύρια ευρώ το χρόνο.

Ο αριθμός των ταξιδιωτών που θα εισέρχονταν στην ΕΕ και παρόλα αυτά θα χρειάζονταν βίζα αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά τα επόμενα χρόνια. Εκατομμύρια Βρετανοί για παράδειγμα που θα πρέπει να επισκεφθούν χώρες – μέλη της ΕΕ θα πρέπει να δηλώνονται στο Etias.

Το ίδιο θα συμβεί και με τους ταξιδιώτες από την Τουρκία ή την Ουκρανία σε περίπτωση που η ΕΕ δεν τους εγγυηθεί την είσοδο.

Πηγή newsit.gr Φωτο eurokinissi