Χανιά: Τι θα γίνει με τις εκδηλώσεις του καλοκαιριού;| Πότε ξεκινούν, μέτρα προστασίας

0
287

Τον προβληματισμό του για το τι θα γίνει με τις εκδηλώσεις, σε ανοικτούς χώρους, κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, μετέφερε σε επικοινωνία του με το kriti24.gr, ο Δήμαρχος Πλατανιά κ. Γιάννης Μαλανδράκης.

Όπως είναι γνωστό στο Ν. Χανίων, αλλά και γενικότερα στην Κρήτη, κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, διεξάγονται δεκάδες εκδηλώσεις σε ανοικτούς χώρους, για τις οποίες φέτος υπάρχει μεγάλος προβληματισμός για το εάν και πως θα γίνουν, λόγω του προβλήματος με τον κορωνοϊό. 

Ο κ. Μαλανδράκης έθεσε το θέμα κατά την διάρκεια της κλειστής σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι του Σαββάτου στο αεροδρόμιο “Δασκαλογιάννης”, ζητώντας από τον Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας κ. Νίκο Χαρδαλιά, να ξεκαθαρίσει τι θα γίνει με το θέμα και εάν επιτρέπονται τελικά ή όχι οι εκδηλώσεις σε ανοικτούς χώρους.

Ο κ. Μαλανδράκης εξήγησε στον κ. Χαρδαλιά ότι οι Δήμοι πρέπει να γνωρίζουν τι θα κάνουν, καθώς είναι αυτοί που δίνουν τις άδειες χρήσης χώρων. 

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφων, αμέσως μετά τη σύσκεψη ο κ. Χαρδαλιάς, δεν έδωσε συγκεκριμένη απάντηση για το θέμα και παρέπεμψε στην Επιτροπή Επιδημιολόγων, η οποία, όπως είπε, σε συνεργασία και με τα συναρμόδια υπουργεία μέσα στα επόμενα 24ωρα θα δώσει τις σχετικές εγκυκλίους και οδηγίες.

Υπενθυμίζεται πάντως ότι από το απόγευμα της Παρασκευής είχε εκδοθεί Κοινή Υπουργική Απόφαση, στην οποία μεταξύ άλλων προβλέπεται ότι: “…λόγω της εξακολούθησης της συνδρομής επιτακτικών λόγων δημοσίου συμφέροντος που καθιστά αναγκαία τη συνέχιση της προσωρινής απαγόρευσης λειτουργίας επιμέρους ιδιωτικών επιχειρήσεων και άλλων χώρων συνάθροισης κοινού, προς περιορισμό της διάδοσης του κορωνοϊού COVID-19, σε συνδυασμό προς τη σταδιακή επάνοδο στην κοινωνική και οικονομική κανονικότητα… προβλέπεται προσωρινή απαγόρευση λειτουργίας στο σύνολο της Επικράτειας, για προληπτικούς λόγους δημόσιας υγείας, για το χρονικό διάστημα από 29.6.2020 έως και 12.7.2020″.

Η αναφορά της ΚΥΑ, εκτός από τις ιδιωτικές επιχειρήσεις και σε “άλλους χώρους συνάθροισης κοινού”, είναι πιθανότατα αυτή που δίνει και την απάντηση στο σχετικό ερώτημα του Δημάρχου Πλατανιά, τουλάχιστον για το διάστημα μέχρι τις 12 Ιουλίου. 

Απομένει βέβαια να δοθούν και πιο ξεκάθαρες διευκρινίσεις από τα συναρμόδια Υπουργεία.

Θα πρέπει πάντως να ξεκαθαριστεί ότι οι Δήμοι από την πλευρά τους είναι αρμόδιοι να δίνουν μόνο άδειες χρήσης χώρων και όχι διεξαγωγής των εκδηλώσεων, στους χώρους αυτούς, όπως εξήγησε ο Δήμαρχος Πλατανιά. 

Εν τω μεταξύ στο ΦΕΚ 2601 με ημερομηνία 27 Ιουνίου 2020, αναφέρονται τα μέτρα προστασίας που πρέπει να ισχύουν, κατά τη διάρκεια διεξαγωγής εκδηλώσεων, σε ανοικτούς χώρους.

Όπως αναφέρεται στο σχετικό ΦΕΚ: