Χανιά: Τι έγραψε ο Μ. Ανδριανάκης μετά την επιστροφή των κλεμμένων γουρνών

0
108

Μετά την θετική κατάληξη που είχε για το θέμα της απόπειρας αρχαιοκαπηλίας στο Παλαιλώνι του Δήμου Αποκορώνου, με την επιστροφή των κλεμμένων γουρνών, ο επίτιμος έφορος αρχαιοτήτων κ. Μιχάλης Ανδριανάκης, σχολίασε στον προσωπικό του λογαριασμό σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης:

«Θα πρέπει να γνωρίζουν οι κάτοικοι των γύρω χωριών ότι αυτός που διέπραξε το έγκλημα της αρχαιοκαπηλίας στο Παλαιλώνι δεν έκλεψε μόνο το κράτος.

Έκλεψε τους ίδιους και την περιοχή τους και μάλιστα σε μια στιγμή που στο Δήμο συζητούμε να προχωρήσει η ανάδειξη του μνημείου, ως ενός επισκέψιμου χώρου, χαρακτηριστικού της αγροτικής ζωής στην άνυδρη αυτή περιοχή.

Τα μνημεία ανήκουν στο σύνολο και όχι σε κάποιους με βίλες και πισίνες, που διάλεξαν την περιοχή επειδή τους άρεσε. Και οι «προμηθευτές» τους που λεηλατούν τα παλιά κτήρια και τα πουλούν στους ασυνείδητους κλεπταποδόχους, σίγουρα δεν είναι από μακριά…

Κάποτε θα πρέπει να σταματήσει αυτό το κακό. Η προστασία της τοπικής πολιτιστικής κληρονομιάς δεν είναι θέμα μόνο του κράτους, αλλά κυρίως της τοπικής κοινωνίας και όχι η προστασία αυτών που τη λεηλατούν και τους οποίους ασφαλώς κάποιοι γνωρίζουν….».

Η τοπική κοινωνία λειτούργησε, όπως έπρεπε. Οι δυο γούρνες επιστράφηκαν αθόρυβα, Η Αστυνομία έκανε πολύ καλά τη δουλειά της. Ο Δήμος κινητοποιήθηκε έντονα.

Ας το μάθουν λοιπόν όλοι καλά πως κάποια πράγματα, που ανήκουν σε όλους, δεν είναι και «αδέσποτα». Και καλό είναι κάποτε να καταλάβουμε πως η προστασία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, είτε είναι η Ακρόπολη στην Αθήνα, είτε οι δυο φτωχές γούρνες στο Παλαιλώνι είναι υποχρέωση και των κληρονόμων, δηλαδή της τοπικής Κοινωνίας.

Αρκετά γεμίσαμε τα μουσεία της Υφηλίου και τις βίλες κάποιων…»