Χανιά: Τα κτήρια του Π.Κ, η αναθεώρηση του Γ.Π.Σ και η στάση της Δημοτικής Αρχής

0
102

Η Δημοτική αρχή των Χανίων, ανακοίνωσε διά του πλέον επίσημου εκπροσώπου της, του Δημάρχου κ. Παναγιώτη Σημανδηράκη, την ξεκάθαρη, όπως ο ίδιος τη χαρακτήρισε, πρόθεσή της, να προτείνει για την περιοχή των τριών κτηρίων του Πολυτεχνείου Κρήτης, στο λόφο Καστέλι, προς την επιτροπή που επεξεργάζεται την αναμόρφωση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου του Δήμου Χανίων, τη χρήση “Κοινωφελείς Λειτουργίες” και “αμιγής κατοικία” για την υπόλοιπη περιοχή. 

Η νυν Δημοτική αρχή των Χανίων εξελέγη πριν από δύο περίπου χρόνια και ανέλαβε καθήκοντα, το Σεπτέμβριο του 2019.

Για την υπόθεση του Λόφου Καστέλι, καλείται να υλοποιήσει την υπ. αριθμ. 416 απόφαση που έλαβε κατά πλειοψηφία, το Δημοτικό Συμβούλιο Χανίων, κατά τη συνεδρίαση της 9ης Σεπτεμβρίου 2020,  στην οποία ξεκάθαρα αναφέρεται ότι “το Δημοτικό Συμβούλιο Χανίων τάσσεται υπέρ του Δημόσιου χαρακτήρα της χρήσης των κτηρίων στο λόφο Καστέλι”.

Για την υλοποίηση αυτής της απόφασης, πρέπει από το σώμα να ληφθούν υπόψη, μία σειρά από παράγοντες που να τεκμηριώνουν και να “δένουν” νομικά την απόφαση, δεδομένου ότι παραμένει ενεργή η σύμβαση μεταξύ του Πολυτεχνείου Κρήτης και της ιδιωτικής εταιρείας Belvedere, για την αξιοποίηση των κτηρίων, με την υλοποίηση επένδυσης για τη δημιουργία μίας πολυτελούς ξενοδοχειακής μονάδας, συνεδριακού κέντρου κλπ. 

Για τυχόν δυσάρεστες μάλιστα για τους σχεδιασμούς της συνέπειες, από την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, η εταιρεία έσπευσε να προειδοποιήσει με επιστολή της ότι θα κινηθεί νομικά για τη διεκδίκηση αποζημιώσεων, σε περίπτωση που με τις αποφάσεις του το σώμα, συμβάλει ουσιαστικά στην ακύρωση της επένδυσης.

Απαντώντας έμμεσα στην εταιρεία, στη συνέντευξη του στον Αντέννα Δυτικής Κρήτης και στην εκπομπή “Μικρόφωνο για 2” ο Δήμαρχος Χανίων μεταξύ άλλων επεσήμανε ότι ο Δήμος ακολουθεί τις διαδικασίες που προβλέπονται. “Από τη στιγμή που το Δημοτικό Συμβούλιο έχει αποφανθεί για μία συγκεκριμένη κατεύθυνση και μια συγκεκριμένη χρήση, ο Δήμος Χανίων θα ασκήσει όλα τα εργαλεία τα οποία του δίνει ο νόμος…”, είπε χαρακτηριστικά.

Όπως σημείωσε ο κ. Σημανδηράκης για τις διαδικασίες: “ο Δήμος Χανίων λειτουργεί μέσα από τα θεσμικά του εργαλεία, μέσα από τις διαδικασίες που σαφώς έχουν αποτυπωθεί από τον νομοθέτη και περιγράφουν την πορεία για την αναθεώρηση και ολοκλήρωση των Γενικών Πολεοδομικών Σχεδίων.Θεωρούμε ότι η έλλειψη ολοκληρωμένου και εγκεκριμένου σχεδιασμού στον Δήμο Χανίων είναι μία από τις βασικές ελλείψεις, που δημιουργούν πολλαπλά προβλήματα σε ιδιώτες και επιχειρηματίες… αυτή η διαδικασία δεν καθορίζεται από καμία εξωγενή παρέμβαση, ήδη προχωράει απρόσκοπτα, σύμφωνα με τις πολιτικές κατευθύνσεις που έχει λάβει το Δημοτικό Συμβούλιο και που εμείς, ως Δημοτική Αρχή, έχουμε την υποχρέωση και τη δέσμευση να υλοποιήσουμε, ασκώντας τα νόμιμα εργαλεία που μας παρέχει ο νομοθέτης για να μπορέσουμε να υλοποιήσουμε εγκεκριμένες αποφάσεις…”

Στην ίδια συνέντευξη ο Δήμαρχος έσπευσε να διευκρινίσει κυρίως σε αυτούς που έχουν μία δυσκολία να κατανοήσουν ή ν’ αποδεχθούν τη θέση της Δημοτικής Αρχής, ότι “η πολιτική απόφασή της είναι απολύτως ξεκάθαρη”.

Όπως χαρακτηριστικά είπε ο κ. Σημανδηράκης: “προχωράμε και είμαστε ξεκάθαρα υπέρ της κοινωφελούς χρήσης στα κτήρια στον λόφο Καστέλι….”

Επικουρική προς αυτήν την κατεύθυνση είναι και η απόφαση που έλαβε προσφατη συνεδρίαση της η Αντιπροσωπεία του ΤΕΕ/ΤΔΚ. 

Ουσιώδες, όχι μόνο για την υπόθεση των συγκεκριμένων κτηρίων, αλλά γενικότερα για την αναθεώρηση και ολοκλήρωση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου των Χανίων, είναι το θέμα των πολιτικών κατευθύνσεων που δίνει το Δημοτικό Συμβούλιο Χανίων, το όργανο δηλαδή που κατ’ εξοχήν εκφράζει τη βούληση των πολιτών. 

Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι ο νομοθέτης ορίζει ότι το Δημοτικό Συμβούλιο με τις αποφάσεις του, είναι αυτό εν τέλει, που δίνει τις απαραίτητες κατευθύνσεις στην ομάδα των ειδικών , που έχει αναλάβει την εκπόνηση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου, το οποίο θα αποτελέσει το σημαντικότερο αναπτυξιακό εργαλείο για τον Δήμο Χανίων. 

Ως εκ τούτου είναι επίσης σαφές, ότι αλλαγές στις όποιες προτάσεις της ομάδας εργασίας, που έχουν ληφθεί στο παρελθόν, είναι απολύτως θεμιτές, στο πλαίσιο που αυτές θα προκύψουν, με βάση τυχόν νέες κατευθύνσεις που μπορεί να δοθούν στην υπό εξέλιξη διαδικασία από το Δημοτικό Συμβούλιο, προφανώς κατόπιν προτάσεων της Δημοτικής Αρχής, η οποία έχει την υποχρέωση να δώσει τις βασικές πολιτικές κατευθύνσεις, τις οποίες θα κληθεί να εγκρίνει ή να απορρίψει το σώμα. 

Εάν αυτές οι κατευθύνσεις οδηγήσουν σε προτάσεις και στη συνέχεια σε αποφάσεις, οι οποίες για κάποιους λόγους πιθανόν να προκαλέσουν την αντίδραση ιδιωτών, ο νομοθέτης έχει προβλέψει μία διαδικασία, η οποία περιλαμβάνει την κατάθεση ενστάσεων, αλλά και τελικών εγκρίσεων, από περισσότερους του ενός φορείς, ώστε να διασφαλιστεί με όσο το δυνατόν πιο αξιοκρατικό τρόπο, η ορθότητα των αποφάσεων που θα ληφθούν.

Ως εκ τούτου προφανώς σε αυτή τη φάση, αυτό που προέχει, όπως τόνισε σε συνέντευξη που παραχώρησε στον Αντέννα Δυτικής Κρήτης και στην εκπομπή “Μικρόφωνο για 2” ο Πρόεδρος της ΔΕ του ΤΔΚ/ΤΕΕ κ. Σπύρος Σοφιανός, είναι “να προχωρήσει η διαδικασία, ώστε να μη χαθούν οι προθεσμίες για την αναθεώρηση του ΓΠΣ”.

Και είναι επίσης αυτονόητο ότι η διαδικασία της αναθεώρησης του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου, θα πρέπει να προχωρήσει λαμβάνοντας υπόψη τις πολιτικές κατευθύνσεις που πρέπει να δοθούν από το Δημοτικό Συμβούλιο Χανίων στην ομάδα εργασίας, με βάση τα νέα δεδομένα και τις εξελίξεις που εν τω μεταξύ έχουν προκύψει για ορισμένα θέματα, ένα εκ των οποίων είναι και αυτό των κτηρίων του Πολυτεχνείου Κρήτης, στο λόφο Καστέλι.

Από εκεί και μετά ο δρόμος είναι ανοικτός, για όσους θεωρούν ότι θίγονται, ώστε να προχωρήσουν στην κατάθεση των ενστάσεων τους. 

Είναι όμως αυτονόητο, πως ουδείς, δεν μπορεί να αφαιρέσει το δικαίωμα, ούτε από τη Δημοτική Αρχή, ούτε από το Δημοτικό Συμβούλιο, να λαμβάνουν πολιτικές αποφάσεις προς όποια κατεύθυνση θεωρούν ότι θα πρέπει να κινηθεί αναπτυξιακά ο Δήμος Χανίων, τα επόμενα χρόνια.

Αποφάσεις οι οποίες θα πρέπει να έχουν πρωτίστως κοινωνική και αναπτυξιακή διάσταση, λαμβάνοντας υπόψη το τελικό όφελος που θα προκύψει για την πόλη και την τοπική κοινωνία. 

Ιδίως όταν οι αποφάσεις αυτές δεν γίνεται να αλλάζουν συνεχώς, καθώς η ολοκλήρωση του ΓΠΣ, δεν είναι μία διαδικασία που μπορεί να επαναληφθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα.