Χανιά: Συνεχίζεται η έντονη μετασεισμική δραστηριότητα- Τι εκτιμά ο πρόεδρος της Επιτροπής Εκτίμησης Σεισμικής Επικινδυνότητας

0
962

Νεώτερη ενημέρωση 17:48

Συνεχίζει να «κουνιέται» η γη στα νότια παράλια του Νομού Χανίων.

Εξι μετασεισμικές δονήσεις πάνω από 3 Ρίχτερ έγιναν μέχρι και το απόγευμα της Κυριακής,  μετά το σεισμό των 4,4 Ρίχτερ, που ανησύχησε τους κατοίκους του Νομού, ο οποίος σημειώθηκε στις 16:47 το απόγευμα του Σαββάτου.

Συγκεκριμένα στις 17:01 το απόγευμα του Σαββάτου, έγινε σεισμική δόνηση μεγέθους 3,1 βαθμών της Κλίμακας Ρίχτερ, σε εστιακό βάθος 3,4 χλμ και σε απόσταση 31 χλμ, ΔΒΔ  της Χώρας των Σφακίων.

Στις 23:07 το βράδυ, έγινε σεισμική δόνηση μεγέθους 3,1 βαθμών της Κλίμακας Ρίχτερ, σε εστιακό βάθος 9,5 χλμ και σε απόσταση 29 χλμ, ΔΒΔ  της Χώρας των Σφακίων.

Στις 05:41 το πρωί της Κυριακής, έγινε ένας ακόμη μετασεισμός μεγέθους 3,8 βαθμών της Κλίμακας Ρίχτερ, σε εστιακό βάθος 5,5 χλμ και σε απόσταση 31 χλμ, ΔΝΔ  της Χώρας των Σφακίων.

Στις 06:01 το πρωί της Κυριακής, ένας ακόμη μετασεισμός με μέγεθος 3,2 Ρίχτερ, έγινε σε εστιακό βάθος 0,5 χλμ και σε απόσταση 31 χλμ ΔΝΔ  της Χώρας των Σφακίων.

Στις 07:06 το πρωί της Κυριακής, έγινε ένας ακόμη μετασεισμός μεγέθους 3,1 βαθμών της Κλίμακας Ρίχτερ, σε εστιακό βάθος 18,5 χλμ και σε απόσταση 32 χλμ, ΔΝΔ  της Χώρας των Σφακίων.

Τέλος τρία λεπτά αργότερα στις 07:09 το πρωί της Κυριακής, έγινε ένας ακόμη μετασεισμός μεγέθους 3,1 βαθμών της Κλίμακας Ρίχτερ, σε εστιακό βάθος 14,1 χλμ στον ίδιο εστθακό χώρο

Έκτοτε δεν έχει δώσει μέχρι στιγμής σεισμό πάνω από 3 Ρίχτερ η περιοχή. 

Tι λένε οι σεισμολόγοι

Από την Παρασκευή που ενεργοποιήθηκε το τρίγωνο μεταξύ Παλαιόχωρας, Γαύδου και Σφακίων, με το σεισμό των 4,5 Ρίχτερ, έχουν γίνει περισσότεροι από 30 σεισμοί, με μεγαλύτερο το σεισμό των 4,4 Ρίχτερ, που έγινε το απόγευμα του Σαββάτου.

Οι σεισμολόγοι, επισημαίνουν ότι η συνεχής σεισμική ακολουθία, δείχνει ότι πρόκειται για ένα φαινόμενο που είναι σε εξέλιξη το οποίο και παρακολουθούν, σημειώνοντας ότι δεν χρειάζεται να επικρατήσει πανικός στους κατοίκους του Νομού Χανίων. 

ο πρόεδρος της Επιτροπής Εκτίμησης Σεισμικής Επικινδυνότητας, ομότιμος καθηγητής Σεισμολογίας, Κωνσταντίνος Μαρκόπουλος, αναφερόμενος στην έντονη σεισμική δραστηριότητα των τελευταίων ημερών αναφέρει σχετικά στο newsit.gr.

“Αυτοί οι σεισμοί είναι στα όρια, εκεί που αρχίζει να συγκρούεται η ευρασιατική πλάκα στην οποία ανήκουμε με την αφρικανική, νότια της Κρήτης. Έτσι ξεκινάνε και γι’ αυτό έχουν πολύ μικρό εστιακό βάθος, το οποίο, όμως, ύστερα από λίγα χιλιόμετρα φτάνει και τα 70.000 μέτρα βάθος, όπως και ένας σεισμός πριν λίγες ημέρες.

Αυτό που συμβαίνει τώρα οφείλεται στην κίνηση – δηλαδή τη βύθιση – της αφρικανικής πλάκας κάτω από την ευρασιατική. Υπάρχει το τόξο το ελληνικό, το οποίο αρχίζει βόρεια της Κέρκυρας και της Ιθάκης, προχωρά με Κεφαλονιά, Ζάκυνθο, δυτικά της Πελοποννήσου και κάτω από την Κρήτη και καταλήγει στα Δωδεκάνησα. Όλο αυτό είναι ένα τόξο, αλλά και το μέτωπο σύγκρουσης των δύο πλακών.

Πάντα πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη ότι στην Ελλάδα που είναι 1η στην Ευρώπη και 6η παγκοσμίως, σε σεισμικότητα, σεισμοί 4,5 Ρίχτερ, ή 3,9 ή 4,6 είναι υπερβολικό και να το συζητάμε. Είναι πάρα πολύ μικρά τα μεγέθη για να προκαλέσουν το φαινόμενο του ντόμινο. Μόνο σεισμοί πάνω από 6,5 και 7 Ρίχτερ θα μπορούσαν να αποδοθούν σε φαινόμενο του ντόμινο. Ένας 6άρης έχει 33 5άρηδες και 1.980 4άρηδες.”