Χανιά: Συλλυπητήρια από Τ. Βάμβουκα-ΚΙΝΑΛ Χανίων-ΕΒΕΧ για Μ. Ζομπανάκη

0
48

Την βαθύτατη θλίψη τους για τον πρόσφατο θάνατο του Μίνωα Ζομπανάκη εξέφρασαν με συλλυπητήριες ανακοινώσεις που εξέδωσαν τη Δευτέρα ο Δήμαρχος Χανίων, Τάσος Βάμβουκας, η ΝΕ Κινήματος Αλλαγής Χανίων και το Επιμελητήριο Χανίων.

Η ανακοίνωση του Δημάρχου Χανίων

Έφυγε από την ζωή ένας συντοπίτης μας «χωρίς σύνορα», ο Μίνως Ζομπανάκης.

Ξεκίνησε από το χωριό μας, τις Καλύβες Αποκορώνου και έφτασε να είναι μία από τις λιγοστές παγκόσμιες προσωπικότητες που έχουν διαμορφώσει το σύγχρονο διεθνές σύστημα χρηματαγορών. Ενδεικτικό στοιχείο για την κατανόηση της προσωπικότητάς του είναι η ρήση του ότι: «ο υπερβολικός πλούτος είναι κατάρα που δεν σου επιτρέπει να χαρείς τα όμορφα πράγματα στη ζωή».

Ως Δήμαρχος Χανίων εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του Μίνωα Ζομπανάκη.

Αποχαιρετάμε με υπερηφάνεια ένα άξιο τέκνο του τόπου μας.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΚΙΝΑΛ

Η ΝΕ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ ΧΑΝΙΩΝ σε έκτακτη συνεδρίαση της, την 24-12-2018 ανακοινώνει :

Με βαθύτατη θλίψη πληροφορηθήκαμε το θάνατο του Μίνωα Ζομπανάκη. Υπήρξε οικονομικός σύμβουλος στην κυβέρνηση Κωνσταντίνου Μητσοτάκη αλλά και σε κυβερνήσεις Κωνσταντίνου Καραμανλή και Ανδρέα Παπανδρέου.
Πρωτοπόρος τραπεζίτης διεθνούς εμβέλειας αλλά και πραγματικός πατριώτης που ήταν πάντα κοντά στην Ελλάδα όταν τον χρειάστηκε.
Εκφράζουμε τα ειλικρινά μας συλλυπητήρια στην οικογένεια του θανόντος.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΕΒΕΧ

Ο Πρόεδρος και το Διοικητικό Συμβούλιο του Επιμελητηρίου Χανίων, μετά το άγγελμα του θανάτου του συμπατριώτη μας, διάσημου οικονομολόγου Μίνωα Ζομπανάκη εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:

«Ένας Μεγάλος Χανιώτης Επιστήμονας έφυγε από τη ζωή αφήνοντας πίσω του έναν κόσμο τον οποίο εν πολλοίς συνδημιούργησε. Ο Μίνως Ζομπανάκης αποτέλεσε φωτεινό παράδειγμα στην επιστήμη της οικονομικής θεωρίας εφευρίσκοντας το περίφημο «επιτόκιο Libor», μεσω του οποιου τέθηκαν οι βάσεις για τη σύγχρονη μορφή δανεισμού και για το οποίο έγινε ένας από τους διασημότερους τραπεζίτες παγκοσμίως. Ήταν αυτός που έκανε την παγκόσμια ελίτ του τραπεζικού συστήματος να υποκλιθεί στη διανόησή του.

Το όνομα «Μίνως Ζομπανάκης» αποτελεί ένα σημαντικό κεφάλαιο  της σύγχρονης οικονομικής ιστορίας, ενώ δικαίως κάποιοι τον χαρακτήρισαν ως «θρύλο» του τραπεζικού συστήματος.

Η κληρονομιά που αφήνει στην ανθρωπότητα όσο και σε εμάς στα Χανιά, τον τόπο που γεννήθηκε και μεγάλωσε, είναι βαριά. Θα μείνει ψηλά στις συνειδήσεις μας για την πορεία του, την ταπεινοφροσύνη του και το υψηλό αίσθημα ευθύνης που τον διακατείχε απέναντι στην ιστορία!»

Καλό ταξίδι!