Χανιά: Στο δημοτικό συμβούλιο το θέμα της MOTOR OIL και των κτηρίων του Πολυτεχνείου

0
107

Το θέμα της επένδυσης που σκοπεύει να κάνει η εταιρεία MOTOR OIL στην περιοχή Πλατάνι της Σούδας, έθεσε προς συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο ο επικεφαλής της παράταξης Πρωτοβουλία Πολιτών κ. Γιάννης Σαρρής. Ο κ. Σαρρής παράλληλα αναφέρθηκε και στο θέμα των κτηρίων του Πολυτεχνείου, στην παλιά πόλη. 

Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά: 

«Τι θα γίνει με τα κτήρια που βρίσκονται στο λόγο Καστέλι, ο οποίος αποτελεί διαχρονικά την καρδιά και τον πυρήνα της ζωής της πόλης; 

Δεν μας προσβάλει σαν Δήμο το γεγονός ότι το Πολυτεχνείο, δίνει τα κτήρια για να γίνουν ξενοδοχείο πολυτελείας; Δεν θα πρέπει να συζητήσουμε στο Δημοτικό Συμβούλιο το θέμα και να πούμε στο Πολυτεχνείο, ότι κάνει λάθος; 

Το δίλημμα που μας βάζει ο Διγαλάκης ή ξενοδοχείο ή κατάληψη, είναι εκτός πραγματικότητας. Τα κτίρια ανήκουν στην πόλη και στους δημότες και δεν πρέπει να γίνουν ξενοδοχεία». 

Απαντώντας ο Δήμαρχος Χανίων κ. Παναγιώτης Σημαδηράκης, σημείωσε:

«Σε σχέση με την επένδυση της MOTOR OIL στη Σούδα, υπήρξε μία συνάντηση με τους εκπροσώπους της εταιρείας, όπου μας παρουσίασαν το σχεδιασμό τους για την συγκεκριμένη επένδυση. 

Στόχος της Δημοτικής Αρχής είναι ο σχεδιασμός της εταιρείας να έρθει προς ενημέρωση, στο Δημοτικό Συμβούλιο, ώστε να γνωρίζει και το σώμα τι σκοπεύει να κάνει στη συγκεκριμένη περιοχή.

Σε σχέση με τα κτήρια στο Καστέλλι η θέση μου έχει τρία σκέλη.

Σε ότι αφορά την κατάληψη η θέση μου είναι σαφής, Δεν έχει θέση η κατάληψη. 

Σε ότι αφορά το δεύτερο σκέλος, θεωρώ ότι κάθε φορέας θα πρέπει να έχει το αναφαίρετο δικαίωμα να υπερασπίζει την περιουσία του. 

Σε ότι αφορά όμως το τρίτο σκέλος, να εκφράσουμε δηλαδή ως πολιτικό όργανο άποψη για το τι πιστεύουμε ότι μπορεί να γίνει στο χώρο, πιστεύω ότι αποτελεί μία συζήτηση που μπορεί να γίνει, όμως η συζήτηση αυτή, θα έπρεπε να είχε ήδη γίνει. Τώρα καλούμαστε να τοποθετηθούμε για μία σύμβαση, που είναι ήδη σε ισχύ.  Η σύμβαση αυτή είναι δεσμευτική για 25 χρόνια. Τι θα μπορέσει τελικά να κάνει το Δημοτικό Συμβούλιο; Θα είχε «ψήγμα» λαϊκισμού, εάν έλεγα ότι τώρα μπορούμε να ανατρέψουμε αυτή την κατάσταση…» 

Εκ μέρους του συνδυασμού «Χανιά-Κοιτάμε Μπροστά» ο Δημοτικός Σύμβουλος κ. Γιώργος Γεωργακάκης, επεσήμανε.

«Σε ότι αφορά την επένδυση στη Σούδα, το θεωρώ μείζον θέμα για την τοπική κοινωνία και πρέπει να έρθει ο πλήρης φάκελος στο Δημοτικό Συμβούλιο. Αφορά την ανάπτυξη της περιοχής, αφορά την κρουαζιέρα, την δημιουργία μαρίνας στη Σούδα και την ασφάλεια των κατοίκων…» 

Σε σχέση με τα δύο θέματα ο Σεραφείμ Ρίζος, σημείωσε ότι καλύφθηκε από την τοποθέτηση του Δημάρχου, ότι θα συζητηθούν σε επόμενη συνεδρίαση. 

Ο Δημοτικός Σύμβουλος Πέτρος Κουκουτσάκης τόνισε την έντονη αντίδρασή του για την επένδυση που προωθείται από την εταιρεία MOTOR OIL. «Θέλουμε να πλουτίσει η εταιρεία και να καταστρεφεί η περιοχή;» είπε απευθυνόμενος προς το Δήμαρχο ο κ. Κουκουτσάκης. Καταλήγοντας στην τοποθέτησή του, σημείωσε ότι συμφωνεί με τη θέση του κ. Γεωργακάκη, ότι το θέμα πρέπει να συζητηθεί αναλυτικά στο Δημοτικό Συμβούλιο. 

Απαντώντας στον κ. Κουκουτσάκη, ο κ. Σημανδηράκης, επανέλαβε ότι θα φέρει το θέμα προς συζήτηση σε επόμενη συνεδρίαση του σώματος. 

Σε παρέμβασή του ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Ευτύχης Δαμιανάκης, σε ότι αφορά την επένδυση της MOTOR OIL, σημείωσε ότι καλύφθηκε από τη θέση του Δημάρχου ότι το θέμα θα συζητηθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο, τονίζοντας ότι είναι απαραίτητη η παρουσία όλων των εμπλεκόμενων φορέων για να γνωμοδοτήσει το σώμα.

Όπως σημείωσε είναι αυτονόητο πως το σώμα και η τοπική κοινωνία, θα πρέπει να ενημερώνονται σε όλες τις λεπτομέρειες, για ότι σχεδιάζεται στα όρια του Δήμου. 

Για τα κτήρια του Πολυτεχνείου, ο κ. Δαμιανάκης, απευθυνόμενος προς τον κ. Σαρρή, επεσήμανε ότι νομικά η σύμβαση έχει υπογραφεί, αλλά γενικά για ανάλογες επενδύσεις στο μέλλον, θα πρέπει να έχει λόγο το Δημοτικό Συμβούλιο.