Το πρώτο βήμα για την επανεκκίνηση της τοπικής οικονομίας, έγινε το πρωί της Δευτέρας με το άνοιγμα των εμπορικών καταστημάτων και του λιανεμπορίου. Μετά από πολλές εβδομάδες λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, η αγορά άρχισε να λειτουργεί ξανά.
Η πρώτη ημέρα ήταν περισσότερο αναγνωριστική για τους καταναλωτές, καθώς όσοι κατέβηκαν στο κέντρο, έκαναν κυρίως έρευνα αγοράς. Λίγος και “μουδιασμένος” ήταν ο κόσμος που έμπαινε στα καταστήματα, μετά από σχεδόν δύο μήνες. Δεν έλειψαν πάντως οι καταναλωτές, που έσπευσαν για τις πρώτες αγορές, μετά την πολυήμερη καραντίνα.
Από σήμερα τα καταστήματα είναι υποχρεωμένα να εφαρμόζουν τους νέους κανόνες προστασίας, τόσο των εργαζομένων όσων και των πελατών, με βάση τις οδηγίες του ΕΟΔΥ. Η εικόνα από την αγορά το πρωί της Δευτέρας, έδειξε ότι οι καταστηματάρχες, ήταν επαρκώς ενημερωμένοι, εφαρμόζοντας τα μέτρα ατομικής προστασίας.
Οι βασικοί κανόνες που θα ισχύουν στα καταστήματα
• Σε καταστήματα έως 20 τ.μ. μπορούν να παρευρίσκονται ταυτόχρονα 4 άτομα (εργαζόμενοι και πελάτες). Ο αριθμός των ατόμων υπολογίζεται σύμφωνα με την επιφάνεια του κυρίως χώρου του καταστήματος.
• Σε καταστήματα από 20 τ.μ. έως 100 τ.μ. μπορούν να παρευρίσκονται ταυτόχρονα 4 άτομα (εργαζόμενοι και πελάτες) + 1 άτομο ανά 10 τ.μ. για την επιφάνεια άνω των 20 τ.μ.
• Σε καταστήματα άνω των 100 τ.μ. μπορούν να παρευρίσκονται ταυτόχρονα 12 άτομα (εργαζόμενοι και πελάτες) + 1 άτομο ανά 15 τ.μ. για την επιφάνεια άνω των 100 τ.μ.
• Σε καταστήματα άνω των 300 τ.μ. που αναπτύσσονται σε επίπεδα ισχύει το κριτήριο των επιπέδων, δηλαδή επιτρέπεται 1 άτομο ανά 10 τ.μ. ανά όροφο.
• Οι θέσεις εργασίας πρέπει να έχουν μεταξύ τους απόσταση δύο (2) μέτρων.
•Οι πελάτες θα προσέρχονται μόνο κατόπιν ραντεβού μέσω τηλεφώνου και ηλεκτρονικών μέσων.
• Οι υπεύθυνοι των επιχειρήσεων οφείλουν να τηρούν κατάλογο με τα ραντεβού των πελατών (σε έντυπη ή ηλεκτρονική μορφή), ο οποίος επιδεικνύεται στα ελεγκτικά όργανα.
• Η τήρηση των κανόνων ατομικής υγιεινής (προσεκτικό πλύσιμο χεριών με νερό και σαπούνι ή χρήση αντισηπτικού) είναι υποχρεωτική για όλους.
• Η χρήση μη ιατρικής μάσκας προστασίας αφορά μόνο τους εργαζόμενους του καταστήματος.
ΤΡΙΤΗ 09:00-14:00 και 18:00-21:00
ΤΕΤΑΡΤΗ 09:00-14:00
ΠΕΜΠΤΗ 09:00-14:00 και 18:00-21:00
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 09:00-14:00 και 8:00-21:00
ΣΑΒΒΑΤΟ 9:00-14:30
ΚΥΡΙΑΚΗ ΚΛΕΙΣΤΑ