Χανιά: “Γάμος” των παρατάξεων Σημανδηράκη και Δαμιανάκη | Παραμένει πρόεδρος του Δ.Σ. ο Δαμιανάκης (φώτο & video)

0
213

Την συγχώνευση τους, ανακοίνωσαν οι παρατάξεις “Για τα Χανιά” του Παναγιώτη Σημανδηράκη και “Χανιά – Κοιτάμε Μπροστά” του Ευτύχη Δαμιανακη με τις δυο πλέον παρατάξεις να λειτουργούν ως μια. 

Το πρακτικό της απόφασης υπεγράφη από την απόλυτη πλειοψηφία των δημοτικών συμβούλων των δύο παρατάξεων. 

Έτσι λοιπόν παραμένει πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Χανίων ο κ. Ευτύχης Δαμιανάκης όπως προέκυψε από τις δημαιρεσίες το μεσημέρι της Κυριακής.

Την ανακοίνωση της συγχώνευσης των δυο παρατάξεων έκανε ο ίδιος ο Δήμαρχος Χανίων Παναγιώτης Σημανδηράκης, ο οποίος μεταξύ άλλων σημείωσε: “Το προεδρείο έχει έναν ζωτικής σημασίας ρόλο, ώστε να λειτουργεί απρόσκοπτα το Δ.Σ. και να παίρνει τις καλύτερες αποφάσεις… Την προηγούμενη διετία είχαμε ένα προεδρείο που, παρά τις δύσκολες συνθήκες, λειτούργησε με εξαιρετικό τρόπο… Αναφέρομαι συγκεκριμένα στον κ. Δαμιάνακη, ο οποίος κατάφερε να δημιουργήσει ένα κανονισμό πρότυπο, αλλά και να συνδράμει σε πολλές υποθέσεις… Είμαι σίγουρος ότι όλοι ζητάτε να λειτουργεί το Δ.Σ. όπως πρέπει… Είμαι Δήμαρχος Χανίων μειοψηφιας, αλλά όλοι δεχτήκαμε να συμμετέχουμε. Υπάρχει λοιπόν πρόβλεψη από τη νομοθεσία ώστε ο Δήμαρχος να μπορεί να πάρει αποφάσεις για να μπορεί να λειτουργήσει ο Δήμος… Τις τελευταίες ημέρες είδα ότι υπάρχει μια διάθεση να ανατραπεί ο κανόνας ο πρόεδρος να είναι από την παράταξη του Δημάρχου. Πόσο δεοντολογικό όμως είναι αυτό, ο άμεσος συνεργάτης του Δημάρχου να μην ειναι της επιλογης του; Ο νόμος προβλέπει την σύμπραξη παρατάξεων… Μου γεννάται η απορία για τον λόγο που αγνοείται η νομοθεσία, γιατί δεν υπήρξε μια συνεννόηση; Αντί αυτού υπάρχει μια προσπάθεια να μου επιβάλλουν τον πιο στενό μου συνεργάτη. Προσκομίζω λοιπόν το πρακτικό σύμπραξης των δύο παρατάξεων… Οταν ερθει η ώρα να εισηγηθω πρόεδρο, θα εισηγηθώ τον κ. Δαμιάνακη”.

Στην συνέχεια ο προεδρεύων δημοτικός σύμβουλος Τασος Αλόγλου διάβασε το πρακτικό της συγχώνευσης των δύο παρατάξεων.

Για τη θέση του αντιπροέδρου η παράταξη του κ. Παπαδογιάννη πρότεινε τον κ. Β. Τελεμένη και η παράταξη του κ. Αρχοντάκη τον κ. Γ. Σφυράκη για τη θέση του γραμματέα.

Παρόντες στην ειδική συνεδρίαση ήταν συνολικά 43 δημοτικοί σύμβουλοι.

Η σύμπραξη των δυο παρατάξεων προκάλεσε πάντως αντιδράσεις από αρκετούς δημοτικούς συμβούλους.  

Παρόντες στην ειδική συνεδρίαση ήταν συνολικά 43 δημοτικοί σύμβουλοι.

Tον λόγο ζήτησαν, κατά σειρά, ο Γρηγόρης Αρχοντάκης, ο Άρης Παπαδογιάννης και ο Τάσος Βάμβουκας, με τον κ. Αλόγλου να δηλώνει ότι δεν τον παραχωρεί καθώς δεν προβλέπεται εκ της διαδικασίας. Τόσο ο κ. Αρχοντάκης, όσο και ο κ. Βάμβουκας σημείωσαν ότι ο κ. Αλόγλου παρέκλινε της διαδικασίας δίδοντας τη δυνατότητα στον Δήμαρχο Χανίων να τοποθετηθεί αναφορικά με το σκεπτικό της σύμπραξης για χρονικό διάστημα είκοσι λεπτών περίπου, αντί να καταθέσει απλά το πρακτικό της συμφωνίας των δύο παρατάξεων.

«Κρίνεστε», σχολίασε ο κ. Αρχοντάκης.

«Φιμώνετε την αντιπολίτευση», είπε ο κ. Βάμβουκας.

ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΨΗΦΟΦΟΡΙΑΣ

Ακολούθησε ψηφοφορία [απουσίαζαν – απείχαν οι δημοτικοί σύμβουλοι: Γιώργος Γεωργακάκης (για λόγους υγείας), Κώστας Πρωτοπαπαδάκης (βρίσκεται στο εξωτερικό), Νίκος Αρχοντάκης (βρίσκεται στο εξωτερικό), Νίκος Βουρλάκης, Μπάμπης Λουτσέτης, Σεραφείμ Ρίζος], τα αποτελέσματα της οποίας είχαν ως εξής:

Ευτύχης Δαμιανάκης
Ψήφισαν: 43
Έγκυρα: 27
Λευκά: 15
Άκυρο: 1

Βάιος Τελεμένης
Ψήφισαν: 43
Έγκυρα: 28
Λευκά: 15

Γιάννης Σφυράκης
Ψήφισαν: 43
Έγκυρα: 39
Λευκά: 2
Άκυρα: 2