Χανιά: “Ανοίγουν” και πάλι τον ποταμό Κερίτη | “Παρελθόν” η διάβαση (φώτο & video)

0
313

Εργασίες για την απομάκρυνση των υλικών, σωλήνες, χώματα κ.α που είχαν τοποθετηθεί εντός του Κερίτη, βρίσκονται σε εξέλιξη τις τελευταίες ώρες, αφού η πρωινή έντονη βροχόπτωση είχε σαν αποτέλεσμα να “φουσκώσει” τον ποταμό ο οποίος παρέσυρε την πρόχειρη διάβαση που είχαν κατασκευάσει πριν από μερικούς μήνες, πολίτες και επιχειρηματίες μέσα σε μια νύχτα και ερήμην των αρμόδιων αρχών

 

Υπενθυμίζεται πως ο πρόχειρος δρόμος δημιουργήθηκε για να μπορούν οι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής να περνούν από τη μία πλευρά στην άλλη χωρίς να μεταβαίνουν στον Αλικιανό, στον Βατόλακκο και σε άλλα χωριά μέσω του περιφερειακού δρόμου. Η κίνηση μάλιστα αυτή των κατοίκων είχε προκαλέσει την έντονη αντίδραση του τότε Αντιπεριφερειάρχη Χανίων Απόστολου Βουλγαράκη. 

Publiée par ΧΑΝΙΑ LIVE TV sur Mercredi 13 novembre 2019

 

Αξίζει να σημειωθεί πως μετά την καταστροφή της πρόχειρης διάβασης, δόθηκε στην κυκλοφορία η στρατιωτικού τύπου γέφυρα Bailey, που έχει τοποθετηθεί σε κοντινή απόσταση από την ιστορική γέφυρα του Κερίτη, η οποία κατέρρευσε τον περασμένο Φεβρουάριο, μετά τα ακραία καιρικά φαινόμενα που έπληξαν τα Χανιά. 

Publiée par ΧΑΝΙΑ LIVE TV sur Mercredi 13 novembre 2019

 

Publiée par ΧΑΝΙΑ LIVE TV sur Mercredi 13 novembre 2019

 

Η πετρόκτιστη και τρίτοξη, γέφυρα του Κερίτη αποτελούσε ένα από τα σημαντικότερα αρχιτεκτονικά, αλλά και ιστορικά μνημεία της ευρύτερης περιοχής.

Η γέφυρα χτίστηκε το 1908 από τον αρχιτέκτονα Αναστάσιο Λογοθέτη από τα Κύθηρα, με τη συμμετοχή όλων των κατοίκων του Αλικιανού στη διαδικασία κατασκευής, αλλά και με την αμέριστη φροντίδα του Ελευθέριου Βενιζέλου. Ανακηρύχθηκε ως νεότερο μνημείο από την Αρχαιολογική Υπηρεσία και εντάχθηκε στον διαρκή κατάλογο των κηρυγμένων αρχαιολογικών χώρων και μνημείων της Ελλάδος.

Αποτέλεσε επίσης μνημείο τιμής και μνήμης για τους αδικοχαμένους αγωνιστές της ελευθερίας. Στον χώρο αυτό, την 1η Αυγούστου του 1941 καταγράφηκε μία από τις πλέον επαίσχυντες πράξεις μίσους και βαρβαρότητας εκ μέρους των γερμανικών στρατευμάτων κατοχής, όταν 108 άνδρες από τον Αλικιανό, τα Νέα Ρούματα, το Ορθούνι, τις Καρές, τον Πρασέ, το Φουρνέ, το Σκινέ και το Βατόλακκο εκτελέστηκαν με συνοπτικές διαδικασίες από τους Ναζί με την κατηγορία της αντίστασης.

 

Ακολουθήστε το Kriti24 και στο Google News για να βλέπετε όλες τις ειδήσεις

Ακολουθήστε το Kriti24 στο Facebook και στο Twitter