Χανιά: Προτάσεις για την αντιμετώπιση του φαινομένου της διάβρωσης των ακτών (φώτο-video)

0
216

Επιτακτική είναι η ανάγκη για μία σειρά από παρεμβάσεις, έτσι  ώστε να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο της διάβρωσης των ακτών, κατά μήκος του Βόρειου Αξονα της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων, από το Κολυμβάρι μέχρι τα Χανιά.

Μία σειρά από προτάσεις για τη μορφή που πρέπει να έχουν οι παρεμβάσεις αυτές, κατέθεσε σήμερα κατά τη διάρκεια ενημερωτικής συνάντησης που έγινε στην Π.Ε Χανίων, ο κ.Βασίλης Καψιμάλης, Διευθυντής Ερευνών του Ινστιτούτου Ωκεανογραφίας του ΕΛΚΕΘΕ. 

  Η σχετική μελέτη εκπονήθηκε μετά από πρωτοβουλία της Π.Ε. Χανίων και καταγράφει το φαινόμενο της διάβρωσης, αξιοποιώντας μία σειρά από μετρήσεις και μοντέλα, από δορυφόρους, βυθομετρήσεις, μετρήσεις του κυματισμού κλπ, σε όλο το παραλιακό μέτωπο του κόλπου των Χανίων.

Στην συνάντηση που πραγματοποιήθηκε το πρωί της Τρίτης, ο κ. Καψιμάλης παρουσίασε μία σειρά από προτεινόμενες ενέργειες για την αξιοποίηση των αποτελεσμάτων της μελέτης. 

Μερικές από τις προτάσεις είναι:

Για την Ακτή του Κολυμβαρίου

Τεχνητή τροφοδοσία με χονδρόκοκκο υλικό ανάμεσα από την υπάρχουσα προστατευτική λιθορριπή και τους προτεινόμενους κυματοθραύστες. 

Κυματοθραύστες( έλεγχος για την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας)

Για την Ακτή του Ταυρωνίτη

Νέα χάραξη του παράκτιου δρόμου

Ενίσχυση της βάσης, υπόβασης και έδρασης του οδοστρώματος. 

Θωράκιση με λιθοριπή χαμηλής κλίσης 

Για την Ακτή Α.Κ Πλατανιά- Αγ. Μαρίνας και Κάτω Σταλό 

Τεχνητή τροφοδοσία με υλικό μέσης διαμέτρου 1-2mm. Θα απαιτηθούν 2 με 3 αναπληρώσεις μέσα στην επόμενη πενταετία.

Πιθανή υποβοήθηση της αναπλήρωσης με τοποθέτηση παράλληλων προς την ακτογραμμή γαιοσωλήνων. 

Για την Ακτή του Κάτω Γαλατά

Διάνοιξη περασμάτων στον προσήνεμο μώλο

Ελεγχόμενη εκβάθυνση της “λιμενολεκάνης” 

Τεχνητή πλήρωση με άμμο της παραλίας 

Ο Νίκος Καλογερής

Στην αρχή της συνάντησης ο Αντιπεριφερειάρχης Χανίων κ. Νίκος Καλογερής δήλωσε:

“Αυτό το ερευνητικό έργο λοιπόν που έχουμε στα χέρια μας, το οποίο είναι αρκετά δαπανηρό, θέλουμε να δούμε πως θα το μετουσιώσουμε σε έργο. Για αυτό είναι οι άνθρωποι που το εκπόνησαν εδώ.

Διότι δεν μπορεί μια υπηρεσία να το πάρει αυτό και να εκπονήσει έργο όπως νομίζουν ορισμένοι. ότι έχετε δηλαδή τέτοια μελέτη στα χέρια σας, η οποία μπορεί βάση αυτής να δημοπρατήσεις έργο.

Έχουμε κάτι σημαντικό όμως το οποίο μπορεί να μας δώσει τη βάση να περάσουμε στο επόμενο στάδιο. Θέλουμε να δούμε τι έχουμε στα χέρια μας ακριβώς και τι πρέπει να κάνουμε στη συνέχεια, αν θέλουμε να προχωρήσουμε σε δράσεις και έργα για την προστασία της ακτογραμμής του κόλπου των Χανίων”, κατέληξε ο κ. Καλογερής.

Ο Βασίλης Καψιμάλης 

Από την πλευρά του ο κ. Καψιμάλης στην εισαγωγική του τοποθέτηση δήλωσε, μεταξύ άλλων:

“Πολύ σωστά ο κ. Καλογερής είπε ότι είναι έναν ερευνητικό πρόγραμμα που έχει μαζέψει όλο το υλικό που υπάρχει. Υπάρχει δηλαδή η βάση δεδομένων.

Το δεύτερο που έχουμε να κάνουμε είναι να προσφέρουμε αυτό το υλικό για να δημιουργηθούν οι κατάλληλες μελέτες, είτε αυτές είναι περιβαλλοντικές, είτε τεχνικές, είτε οτιδήποτε χρειαστεί.

Είμαστε εδώ και όποιος μου το ζητήσει μπορώ να του δώσω τα αντίστοιχα αποτελέσματα πάντα βέβαια εις γνώση της Περιφέρειας. Αυτό τώρα που θέλω είναι να προκαλέσω συζητήσεις”.