Χανιά: Προαιρετικά ανοικτά τα Εμπορικά καταστήματα σήμερα Κυριακή

0
85

Προαιρετικά ανοικτά θα είναι σήμερα Κυριακή τα Εμπορικά καταστήματα και στα Χανιά, σύμφωνα με τη διευκρινιστική ανακοίνωση που εξέδωσε ο Εμπορικός Σύλλογος.

«…τα καταστήματα κατά τις φετινές γιορτές έχουν το δικαίωμα να λειτουργήσουν κατά τις δύο Κυριακές προ των Χριστουγέννων, ήτοι στις 16 και 23 Δεκεμβρίου αντίστοιχα και στις 30 Δεκεμβρίου, τελευταία Κυριακή του χρόνου. Όσο αναφορά την Κυριακή 16/12 θεωρούμε πως ο κάθε συνάδελφος είναι ώριμος να αποφασίσει το άνοιγμα ή μη, του καταστήματος του καθότι εμείς σαν εμπορικός σύλλογος δεν μπορούμε να τον υποχρεώσουμε για οποιαδήποτε ενέργεια…», αναφέρει χαρακτηριστικά στην ανακοίνωσή του. 

Η ανακοίνωση:

Με αφορμή πολλά ερωτήματα, που ήδη δεχόμαστε από συναδέλφους σχετικά με το τι ισχύει για τα φετινά Χριστούγεννα και τις Κυριακές του Δεκεμβρίου που είναι ανοιχτά τα καταστήματα σας γνωστοποιούμε τα εξής:

Σύμφωνα με το άρθρο 16 παρ. 1 ν. 4177/2013, όπως ισχύει σήμερα:

«1. Επιτρέπεται προαιρετικά η λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων τις εξής Κυριακές:
………………………………………….
β) Τις δύο (2) Κυριακές πριν από την ημέρα των Χριστουγέννων.(16/12 και 23/12)
…………………………………………
δ) Την τελευταία Κυριακή κάθε έτους.(30/12)

Δεδομένων αυτών, τα καταστήματα κατά τις φετινές γιορτές έχουν το δικαίωμα να λειτουργήσουν κατά τις δύο Κυριακές προ των Χριστουγέννων, ήτοι στις 16 και 23 Δεκεμβρίου αντίστοιχα και στις 30 Δεκεμβρίου, τελευταία Κυριακή του χρόνου.

Όσο αναφορά την Κυριακή 16/12 θεωρούμε πως ο κάθε συνάδελφος είναι ώριμος να αποφασίσει το άνοιγμα ή μη, του καταστήματος του καθότι εμείς σαν εμπορικός σύλλογος δεν μπορούμε να τον υποχρεώσουμε για οποιαδήποτε ενέργεια. (είτε σε άνοιγμα είτε σε κλείσιμο).

Να υπενθυμίσουμε στους συναδέλφους ότι το πλαίσιο ωραρίου για τις ανωτέρω Κυριακές καθορίζεται από ώρα 11:00 σύμφωνα με το άρθρο 23 παρ. 1 του ν. 2224/1994.

Η απασχόληση των εργαζομένων σε εμπορικά καταστήματα που θα λειτουργήσουν κατά τα ανωτέρω, επιτρέπεται και αμείβεται σύμφωνα με τις κοινές διατάξεις της εργατικής νομοθεσίας, που ορίζουν πρόσθετη αμοιβή για εργασία κατά τις Κυριακές.

Συγκεκριμένα, σε ότι αφορά την αμοιβή, ισχύουν αναφερόμενα στο άρθρο 2 του ν.435/1976 και στις Υπουργικές Αποφάσεις υπ’ αριθμ. 8900/46 και 25825/51.

Παράλληλα, σε ότι αφορά το ρεπό των εργαζομένων που θα εργαστούν κατά τις ως άνω Κυριακές, ισχύουν τα προβλεπόμενα στην παράγραφο 1 του άρθρου 10 του ΒΔ 748/1966.

Το προτεινόμενο εορταστικό ωράριο φέτος που βγάλαμε σαν πλειοψηφία είναι μειωμένο κατά τέσσερις ώρες από το περσινό. Ένα εσωτερικό δελτίο τύπου που είμαστε υποχρεωμένη να κάνουμε προς τα μελή μας αντί για να απαντήσουν στα μελή μας έστειλαν δελτίο τύπου στα Μ.Μ.Ε. απλά και μόνο για να είναι στον αφρό τις επικαιρότητας και να προπαγανδίζουν.

Να υπενθυμίσουμε ότι όπως παραδοσιακά και εθιμικά γίνεται, στις 2 Ιανουαρίου, τα καταστήματα λιανικού εμπορίου θα είναι κλειστά.

Ο Εμπορικός Σύλλογος Χανίων ελπίζει ότι το γιορτινό κλίμα που αυτήν την στιγμή υπάρχει στην αγορά θα ενισχυθεί περισσότερο, με αποτέλεσμα την σημαντική τόνωση του τζίρου των εμπορικών επιχειρήσεων εν γένει σε σχέση με πέρυσι και εύχεται στους συναδέλφους καλές δουλειές.»

Στόχος μας είναι καλές και συμφέρουσες αγορές για τους καταναλωτές και αυξημένη κίνηση για τις εμπορικές επιχειρήσεις μας. Ελπίζουμε η αγορά να «ζεσταθεί» τα Χριστούγεννα για τα καλά και να καταφέρει να μειώσει τις απώλειες τζίρου που καταγράφηκαν τους προηγούμενους μήνες.

Στα Χανιά για σήμερα, έχει προκηρύξει απεργία το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων.

Την απεργία στηρίζει η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Χανίων.