Χανιά: Πόσες ήταν οι αφίξεις τις 2 πρώτες ημέρες στο “Δασκαλογιάννης”| Αποκαλυπτικοί πίνακες

0
312

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η εικόνα των αφίξεων της δύο πρώτες ημέρες, μετά την απελευθέρωση των απευθείας πτήσεων από το εξωτερικό, στο αεροδρόμιο “Δασκαλογιάννης” των Χανίων. 

Μία εικόνα που δείχνει ότι μπορεί να απελευθερώθηκαν οι πτήσεις, όμως επί της ουσίας, οι αλλοδαποί υπήκοοι είναι πολύ διστακτικοί ακόμη, να  αφήσουν την χώρα τους, για να  κάνουν διακοπές στην Ελλάδα και πιο συγκεκριμένα στα Χανιά. 

Από τη μία είναι λογικό ότι για να “αναρρώσει” ο τουρισμός από το σοκ που υπέστη, θα χρειαστεί να περάσει καιρός ακόμη, εάν τελικά καταφέρει να αναρρώσει και να βγει από την “εντατική”, τη φετινή σεζόν. 

Βέβαια για να “αναρρώσει” χρειάζεται και κάποια ακόμη φάρμακα, τα οποία δεν του έχουν ακόμη δοθεί, τουλάχιστον σε ότι αφορά ορισμένα αεροδρόμια, μεταξύ αυτών και το αεροδρόμιο των Χανίων. 

Συνολικά, 1548 αφίξεις πραγματοποιήθηκαν στο αεροδρόμιο των Χανίων, την 1η Ιουλίου.

Εάν εξαιρέσουμε μάλιστα τους επιβάτες που έφεραν οι πτήσεις από την Αθήνα, με απευθείας πτήσεις από χώρες του εξωτερικού, ήρθαν στα Χανιά, μόλις 1204 επισκέπτες. 

Αναλυτικά η λίστα των πτήσεων και των αφίξεων είναι:

ΕΤΑΙΡΕΙΑ                   ΧΩΡΑ                ΠΟΛΗ          ΕΠΙΒΑΤΕΣ 

SKY EXPRESS            ΕΛΛΑΔΑ            ΑΘΗΝΑ              25
OLYMPIC AIR             ΕΛΛΑΔΑ            ΑΘΗΝΑ             102
RYANAIR                   ΛΙΘΟΥΑΝΙΑ       ΒΙΛΝΙΟΥΣ         128
EASY JET EUROPE      ΓΕΡΜΑΝΙΑ         ΒΕΡΟΛΙΝΟ        166
JET STORY                ΠΟΛΩΝΙΑ          ΒΑΡΣΟΒΙΑ             4
RYANAIR                   ΓΕΡΜΑΝΙΑ         ΜΕΜΜΙΝΓΚΕΝ    150
RYANAIR                   ΡΟΥΜΑΝΙΑ        ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ    155
SKY EXPRESS            ΕΛΛΑΔΑ            ΑΘΗΝΑ                36
OLYMPIC AIR             ΕΛΛΑΔΑ            ΑΘΗΝΑ              121
AEGEAN AIRLINES     ΕΛΛΑΔΑ            ΑΘΗΝΑ                  0
RYANAIR                   ΓΑΛΛΙΑ             ΜΑΣΣΑΛΙΑ         130
RYANAIR                   ΓΕΡΜΑΝΙΑ         ΦΡΑΝΚΦΟΥΡΤΗ  156
RYANAIR                   ΙΡΛΑΝΔΙΑ         ΔΟΥΒΛΙΝΟ          123
RYANAIR                   ΑΥΣΤΡΙΑ           ΒΙΕΝΝΗ              111
SAS                          ΔΑΝΙΑ              ΚΟΠΕΓΧΑΓΗ          81
OLYMPIC AIR             ΕΛΛΑΔΑ            ΑΘΗΝΑ                 60

Δυστυχώς ακόμη πιο απογοητευτική, όπως δείχνουν τα σχετικά στοιχεία ήταν και η χθεσινή ημέρα, 2 Ιουλίου, καθώς συνολικά οι αφίξεις στο “Δασκαλογιάννης” ήταν μόλις 691. Μάλιστα οι απευθείας πτήσεις από το εξωτερικό ήταν μόλις 2, από Κοπεγχάγη και Φρανκφούρτη, με συνολικά 242 αφίξεις.

ΕΤΑΙΡΕΙΑ                   ΧΩΡΑ                ΠΟΛΗ          ΕΠΙΒΑΤΕΣ

SKY EXPRESS           ΕΛΛΑΔΑ               ΑΘΗΝΑ                   23
OLYMPIC AIR            ΕΛΛΑΔΑ               ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ      127
OLYMPIC AIR            ΕΛΛΑΔΑ               ΑΘΗΝΑ                 120
SAS                         ΔΑΝΙΑ                 ΚΟΠΕΓΧΑΓΗ             96
SKY EXPRESS           ΕΛΛΑΔΑ               ΑΘΗΝΑ                    40
OLYMPIC AIR            ΕΛΛΑΔΑ               ΑΘΗΝΑ                  139
RYANAIR                  ΓΕΡΜΑΝΙΑ            ΦΡΑΝΚΦΟΥΡΤΗ       146

Εύκολα καταλαβαίνει κανείς, ότι η πολυδιαφημιζόμενη, έναρξη της τουριστικής περιόδου, και στα Χανιά, τουλάχιστον στο ξεκίνημά της “φαντάζει” πολύ… χλωμή, “ψαλιδίζοντας” τις όποιες ελπίδες υπήρχαν για κάλυψη ενός έστω μικρού ποσοστού, των περυσινών αφίξεων.

Από τη μία αυτό είναι λογικό, καθώς καμία αρχή, το επεσήμανε άλλωστε και ο Υπουργός Τουρισμού, σήμερα στη συνάντηση που είχε με τους φορείς των Χανίων, δεν είναι εύκολη.

Από την άλλη αυτό που φαίνεται ότι αποτελεί άμεση ανάγκη για τις αεροπορικές εταιρείες για να ξαναπετάξουν για το Δασκαλογιάννης”, είναι ότι χρειάζεται να τους δοθούν κίνητρα. Με βασικότερο όλων, τις γενναίες εκπτώσεις στα τέλη αεροδρομίου. 

Το επεσήμαναν αρκετοί φορείς προς τον Υπουργό Τουρισμού σήμερα. Ο Γενικός Γραμματέας του ΕΒΕΧ κ. Μιχάλης Χαριτάκης και ο Πρόεδρος του Συλλόγου Ενοικιαζομένων Αυτοκινήτων κ. Χρήστος Μυλωνάκης στη συνάντηση που έγινε το πρωί στο ΕΒΕΧ, αλλά και ο Δήμαρχος Πλατανιά κ. Γιάννης Μαλανδράκης, στη συνάντηση που είχε ο Υπουργός με τους Δημάρχους του Νομού, στο Δημαρχείο Χανίων. 

Χωρίς κίνητρα και μέχρι να πετάξουν, εάν αποφασίσουν να πετάξουν, οι μεγάλοι Tour operators, οι αφίξεις δυστυχώς θα είναι περιορισμένες, παρά το γεγονός ότι, κάποιες εταιρείες, πήραν τη γενναία απόφαση να ξαναπετάξουν προς τον προορισμό Χανιά.

Αυτές οι εταιρείες, αλλά και άλλες που ενδεχομένως ετοιμάζονται, πρέπει να στηριχθούν, για να μπορέσει να στηριχθεί και ο προορισμός, σε αυτή τη δύσκολη καμπή.

Μία συζήτηση που δεν γίνεται για πρώτη φορά, αλλά μετά τις κατακλυσμιαίες επιπτώσεις από την υπόθεση της πανδημίας, καθίσταται περισσότερο επιτακτική από ποτέ. 

Το αεροδρόμιο “Δασκαλογιάννης”, πρέπει να γίνει ελκυστικό σε ότι αφορά την τιμολογιακή του πολιτική, για να μπορέσει να ανακάμψει από το σοκ και ο προορισμός.