Χανιά: Πως αντιδρά ο Δήμος Κισάμου στη χορήγηση άδειας για έρευνες για κοιτάσματα γύψου στο Στόμιο Ελαφονησίου

0
242

Άδεια για ερευνητικές εργασίες στην περιοχή Στόμιο δίπλα στην Χρυσοσκαλίτισσα,  για τη διαπίστωση κοιτασμάτων γύψου, ενέκρινε η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης σε εταιρεία με έδρα την Αθήνα.

Η απόφαση αναρτήθηκε στα μέσα Νοεμβρίου στο “Διαύγεια” και όπως αναφέρει η ιστοσελίδα sadentrepese.blogspot.com, για την εξέλιξη αυτή, δεν  είχαν ενημερωθεί η νυν ή η προηγούμενη Δημοτική αρχή Κισάμου.

Βάση της άδειας αυτής, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση εγκρίνει, ερευνητικές εργασίες για να διαπιστωθεί αν υπάρχουν κοιτάσματα βιομηχανικού ορυκτού (γύψου), σε δημόσια δασικής έκταση στη θέση “Προφήτης Ηλίας” στο Στόμιο εκτάσεως 249.182,76 τ.μ.
Η έγκριση έχει διάρκεια δύο ετών και δόθηκε μετά από αίτημα της εταιρείας.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες ο δήμος Κισάμου προχώρησε στον ορισμό δικηγόρου που θα ασκήσει ειδική διοικητική προσφυγή στο Υπουργείο Περιβάλλοντος &΄Ενέργειας και στην Γενική Γραμματεία Ενέργειας Ορυκτών Πρώτων Υλών Δ/νση Μεταλλευτικών, κατά αυτών των αποφάσεων.

Τα σχέδια για την χορήγηση της άδειας είχαν “παγώσει” μετά τις έντονες αντιδράσεις του Δήμπου Κισάμου, φορεών και κατοίκων της περιοχής.  

INFO

Το Στόμιο βρίσκεται 74χλμ νότια της πόλης των Χανίων και 1km βόρεια της Μονής Παναγίας Χρυσοσκαλίτισσας και του ομώνυμου οικισμού, πάνω στον δρόμο που οδηγεί στο πασίγνωστο Ελαφονήσι. Το όνομα του παίρνει από το στόμιο του Ξεροπόταμου που εκβάλει εδώ το χειμώνα και διέρχεται μέσα από την κοιλάδα της Βάθης, ο οποίος τροφοδοτεί μια μεγάλη λιμνοδεξαμενή δίπλα στην παραλία.

Δεν προτιμάται ιδιαίτερα από τους επισκέπτες της περιοχής, καθώς φαίνεται βραχώδης και συνήθως έχει λίγο κύμα. Η παραλία έχει μεγάλα βότσαλα, ενώ μέσα στη θάλασσα υπάρχουν πολλά σημεία όπου υπάρχει μόνο άμμος. Τα νερά είναι γενικά κρύα και βαθιά. Στην νοτιοανατολική του πλευρά ξεκινάει ένα όμορφο πευκοδάσος, το οποίο συνεχίζεται ως την κορυφή της Τραγότρυπας.

Η παραλία στο Στόμιο δεν είναι καθόλου οργανωμένη, ενώ η πρόσβαση είναι πολύ εύκολη, καθώς βρίσκεται δίπλα στο δρόμο που συνδέει τα Χανιά με τη Χρυσοσκαλίτισσα. Βόρεια από το Στόμιο, στο ακρωτήριο Μούρος, υπάρχει ένα παλιό εργοστάσιο γύψου. Κοντά στο εργοστάσιο θα δείτε τα ερείπια παλιών κτισμάτων, αλλά και η γραφική εκκλησία των Αγίων Θεοδώρων.

Πηγές: sadentrepese.blogspot.com/ cretanbeaches.com