Χανιά: Περιοδεία κλιμακίου της ΤΕ Χανίων του ΚΚΕ στην υπηρεσία ΕΦΚΑ

0
12

Περιοδεία πραγματοποίησε σήμερα κλιμάκιο της ΤΕ Χανίων του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Αλέκο Μαρινάκη, Γραμματέα της ΤΕ Χανίων και Περιφερειακό Σύμβουλο, στην υπηρεσία ΕΦΚΑ (πρώην ΙΚΑ) στη λεωφόρο Σούδας.

Συναντήθηκαν με τους 15 εργαζόμενους τρίμηνων συμβάσεων στον ΕΟΔΥ, οι οποίοι έχουν την ευθύνη ανίχνευσης και τεστ covid-19 για όλο τον νομό Χανίων. Οι εργαζόμενοι αυτοί αντιμετωπίζουν οξυμμένα προβλήματα, καθώς εργάζονται με πετσοκομμένα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα χωρίς να εντάσσονται στα ΒΑΕ, ενώ είναι άγνωστο αν θα συνεχίσουν να έχουν δουλειά μετά το τέλος του τριμήνου.

Στη συνέχεια το κλιμάκιο περιόδευσε στους χώρους της υπηρεσίας και συνομίλησε με τους εργαζόμενους και συναντήθηκε με την Πρόεδρο του σωματείου εργαζομένων και τον Διοικητή της υπηρεσίας. Από την περιοδεία και τη συζήτηση αναδείχθηκαν τα σοβαρά προβλήματα πουαντιμετωπίζει η λειτουργία της υπηρεσίας ΕΦΚΑ με έδρα τα Χανιά, λόγω της  δραματικής έλλειψης προσωπικού, που έχει ως αποτέλεσμα την ταλαιπωρία χιλιάδων ασφαλισμένων, τη μεγάλη καθυστέρηση στη διαδικασία έκδοσης των συνταξιοδοτικών αποφάσεων, καθώς και στην πληρωμή των επιδομάτων μητρότητας και λοχείας, των αναρρωτικών αδειών κτλ.

Χαρακτηριστικό είναι ότι το Δεκέμβριο του 2018 οι συντάξεις που ήταν σε αναμονή έκδοσης ανέρχονταν στις 2.316, ενώ σήμερα ανέρχονται στις 4.063. Η μεγάλη υποστελέχωση στην υπηρεσία ΕΦΚΑ στα Χανιά σε ανθρώπινο δυναμικό είναι τέτοια που ενώ παλιότερα ξεπερνούσαν τους 100, σήμερα υπηρετούν μόνο 49 εργαζόμενοι, αφού -πέρα από τις συνταξιοδοτήσεις του μόνιμου προσωπικού- το Φεβρουάριο του 2020απολύθηκαν και οι 12 συμβασιούχοι, που είχαν προσληφθεί με το πρόγραμμα άνεργων πτυχιούχων του ΟΑΕΔ. Μάλιστα, το 2021 το προσωπικό θα αποψιλωθεί περαιτέρω, λόγω των συνταξιοδοτήσεων, δεδομένο που προοιωνίζει χαώδη κατάσταση στη λειτουργία της υπηρεσίας.

Τα παραπάνω έχουν ως συνέπεια την εντατικοποίηση της εργασίας, τον υπερβολικό φόρτο δουλειάς για τους εργαζόμενους στην υπηρεσία, που δεν επαρκούν για τον τεράστιο όγκο εργασιών που καλούνται να διεκπεραιώσουν, καθώς και νέες αρμοδιότητες (ΑΜΚΑ, Μητρώο, ΟΓΑ, ΤΣΜΕΔΕ κ.α.) έχουν ανατεθεί στον ΕΦΚΑ, με την ενοποίηση των Ταμείων. Το πρόβλημα οξύνθηκε και με το κλείσιμο του γραφείου ΟΓΑ στο Ηράκλειο, που είχε ως αποτέλεσμα να μεταφερθούν όλες οι αρμοδιότητες στον ΕΦΚΑ, χωρίς όμως να γίνουν οι αναγκαίες προσλήψειςμόνιμου προσωπικού. Επιπλέον η απουσία σύγχρονων υποδομών και απαρχαιωμένου  ηλεκτρονικού εξοπλισμού, η έλλειψη βασικών λειτουργιών των πληροφοριακών συστημάτων, τα προβλήματα στη μηχανογράφηση, διογκώνουν συνεχώς το πρόβλημα, συσσωρεύεται τεράστιος όγκος εργασιών, που είναι αδύνατο να διεκπεραιωθεί έγκαιρα.

Είναι τεράστιες και διαχρονικές οι ευθύνες όλων των κυβερνήσεων και της σημερινής, που παίρνοντας τη σκυτάλη από τις προηγούμενες συνεχίζει τη συστηματική υποβάθμιση των Υπηρεσιών ΕΦΚΑ. Η κυβέρνηση, μάλιστα, αντί να αντιμετωπίσει αυτές τις μεγάλες ελλείψεις, αξιοποιεί το πρόβλημα ως «σκαλοπάτι» για την είσοδο ιδιωτικών εταιρειών στο σύνολο σχεδόν των υπηρεσιών του e-ΕΦΚΑ και μάλιστα για την ιδιωτικοποίηση της έκδοσης συντάξεων, στο φόντο της ευρύτερης ιδιωτικοποίησης κρίσιμων υπηρεσιών και υποδομών του Δημοσίου.

Ο Γραμματέας της ΤΕ Χανίων του ΚΚΕ τόνισε την άμεση ανάγκη πλήρους στελέχωσης  τηςυπηρεσίας, με μόνιμο προσωπικό, καθώς και την ανάγκη για αναβάθμιση των απαρχαιωμένων ηλεκτρονικών, τεχνολογικών υποδομών, ώστε να μπορεί να ανταποκρίνεται στην εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων.

Τέλος, διαβεβαίωσε πως το ΚΚΕ στηρίζει τα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων και θα παλέψει μέσα και έξω από τη Βουλή με όλες του τις δυνάμεις για την ικανοποίησή τους.