Χανιά: Παρουσία καταστηματαρχών στο Δημοτικό Συμβούλιο το θέμα διαχείρισης κοινόχρηστων χώρων

0
77

To θέμα της τροποποίησης του Κανονισμού Διαχείρισης Κοινοχρήστων Χώρων, παρουσία εκπροσώπων των καταστηματαρχών της παλιάς πόλης, συζητήθηκε μεταξύ άλλων την Δευτέρα στο Δημοτικό Συμβούλιο Χανίων, με τις υπογραφές όλων των επικεφαλής της μειοψηφίας.  

Αναλυτικά οι δηλώσεις – τοποθετήσεις

Δήμαρχος Χανίων, Τάσος Βάμβουκας: “Δεν θεωρώ ότι πρέπει να δημιουργούνται εντυπώσεις. Είχε ξεκινήσει μία διαδικασία που πέρασε όλα τα στάδια και συντάχθηκε ένα πόρισμα από μία επιτροπή που είχα ορίσει. Πρακτικά, για το 2018 δεν είχε αξία, αφού η σεζόν ήταν μπροστά μας. Τι συνέβη; Μπήκαμε στο δίλημμα αν θα προχωρήσουμε ή όχι. Η προσφυγή συζητήθηκε στο ΣτΕ τον Φεβρουάριο του 2018, όταν τρεις καταστηματάρχες ζήτησαν την κατάργηση του κανονισμού είναι το ζήτημα που περιπλέκει τα πράγματα. Για να μην πάρουμε μία απόφαση που ίσως άλλαζε, αναμέναμε την απόφαση του ΣτΕ. Μας έχουν πει ότι σύντομα θα βγει απόφαση. Έχω βάλει πάντως απολύτως σαν όριο ότι θέλουμε μέχρι τις 30 Νοεμβρίου να έχει κλείσει το θέμα. Ελπίζω να μην αναγκαστούμε να αναθεωρήσουμε την όποια απόφαση πάρουμε. Αν δεν είχαν προσφύγει οι τρεις επαγγελματίες θα είχαν προχωρήσει οι διαδικασίες. Εμείς πάντως είμαστε έτοιμοι, γιατί έχει γίνει διάλογος με τους καταστηματάρχες και έχουν γίνει βελτιώσεις πάνω σε ατέλειες του κανονισμού.

Πρόεδρος των επιχειρηματιών της Παλιάς Πόλης: “Με πρωτοβουλία της Δημοτικής Αρχής ξεκίνησε η διαδικασία τροποποίησης του Κανονισμού Διαχείρισης Κοινοχρήστων Χώρων. Δυστυχώς, αν και έχει περάσει ένας χρόνος από την εξαγγελία του Δημάρχου, δεν έχει γίνει τίποτα. Ζητάμε να υπάρξουν δεσμεύσεις μέχρι το τέλος Νοεμβρίου ότι θα υπάρξουν οι σχετικές τροποποιήσεις”.

Νάνσυ Αγγελάκη: “Γνωρίζοντας τις διαδικασίες, ο χρόνος για την τροποποίηση είναι πολύ μεγάλος. Θεωρούμε ότι ο κανονισμός δεν έφερε τα αποτελέσματα που θέλατε, δεν προέκυψε ότι είχαμε ελεύθερα πεζοδρόμια, ελεύθερους πεζόδρομους στην παλιά πόλη. Δεν είναι δυνατόν να μπαίνουν πρόστιμα για… γλάστρες! Ζητούμε την κατάργηση της απόφασης για τον νέο κανονισμό και να επανέλθουμε στον παλιό. Δεν μπορούμε να κατατάσσουμε όλους τους επιχειρηματίες στην ίδια θέση. Δεν γίνεται κάποιοι να παρανομούν και κάποιοι άλλοι να πληρώνουν το βαρύ φορτίο. Γι’ αυτό ζητάμε την ανάκληση της απόφασης για τον νέο κανονισμό.

Άρης Παπαδογιάννης: “Δικαιωθήκαμε και πάλι! Είχαμε πει ότι αυτός ο κανονισμός δεν ήταν δίκαιος και δεν μπορούσε να εφαρμοστεί. Να προχωρήσουμε λοιπόν τάχιστα γιατί η επόμενη δημοτική Αρχή που θα προκύψει από τις εκλογές δεν θα μπορεί να κάνει οτιδήποτε και θα είναι δέσμια”.

Γιάννης Σαρρής: Ψηφίσαμε έναν κανονισμό, μεσολάβησε ένα καλοκαίρι πιλοτικής εφαρμογής του, πέρασε το καλοκαίρι και μας είχατε πει ότι μέχρι τον Ιανουάριο του 2018 θα είχαμε πόρισμα. Το πόρισμα όμως ήρθε το Μάιο. Φταίει ο κανονισμός γι’ αυτό; Φταίει η ολιγωρία η δική σας! Πέρασε λοιπόν το καλοκαίρι και το πόρισμα δεν το έχουμε δει ακόμα. Βάζετε το ζήτημα του ΣτΕ. Είμαστε υποχρεωμένοι να είμαστε ξεκάθαροι απέναντι στους καταστηματάρχες και μέχρι τις 30 Νοεμβρίου θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία. Είναι κοροϊδία απέναντι στον κόσμο και υποβάθμιση των υπηρεσιών να μην υπάρχει ένας μπούσουλας για το θέμα του κοινόχρηστου χώρου. Η ευθύνη βαρύνει αποκλειστικά εσάς.

Σεραφείμ Ρίζος: “Ο παλιός κανονισμός ήταν υπεύθυνος για το ότι η παλιά πόλη είχε γίνει ξέφραγο αμπέλι. Στηρίξαμε την προσπάθεια για μία αλλαγή που ήθελε και η πλειοψηφία των Χανιωτών. Τι πέτυχε ο νέος κανονισμός; Έχει πετύχει να λύσει τις αδικίες και τις ανισότητες: Οχι! Υπάρχει ανάγκη να διορθωθεί και η δικαιολογία του ΣτΕ είναι υπεκφυγή”.

Νίκος Παπαντωνάκης: “Η άρνηση του Δημάρχου να συζητήσουμε όπως πρέπει το ζήτημα πραγματικά μας προκαλεί. Μέσα σε δύο λεπτά να βάλουμε προς συζήτηση όλα τα θέματα της παλιάς πόλης; Είναι δυνατόν να περιμένουμε το ΣτΕ και να μην προχωράμε εμείς τη διαδικασία, ώστε να μην υπάρχουν στρεβλώσεις;”

Ακολουθήστε το Kriti24 και στο Google News για να βλέπετε όλες τις ειδήσεις

Ακολουθήστε το Kriti24 στο Facebook και στο Twitter