Χανιά: Πάρκινγκ ΑμεΑ…στη Νέα Χώρα-Μας κοροϊδεύουν μπροστά στα μάτια μας;

0
621

Γράφει ο Κώστας Νικολαντωνάκης

Σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία οι χώροι στάθμευσης ΑμεΑ πρέπει να έχουν καθαρές διαστάσεις 3,30×5,00m για συνηθισμένα αυτοκίνητα και 4,80×6,00m για αυτοκίνητα που μεταφέρουν ΑμεΑ σε τροχοκάθισμα.

Οι χώροι στάθμευσης πρέπει να είναι απαλλαγμένοι από εμπόδια και να μην εμποδίζονται από κολόνες ή άλλα στοιχεία της κατασκευής.

Πρέπει να φέρουν το Διεθνές Σύμβολο Προσβασιμότητας αποτυπωμένο στο έδαφος και αναρτημένο πάνω από την αντίστοιχη θέση ή στον τοίχο.

Ο χώρος στάθμευσης φέρει επικάλυψη χρώματος μπλε σε όλη την επιφάνειά του και επιδαπέδια σήμανση με το Διεθνές Σύμβολο Προσβασιμότητας.

Επίσης απαιτείται κάθετη πινακίδα σήμανσης με το Διεθνές Σύμβολο Προσβασιμότητας.

Διεθνές σύμβολο προσβασιμότητας ΑμεΑ.

Όλα τα παραπάνω αποτελούν ένα μόνο τμήμα των διατάξεων που αφορούν στην βαφή θέσεων στάθμευσης ΑμεΑ και ατόμων με κινητικές δυσκολίες.

Οι θέσεις στάθμευσης ΑμεΑ αφορούν τόσο σε μεγάλα πάρκινγκ (πχ σούπερ μάρκετ, νοσοκομεία, καταστήματα κτλ) όσο και σε μεμονωμένες θέσεις στάθμευσης ιδιωτών σε δημόσιο δρόμο έξω από κατοικίες ή άλλα κτίρια.

Λόγω του μπλε χρώματος που καλύπτει όλη την θέση στάθμευσης η επιδιόρθωση του χρώματος αποτελεί μία συνηθισμένη εργασία στα μεγάλα parking…

Άρα στην μελέτη της Νέας Χώρας που πρέπει να λέμε τα Χανιά ότι είναι Ευρωπαϊκή πόλη περνούσα και τράβηξα φωτογραφίες τηρείται η παραπάνω νομοθεσία σε ένα έργο που έχουν γίνει μελέτες;

Πάρκινγκ ΑμεΑ σε ανηφόρα κατηφόρα;

Δηλαδή ένα ΑμεΑ αυτόνομο στην ανηφόρα κατηφόρα θα μπορεί να μπαινοβγαίνει εύκολα στο αμάξι του ή εάν είναι συνεπιβάτης???

Πάρκινγκ ΑμεΑ στην Νέα Χώρα και διακόπτει την πρόσβαση των τυφλών….

Άρα η μελέτη είναι σωστή;

Οι διαστάσεις είναι σωστές σύμφωνα με τον νόμο;

Χωράει να παρκάρει το αναπηρικό ταξί ή ένα βανακι που μεταφέρει ΑμεΑ; ;;

Να θυμίσω ότι η Νέα χώρα διαθέτει μηχάνημα που βοηθάει άτομα με μειωμένη κινητικότητα να κάνουν μπάνιο στην θάλασσα Seatrac και ειδική καρέκλα….

Μάλλον μας κοροϊδεύουν μπροστά στα μάτια μας…

Γιατί κάποιοι θα κάνουν εγκαίνια σε έργο με μελέτες σύμφωνα με νομοθεσία θα ανοίξουν σαμπάνιες σε προεκλογική χρονιά για μια ευρωπαϊκή πόλη πολλών αστέρων ,η Βενετία της Μεσογείου…

Τα συμπεράσματα δικά σας…