Χανιά: Παρέμβαση των Δημάρχων για την κατολίσθηση στο ΒΟΑΚ-Τι είπε ο Περιφερειάρχης Κρήτης| video

0
170

Κλειστός θα παραμείνει ο δρόμος μέχρι νεωτέρας ο ΒΟΑΚ από τον κόμβο του Γαλατά μέχρι και τον κόμβο του Πλατανιά, μετά την μεγάλη κατολίσθηση που προκλήθηκε από την μεγάλη κακοκαιρία στον Σταλό (δείτε εδώ).

Τις επόμενες ημέρες, την ερχόμενη Τετάρτη η Πέμπτη, αναμένεται να φτάσει στα Χανιά εξειδικευμένο συνεργείο εμπειρογνωμόνων από το Υπουργείο Υποδομών, προκειμένου να επιθεωρήσει την κατολίσθηση και να υποδείξει τον τρόπο για την αντιμετώπισή της.

Μέχρι τότε το συγκεκριμένο σημείο όπως τόνισε την Παρασκευή από τα Χανιά ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, θα παραμείνει κλειστό και η εκτροπή της κυκλοφορίας των οχημάτων θα γίνεται από την παλιά εθνική.

«Οι αρμοδιότητες ανήκουν στο Υπουργείο Υποδομών. Εμείς μπαίνουμε μπροστά, γιατί αυτό ενδιαφέρει τον πολίτη, να βρεθεί λύση. Θα μας δείξει η επόμενη εβδομάδα ποιο θα είναι το επόμενο βήμα», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Αρναουτάκης, ο οποίος αναφέρθηκε και στην άποψη ενός γεωλόγου, ο οποίος ήταν σαφής πως δεν πρέπει σε αυτή τη φάση να φύγουν τα χώματα.“Δυστυχώς, δεν μπορούν να φύγουν σ’ αυτή τη φάση τα χώματα διότι λειτουργούν σαν αντιστήριξη. Θα περιμένουμε τα ειδικά συνεργεία του Υπουργείου. Εμείς έχουμε μισθώσει μηχανήματα που είναι όλο το 24ωρο εκεί και περιμένουμε τις κατευθύνσεις! Ο δρόμος θα παραμείνει κλειστός μέχρι και να έρθουν τα εξειδικευμένα στελέχη από το Υπουργείο Υποδομών και αποφανθούν μαζί με την αστυνομία, ώστε να μην έχουμε ατυχήματα», πρόσθεσε.

Δηλώσεις Αρναουτάκη για την κατολίσθηση στο ΒΟΑΚ

Publiée par Kriti24 sur Vendredi 11 janvier 2019

 

Παρέμβαση Δημάρχων

Εν τω μεταξύ εξαιρετικά επείγουσα επιστολή, προς το Υπουργείο Υποδομών η οποία κοινοποιείται στους Βουλευτές του Ν. Χανίων, το ΤΕΕ/ΤΔΚ, τον ΟΑΚ και την Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Περιφέρειας Κρήτης, απέσετειλαν οι Δήμαρχοι του Ν. Χανίων, με την οποία ζητούν να ξεκαθαρίσει επιτέλους ποιος φορέας έχει την ευθύνη για τη συντήρηση του δρόμου .

Το κείμενο της κοινής επιστολής έχει ως εξής:

ΠΡΟΣ: ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ
ΥΠΟΨΗ:

Α) Υπουργό Υποδομών κ. Χρ. Σπίρτζη,

Β) ΓΓ Υποδομών κ. Γ. Δέδε

Περιφερειάρχη Κρήτης κ. Στ. Αρναουτάκη
Αντιπεριφερειάρχη Χανίων κ. Απ. Βουλγαράκη
Δ/νων Σύμβουλο Ο.Α.Κ. κ. Φ. Καζάση

ΘΕΜΑ: ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΦΟΡΕΩΝ Ν. ΧΑΝΙΩΝ ΓΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΑΣ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΒΟΑΚ

Αξιότιμοι κύριοι,

Όπως γνωρίζετε, ο Βόρειος Οδικός Άξονας Κρήτης (ΒΟΑΚ) αποτελεί τμήμα των Ευρωπαϊκών οδικών δικτύων και συνιστά τον κύριο συγκοινωνιακό κόμβο της Κρήτης, διασυνδέοντας τους τέσσερις νομούς του νησιού. Όμως παρά την καθοριστική επιρροή του στην ανάπτυξη του νησιού, η υφιστάμενη κατάσταση του δρόμου, δεν ανταποκρίνεται ούτε κατ’ ελάχιστο στις σημερινές, σύγχρονες απαιτήσεις οδικής ασφάλειας και εξυπηρέτησης.

Ειδικά, για το τμήμα του ΒΟΑΚ που βρίσκεται στο Ν. Χανίων – του οποίου το μεγαλύτερο τμήμα έχει – ειρήσθω εν παρόδω – εξαιρεθεί από το υπό εξέλιξη έργο «Μελέτη, Κατασκευή, Χρηματοδότηση, Λειτουργία, Συντήρηση και Εκμετάλλευση του ΒΟΑΚ» – η κατάσταση είναι παντελώς απογοητευτική. Ενδεικτικά σας αναφέρουμε ότι στο τμήμα του ΒΟΑΚ στα όρια του Ν. Χανίων υπάρχει ανάγκη μιας σειράς εκτεταμένων παρεμβάσεων και συντηρήσεων για την άρση της επικινδυνότητας και βελτίωση των κυκλοφοριακών συνθηκών και της οδικής ασφάλειας, όπως:

αποκατάσταση φθορών ασφαλτικού τάπητα κυκλοφορίας και βελτίωση της αντιολισθηρότητάς του,
καθαρισμός πρανών και τάφρων απορροής ομβρίων,
αποκατάσταση και επέκταση του ηλεκτροφωτισμού επί του ΒΟΑΚ,
αποκατάσταση και συμπλήρωση κατακόρυφής σήμανσης (πινακίδες πληροφοριακές και ρυθμιστικές που έχουν υποστεί φθορές ή λείπουν),
αποκατάσταση και συμπλήρωση στηθαίων ασφαλείας,
συντήρηση/βελτίωση των διαγραμμίσεων οδοστρώματος,
τοποθέτηση οριοδεικτών και ανακλαστήρων οδοστρώματος σε σημεία όπου σήμερα δεν υπάρχουν,
εκτέλεση φυτοτεχνικών εργασιών και κλαδοκοπής, για την τοπική βελτίωση της ορατότητας.
Αποκορύφωμα αυτής της απαράδεκτης κατάστασης ήταν οι πρόσφατες έντονες βροχοπτώσεις που σημειώθηκαν στο Ν. Χανίων και οι οποίες είχαν ως αποτέλεσμα να υπάρξουν κατολισθήσεις σε πολλά σημεία του οδικού δικτύου με το μεγαλύτερο πρόβλημα, στην παρούσα νεροποντή, να εντοπίζεται στο ύψος του Σταλού της Δ.Ε. Ν. Κυδωνίας Ν. Χανιών όπου ένα μεγάλο τμήμα του βουνού υποχώρησε και κατέπεσε στο οδόστρωμα, χωρίς ευτυχώς να θρηνήσουμε θύματα.

Η εν λόγω κατολίσθηση οδήγησε στην προσωρινή απαγόρευση κυκλοφορίας όλων των οχημάτων και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας του ΒΟΑΚ από τον ανισόπεδο κόμβο Γαλατά έως τον ανισόπεδο κόμβο Πλατανιά, από το Σάββατο 05.01.2019 έως την Παρασκευή 11.01.2019, ενώ ο χρόνος της πλήρους αποκατάστασης της κυκλοφορίας με ασφάλεια και για τα δυο ρεύματα, είναι άγνωστος.

Αξιότιμοι κύριοι,

Επειδή τα τελευταία χρόνια παρά τα δεκάδες αιτήματα και έγγραφα που έχουν αποσταλεί για την ανάγκη παρεμβάσεων και εργασιών συντήρησης στο ΒΟΑΚ, δεν έχει γίνει τίποτα ουσιαστικό, είναι καθοριστικό να προσδιοριστεί άμεσα για το ποιος φορέας έχει τελικά την αρμοδιότητα συντήρησης του ΒΟΑΚ.

Για το λόγο αυτό, ζητούμε όπως άμεσα προγραμματιστεί με πρωτοβουλία της Περιφέρειας Κρήτης, συνάντηση φορέων στην Περιφερειακή Ενότητα Χανίων με τη συμμετοχή του Υπουργείου Υποδομών, της Περιφέρειας Κρήτης, του Ο.Α.Κ., όλων των Δήμων του Ν. Χανίων και του ΤΕΕ/ΤΔΚ, προκειμένου να συζητηθεί το φλέγον αυτό ζήτημα και να ξεκαθαριστεί επιτέλους ποιος φορέας έχει την ευθύνη για την τακτική συντήρηση, για την άρση της επικινδυνότητας, τη συντήρηση του οδικού δικτύου και του ηλεκτροφωτισμού και τη βελτίωση των κυκλοφοριακών συνθηκών στο ΒΟΑΚ και ποιοι πόροι του διατίθενται για την εκπλήρωση των υποχρεώσεων του.

Οι υπογράφοντες Δήμαρχοι

Πλατανιά: Γ. Μαλανδράκης
Χανίων: Α. Βάμβουκας
Αποκορώνου: Χ. Κουκιανάκης
Κισσάμου: Θ. Σταθάκης
Καντάνου-Σελίνου: Α. Περράκης
Σφακίων: Γ. Ζερβός
Γαύδου: Ε. Καλλινίκου
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:

1/ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ Ν. ΧΑΝΙΩΝ

Σταθάκης Γεώργιος
Πολάκης Παύλος
Βαγιωνάκη Ευαγγελία
Μπαλωμενάκης Αντώνης
2/ ΤΕΕ-ΤΔΚ

3/ ΓΕΝΙΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΚΡΗΤΗΣ