Ραγδαίες εξελίξεις καταγράφονται στη Δημοτική Αγορά Χανίων, καθώς κάποιοι από τους παλιούς καταστηματάρχες φέρονται αποφασισμένοι να μην επιστρέψουν στα καταστήματά τους μετά την ολοκλήρωση της ανακατασκευής.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι επιχειρηματίες δεν αποδέχονται τα νέα μισθώματα που καθορίστηκαν βάσει της έκθεσης ορκωτού εκτιμητή για λογαριασμό του Δήμου Χανίων, κρίνοντάς τα ιδιαίτερα υψηλά και οικονομικά δυσβάστακτα.
Ως αποτέλεσμα, δηλώνουν ότι δεν πρόκειται να καταθέσουν αίτηση επιστροφής έως την καταληκτική προθεσμία της 29ης Ιουλίου.
Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Δήμος δεν προτίθεται να δώσει νέα παράταση για την υποβολή αιτήσεων. Έτσι, όσα καταστήματα παραμείνουν κενά αναμένεται να διατεθούν άμεσα μέσω πλειοδοτικής διαδικασίας.
Η εξέλιξη προκαλεί έντονη δυσαρέσκεια στον Σύλλογο Καταστηματαρχών της Δημοτικής Αγοράς, καθώς ιστορικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνταν επί δεκαετίες στον χώρο οδηγούνται εκτός της νέας Αγοράς.
Παράλληλα, δεν αποκλείεται στο μέλλον να επανεξεταστεί το μοντέλο λειτουργίας της Αγοράς. Εφόσον διαπιστωθεί ότι το νέο πλαίσιο δεν αποδίδει τα αναμενόμενα, εξετάζεται το ενδεχόμενο να διευρυνθούν οι κατηγορίες προϊόντων που θα μπορούν να διατίθενται στα καταστήματα.
Υπενθυμίζεται ότι η Δημοτική Επιτροπή Χανίων αποφάσισε ομόφωνα νέα παράταση για την ολοκλήρωση του έργου ανακατασκευής της Δημοτικής Αγοράς, μεταθέτοντας την ημερομηνία παράδοσης στις 31 Οκτωβρίου 2026.
Σύμφωνα με την εισήγηση της Τεχνικής Υπηρεσίας, η ανάγκη για νέα παράταση προέκυψε λόγω καθυστερήσεων στην προμήθεια υλικών και εξοπλισμού και συγκεκριμένα στους ενεργειακούς υαλοπίνακες με ενσωματωμένα φωτοβολταϊκά, οι οποίοι κατασκευάζονται αποκλειστικά κατόπιν ειδικής παραγγελίας, με θερμοδιακοπτόμενα προφίλ και αυξημένες τεχνικές απαιτήσεις.
Παράλληλα, πρόσθετος χρόνος απαιτήθηκε για την ολοκλήρωση του συστήματος διαχείρισης φωτισμού DALI και των φωτιστικών LED, καθώς χρειάστηκε εκτεταμένος τεχνικός συντονισμός, έλεγχοι συμβατότητας, εγκρίσεις και προγραμματισμός των εργασιών.


















