Χανιά: Ο κορονοϊός δεν ακύρωσε την πρεμιέρα του ΔΗΠΕΘΕΚ | Πολύς κόσμος και επίσημοι (φωτο)

0
690

Το γεγονός ότι στην Κρήτη, δεν έχει εμφανιστεί ακόμη κρούσμα κορονοϊού, φαίνεται ότι αποτέλεσε και τη βασική αιτία για να μην ακυρωθεί τελικά η προγραμματισμένη πρεμιέρα της νέας θεατρικής παράστασης του ΔΗΠΕΘΕΚ.

Η παράσταση δόθηκε κανονικά με κόσμο, παρά το γεγονός ότι στο νησί τις τελευταίες ημέρες έχουν ακυρωθεί δεκάδες άλλες εκδηλώσεις. 

Πολλοί επίσημοι βρέθηκαν το βράδυ της Παρασκευής στο κατάμεστο Βενιζέλειο Ωδείο, για να παρακολουθήσουν την θεατρική παράσταση «Γιοί και Κόρες», που αποτελεί την πρώτη παραγωγή του Δημοτικού Περιφερειακού Θεάτρου Κρήτης, με τη νέα του Διοίκηση. 

Ανάμεσα τους ο Περιφερειάρχης Κρήτης κ. Σταύρος Αρναουτάκης, ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Νίκος Καλογερής, ο Δήμαρχος Χανίων κ. Παναγιώτης Σημανδηράκης, ο Δήμαρχος Πλατανιά κ. Γιάννης Μαλανδράκης κ.α. Περιφερειακοί-δημοτικοί σύμβουλοι, οι οποίοι έδωσαν συγχαρητήρια στον σκηνοθέτη, στους ταλαντούχους ηθοποιούς, σε όλους τους συντελεστές της παράστασης, όπως και στην πρόεδρο του ΔΗΠΕΘΕΚ Περιφερειακή σύμβουλο Σοφία Μαλανδράκη, στα μέλη της διοίκησης και στην Διευθύντρια Ευτυχία Θεοδώρου. Επίσης συγχαρητήρια θερμά για την επιτυχία της παράστασης έδωσαν εκπρόσωποι του πολιτισμού, των τεχνών, των γραμμάτων, ο γνωστός ταλαντούχος συνθέτης-μουσικός Δημήτρης Μαραμής, αλλά και ο κόσμος με παρατεταμένα χειροκροτήματα του.

Η εντυπωσιακή παράσταση βασίζεται σε πραγματικές ιστορίες ηλικιωμένων ανθρώπων σε σημαντικές ιστορικές στιγμές που ερμήνευσαν οι νέοι ηθοποιοί, Πέτρος Γεωργοπάλης, Κατερίνα Μαντίλ, Μαρίνα Πανηγυράκη, Θεοδοσία Σαββάκη, Γιάννης Χαρκοφτάκης, ηθοποιοί με ταλέντο, φρεσκάδα και επαγγελματισμό. Ευρηματικός ο κειμενογράφος και σκηνοθέτης Γιάννης Καλαβριανός με τις εμπλουτισμένες ιστορίες στην αναζήτηση της ευτυχίας που προκάλεσαν ξεχωριστή αίσθηση στους παραβρισκόμενους ενώ παράλληλα η παράσταση καταδεικνύει τον σημαντικό ρόλο του ΔΗΠΕΘΕΚ στον τόπο.

Όπως έγινε γνωστό, η παράσταση «Γιοι και κόρες» ήρθε στην Κρήτη έχοντας διανύσει μια απολύτως επιτυχημένη πορεία και έχοντας αποσπάσει επαίνους και διακρίσεις. Η παραγωγή του Δημοτικού Περιφερειακού Θεάτρου Κρήτης είναι μια νέα εκδοχή της αρχικής παράστασης, εμπλουτισμένη με ιστορίες από την Κρήτη και ανανεωμένη ως προς τους συντελεστές και την επιλογή των ηθοποιών.

Το κείμενο βασίζεται σε μαγνητοσκοπημένες συνεντεύξεις ηλικιωμένων, από όλη την Ελλάδα και την Κύπρο, από τους οποίους ζητήθηκε να ξεχωρίσουν μια ιστορία που σημάδεψε τη ζωή τους. Το τελικό αποτέλεσμα είναι ένα μωσαϊκό των άγραφων ιστοριών της ζωής σε αυτή τη χώρα, που διαδραματίστηκαν παράλληλα με γνωστά ιστορικά γεγονότα. Οι αφηγήσεις τους καλύπτουν τα χρόνια του πρώτου κύματος της μετανάστευσης στην Αμερική, ιστορίες του Πολέμου και της Κατοχής, τις εκατέρωθεν απώλειες του Εμφυλίου, το ναυάγιο του πλοίου Ηράκλειον και την ίδρυση της ΑΝΕΚ, τον έρωτα στα χρόνια της Χούντας και την άνοδο του ΠΑΣΟΚ στην εξουσία, ως τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004. Η παράσταση είναι ουσιαστικά μια λοξή αφήγηση της επίσημης ελληνικής ιστορίας, μέσα από τις μικρές ιστορίες απλών ανθρώπων.

Οι υπόλοιποι συντελεστές της επιτυχημένης παράστασης, στα σκηνικά – Κοστούμια, είναι η Αλεξάνδρα Μπουσουλέγκα – Ράνια Υφαντίδου, Μουσική: Χρύσανθος Χριστοδούλου, Φωτισμοί: Γιώργος Μπομπολάκης, Βοηθός σκηνοθέτης: Βαλεντίνα Παπαδημητράκη, Σκηνογραφική – ενδυματολογική επιμέλεια: Μικέλα Παπαδουλάκη, Φωτογραφίες: Γιώργος Ανα.

Στ. Αρναουτάκης-Δήμαρχοι: Στήριξη του ΔΗΠΕΘΕΚ απ’ όλους τους φορείς.

Ο Περιφερειάρχης Στ. Αρναουτάκης, ο Αντιπεριφερειάρχης Ν. Καλογερής, οι Δήμαρχοι Π. Σημανδηράκης, Γιαν. Μαλανδράκης παράλληλα με τα συγχαρητήριά τους στους συντελεστές της παράστασης, δήλωσαν την συνεχή στήριξη της Περιφέρειας Κρήτης και των Δήμων τους στο ΔΗΠΕΘΕΚ, το οποίο έχει βασικούς μετόχους την Περιφέρεια Κρήτης, και Δήμους με μεγαλομέτοχο τον Δήμο Χανίων. Οι ίδιοι επίσης τόνισαν την ανάγκη το Περιφερειακό θέατρο να αγκαλιαστεί και να στηριχθεί από όλους τους φορείς τού νησιού.