Τις πιστοποιήσεις «Junior Sommelier» έλαβαν οι πρώτοι Χανιώτες επαγγελματίες της εστίασης, της φιλοξενίας και του κρασιού που ολοκλήρωσαν το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Genius Wine Step», σε μια δράση που υλοποίησαν το Επιμελητήριο Χανίων και το Δίκτυο Οινοποιών Κρήτης.
Η απονομή πραγματοποιήθηκε στην έδρα του Επιμελητηρίου Χανίων από τον πρόεδρο του φορέα Αντώνη Ροκάκη και τον πρόεδρο του Δικτύου Οινοποιών Κρήτης Στέλιο Ζαχαριουδάκη. Παρόντες ήταν επίσης ο περιφερειακός σύμβουλος Χανίων Σπύρος Μπαλαντίνος και η πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Χανίων Δώρα Κυριακάκη.

Το πρόγραμμα προσφέρθηκε δωρεάν σε 37 επαγγελματίες και περιλάμβανε εκπαίδευση στις βασικές ποικιλίες και τα στυλ κρασιών, τη γευσιγνωσία, την οινογεωγραφία, τη διεθνή ορολογία, το service κρασιού και το food & wine pairing. Η εκπαίδευση πραγματοποιήθηκε στο οινοποιείο Ντουράκη, με εισηγητή τον sommelier trainer Γιώργο Λούκα.
Από τους συμμετέχοντες, 17 επαγγελματίες προχώρησαν στη διαδικασία πιστοποίησης «Junior Sommelier», η οποία περιλάμβανε θεωρητική εξέταση και γευσιγνωστική δοκιμασία.
Οι δύο φορείς ανακοίνωσαν παράλληλα τη συνέχιση της συνεργασίας τους με νέες, ανώτερου επιπέδου υποτροφίες για την απόκτηση πιστοποίησης «Professional Sommelier», με στόχο την περαιτέρω αναβάθμιση της γαστρονομικής και τουριστικής ταυτότητας των Χανίων.

Όπως επισημάνθηκε, η γαστρονομία και το κρασί αποτελούν σημαντικούς πυλώνες της τοπικής οικονομίας, ενώ η ανάδειξη των κρητικών ποιοτικών προϊόντων και της οινικής παράδοσης εντάσσεται στη στρατηγική ενίσχυσης της εξωστρέφειας του προορισμού.
















