Χανιά: Μουσική διαμαρτυρία στην Πλατεία Αγοράς | φωτό και video

0
118

Στους δρόμους βρέθηκαν για μια ακόμα φορά οι μουσικοί των Χανίων. Το πρωί της Δευτέρας συγκεντρώθηκαν στην Πλατεία της Δημοτικής Αγοράς μέλη του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου παραρτήματος Χανίων προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για τα νέα μέτρα της κυβέρνησης λόγω της πανδημίας και την απαγόρευση της μουσικής, γεγονός που συνεπάγεται πως εκατοντάδες καλλιτέχνες μένουν ξανά “ξεκρέμαστοι” χωρίς εργασία. 

 

Στην κινητοποίηση συμμετείχαν (εκτός από τους μουσικούς-τραγουδιστές) και καλλιτέχνες από όλον τον καλλιτεχνικό κόσμο, δηλαδή ηθοποιοί, εικαστικοί, τεχνικοί ήχου-εικόνας, φωτογράφοι, σκηνοθέτες κ.λπ. Μάλιστα παρά την βροχή οι μουσικοί έπαιξαν  συμβολικά κάποια κομμάτια.

Στην κινητοποίηση των Χανίων, μαζί με τα καλλιτεχνικά σωματεία έδωσαν το παρών υποστηρικτικά τα Σωματεία Επισιτισμού Χανίων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων.

Όπως αναφέρει το Παράρτημα Χανίων, διαμαρτύρεται «για τον εμπαιγμό χιλιάδων συναδέλφων μας, που μένουν ξεκρέμαστοι και χωρίς καμία προοπτική εισοδήματος και επιβίωσης για τουλάχιστον ένα μήνα και ενώ έχουν προηγηθεί πέντε μήνες, με τους χώρους μας να υπολειτουργούν και χωρίς καμία μέριμνα από το κράτος για τους μουσικούς».

Ανάλογη κινητοποίηση πραγματοποιήθηκε και στο Ηράκλειο στην πλατεία Ελευθερίας. 

Με αφορμή τη συγκέντρωση διαμαρτυρίας του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου – Παράρτημα Κρήτης στην πλατεία Ελευθερίας, λόγω της δεινής κατάστασης στην οποία έχουν περιέλθει μετά τις αποφάσεις της κυβέρνησης, ο βουλευτής Ηρακλείου ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Σωκράτης Βαρδάκης, δήλωσε:

«Στηρίζουμε τον αγώνα του κλάδου των μουσικών, που για μια ακόμη φορά στοχοποιούνται από την κυβέρνηση, στο πλαίσιο των αλλοπρόσαλλων μέτρων για τον περιορισμό της πανδημίας.

Η κυβέρνηση, με τις παράλογες αποφάσεις της, οδηγεί τους εργαζομένους στον χώρο της τέχνης και του πολιτισμού σε ασφυξία, ενώ παράλληλα φουντώνει την ανασφάλεια και τη δυσπιστία της κοινωνίας.

Οι εργαζόμενοι αυτοί, που επλήγησαν βαρύτατα τα δύο τελευταία χρόνια από την πανδημία, όχι μόνο στερήθηκαν αδίκως την αποζημίωση των μηνών από τον Αύγουστο μέχρι τον Δεκέμβριο του 2021, αλλά συνεχίζουν να βρίσκονται σε δεινή θέση λόγω των διαρκών ακυρώσεων εκδηλώσεων και της ελλιπέστατης στήριξης από την πολιτεία.

Μετά και τις πρόσφατες κοινοβουλευτικές μας παρεμβάσεις, καταθέτοντας αναφορά προς τους αρμόδιους Υπουργούς, με δική μας πρωτοβουλία, το ψήφισμα διαμαρτυρίας του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου – Παράρτημα Κρήτης, αλλά και την επιστολή διαμαρτυρίας προς τον Πρωθυπουργό, την οποία συνυπογράφουν 44 πανελλαδικές ομοσπονδίες, σύλλογοι, ενώσεις, σύνδεσμοι και σωματεία από τον χώρο των τεχνών, με πρωτοβουλία της Τομεάρχη Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Σίας Αναγνωστοπούλου, ο κ. Μητσοτάκης δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι δεν γνωρίζει.

Επιπλέον, με επιστολή μας προς τον Πρόεδρο της Βουλής, 30 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία αιτούμαστε την από κοινού σύγκληση των Επιτροπών Μορφωτικών και Κοινωνικών Υποθέσεων, με τη συμμετοχή επιστημόνων από την επιτροπή Λοιμωξιολόγων-Επιδημιολόγων, ώστε να συζητηθούν τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για την προστασία των εργαζομένων στον χώρο του Πολιτισμού.

Βρισκόμαστε στο πλευρό των ανθρώπων της τέχνης και είμαστε μαζί τους, στον δίκαιο αγώνα τους. Η στήριξή τους, είναι επιβεβλημένη και αδιαπραγμάτευτη».

Ο Μανώλης Συντυχάκης, βουλευτής του ΚΚΕ και περιφερειακός σύμβουλος με τη Λαϊκή Συσπείρωση, έστειλε τον ακόλουθο χαιρετισμό στο πανκαλλιτεχνικό συλλαλητήριο στο Ηράκλειο:

«Το ΚΚΕ χαιρετίζει τη σημερινή πανκαλλιτεχνική κινητοποίηση που πραγματοποιείται σε πόλεις όλης της χώρας και σε πόλεις της Κρήτης. Χαιρετίζει και στηρίζει τους εργαζόμενους στον πολιτισμό και στον τομέα του θεάματος-ακροάματος που για άλλη μια φορά ορθώνουν το ανάστημά τους, στέλνουν ηχηρό μήνυμα απέναντι στην κυβέρνηση που αρνείται να πάρει ουσιαστικά μέτρα για την προστασία από την πανδημία αφήνοντας χιλιάδες καλλιτέχνες άνεργους, χωρίς μέτρα στήριξης.

Η αποθέωση «της ατομικής ευθύνης» που ρίχνει το βάρος και το κόστος της αντιμετώπισης της πανδημίας στις πλάτες των εργαζομένων και η εκρηκτική κατάσταση που διαμορφώνεται με ευθύνη της κυβέρνησης βρίσκει σε «θέση μάχης» σωματεία σε όλη τη χώρα από τον τομέα των καλλιτεχνών αλλά και άλλων κλάδων εργαζομένων σε μια σειρά αγωνιστικών κινητοποιήσεων διεκδικώντας μέτρα προστασίας της υγείας και της ζωής τους. Η ευθύνη της σημερινής κυβέρνησης -στο δρόμο που έστρωσε και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με τις ανεπαρκείς ΜΕΘ, το ελάχιστο και εξουθενωμένο προσωπικό, με τη μείωση των δαπανών για την υγεία- είναι ξεκάθαρη και στο χώρο του πολιτισμού αφού επιλέγει τη στήριξη μεγάλων επιχειρηματιών, παραγωγών και εργοδοτών και ελάχιστα ψίχουλα για τους εργαζόμενους καλλιτέχνες.

Θα συνεχίσουμε να βρισκόμαστε στο πλάι των εργαζόμενων συνολικά στο θέαμα-ακρόαμα δίνοντας τη μάχη στο δρόμο αλλά και μέσα από την κοινοβουλευτική δράση, με την κατάθεση ερωτήσεων και προτάσεων για την ουσιαστική προστασία της ζωής και των δικαιωμάτων τους, με το συνεχή αγώνα και το συνολικό κάλεσμα του λαού να συμπορευθεί με το ΚΚΕ για να ανοίξει ο δρόμος για μια κοινωνία όπου οι τέχνες και ο πολιτισμός δε θα είναι προνόμιο για λίγους αλλά πραγματικά κοινωνικό αγαθό.»