Χανιά: Μία «ακτινογραφία» του νέου Δημοτικού Συμβουλίου. Οι συμμαχίες και οι… αντίπαλοι

0
325

Ενδιαφέροντα στοιχεία για την στρατηγική που διαμορφώνουν τα πρόσωπα και οι παρατάξεις μέσα στο νέο Δημοτικό Συμβούλιο Χανίων, έχουν προκύψει μετά τις τρεις πρώτες συνεδριάσεις(συμπεριλαμβανομένης και αυτής για την εκλογή των οργάνων).

Ο Δήμαρχος Χανίων

Ο Δήμαρχος Χανίων κ. Παναγιώτης Σημανδηράκης, δείχνει με τη στάση του ότι αισθάνεται κυρίαρχος, στηριζόμενος αφενός στην μεγάλη αποδοχή που θεωρεί ότι έχει από την κοινή γνώμη των Χανίων, αλλά και στην στήριξη ενός ικανού αριθμού Δημοτικών Συμβούλων, λόγω των συνεργασιών που πέτυχε, που σαφώς τον ευνοούν.

Με τη συμφωνία συνεργασίας τόσο με τον πρώην Δήμαρχο κ. Τάσο Βάμβουκα και την παράταξή του, όσο και με την παράταξη του νέου Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Ευτύχη Δαμιανάκη, αλλά και τη σιωπηρή στήριξη που σε αρκετές περιπτώσεις έως τώρα του έχει προσφέρει η παράταξη του Γιάννη Σαρρή, μπορεί να αισθάνεται ισχυρός, μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο. Άλλωστε έδειξε ότι και ο ίδιος το πιστεύει αυτό, φέρνοντας από τις πρώτες κιόλας συνεδριάσεις «καυτά» θέματα προς συζήτηση. 

Το γεγονός ότι αισθάνεται ισχυρός, τον ευνοεί, αφενός να εφαρμόσει το πρόγραμμά του, αφετέρου να αντιμετωπίζει με μεγαλύτερη άνεση τις επιθέσεις που δέχεται από την «πτέρυγα» των παρατάξεων της αντιπολίτευσης, δηλαδή πρωτίστως από τις παρατάξεις των κ. Άρη Παπαδογιάννη και Γρηγόρη Αρχοντάκη, αλλά και από τις δύο αριστερές παρατάξεις των κ.Νίκου Βουρλάκη και Σεραφείμ Ρίζου. 

Ο ίδιος μάλιστα δείχνει σε αρκετές περιπτώσεις να επιδιώκει αυτές τις επιθέσεις, καθώς θεωρεί ότι τον ευνοούν για να ασκεί την επικοινωνιακή του πολιτική, στην οποία άλλωστε τόσο ο ίδιος όσο και η παράταξή του, από την προεκλογική ήδη περίοδο, έχουν «επενδύσει» σημαντικά. 

Δεν είναι τυχαίο, ότι ακόμη και κατά τη διάρκεια των συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου, η ομάδα του παρακολουθεί και τον ενημερώνει σε «ζωντανό» χρόνο, πως τις καταγράφουν στα δημοσιεύματά τους, τα ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης.

Ο κ. Σημανδηράκης, παρά το γεγονός ότι κατηγορεί τους αντιπάλους του πως με τη συμπεριφορά τους «κέρδισαν τη φωτογραφία», δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στο τι θα πει και πως θα το πει, ιδιαίτερα όταν παρακολουθούν τη συνεδρίαση οι δημοσιογράφοι, έχοντας μάθει πολύ καλά πλέον πως «παίζεται» το παιχνίδι της επικοινωνίας.

Η παράταξη Παπαδογιάννη

Από την πλευρά τους, ο Άρης Παπαδογιάννης και οι Δημοτικοί Σύμβουλοι της παράταξής του, είναι φανερό ότι έχουν επιλέξει την τακτική της… κατά μέτωπο επίθεσης εναντίον της Δημοτικής Αρχής, ασκώντας της κριτική σχεδόν σε κάθε θέμα.

Μάλιστα έφτασαν ακόμη και να αποχωρήσουν από την συνεδρίαση της Δευτέρας, μετά από μία θυελλώδη αντιπαράθεση που είχαν τόσο αυτοί, όσο και η παράταξη Αρχοντάκη με το Δήμαρχο, σηματοδοτώντας ενδεχομένως την έναρξη μίας νέας περιόδου «σκληρού ροκ», στις συνεδριάσεις του σώματος.

Ο Άρης Παπαδογιάννης, που διαθέτει την ομάδα με τους περισσότερους εκλεγμένους Δημοτικούς Συμβούλους μέσα στο σώμα, δείχνει αποφασισμένος να θυμίζει σε κάθε ευκαιρία, ότι κανένας δεν πρέπει να αγνοεί, ούτε τον ίδιο, ούτε την παράταξή του. 

Η παράταξη Αρχοντάκη

Ο Γρηγόρης Αρχοντάκης και οι Δημοτικοί Σύμβουλοι της παράταξης του, μέχρι τώρα δείχνουν να είναι οι πιο «διαβασμένοι», αλλά και αποφασισμένοι να ασκήσουν… δομική αντιπολίτευση, που θα στηρίζεται κυρίως σε θέσεις και επιχειρήματα.

Παράλληλα τόσο ο ίδιος όσο και οι Δημοτικοί Σύμβουλοι της παράταξής του, είναι αποφασισμένοι να «σηκώνουν το γάντι», όποτε νομίζουν ότι προκαλούνται από την πλευρά της Δημοτικής Αρχής, είτε από το Δήμαρχο, προσωπικά.

Αυτό άλλωστε το διαπίστωσαν όλοι, από την αντίδρασή τους, στη συνεδρίαση της Δευτέρας,  μετά την τοποθέτηση του Δημοτικού Συμβούλου της πλειοψηφίας, κ. Καλογριδάκη. 

Η παράταξη Δαμιανάκη

Η παράταξη του κ. Δαμιανάκη, λόγω της συνεργασίας της με τη Δημοτική αρχή, αλλά και λόγω του θεσμικού ρόλου που έχει αναλάβει πλέον ο επικεφαλής της ως πρόεδρος του σώματος, έχει επιλέξει μία στρατηγική χαμηλών τόνων και ήπιων τοποθετήσεων, αποφεύγοντας τις… κατά μέτωπο αντιπαραθέσεις. Η επιλογή να την εκπροσωπεί, σε πολλές περιπτώσεις, ο Δημοτικός Σύμβουλος και γιατρός κ. Γιώργος Γωργακάκης, όταν ο επικεφαλής της επιλέγει να παραμένει στην  έδρα, σηματοδοτεί αυτήν την επιλογή. 

Ο Τάσος Βάμβουκας

Σε ότι αφορά τον πρώην Δήμαρχο κ. Τάσο Βάμβουκα, αυτό που δείχνει να τον απασχολεί περισσότερο είναι η υπεράσπιση του έργου του, αλλά και η συνέχιση των έργων που είχε προγραμματίσει η δική του Δημοτική Αρχή. Η συνεργασία του με το νέο Δήμαρχο και η συμμετοχή, δύο δημοτικών συμβούλων της παράταξής του στη νέα Δημοτική Αρχή, σε θέσεις Αντιδημάρχων, είναι φανερό ότι τον δυσκολεύει να βρεθεί απέναντι στην στρατηγική του κ. Σημανδηράκη. Κάτι που διεφάνη στην θέση που πήρε στην υπόθεση του οικοπέδου της ΑΒΕΑ, που ουσιαστικά αναγκάστηκε να… αυτοακυρωθεί, ψηφίζοντας ενάντια στην προηγούμενη του απόφαση.

Ο Γιάννης Σαρρής 

Αν και ήταν ο περισσότερο θιγόμενος από όσα έγιναν κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, που είχαν σαν αποτέλεσμα την στήριξη του κ. Σημανδηράκη από μία μεγάλη μερίδα ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ, γεγονός που αποδυνάμωσε σημαντικά σε ψηφους και ποσοστό, άρα και έδρες, την δική του παράταξη, ο Γιάννης Σαρρής, έως τώρα στηρίζει σε πολλά θέματα τη νέα Δημοτική Αρχή.

Επισήμως πάντως, τουλάχιστον μέχρι σήμερα, δεν έχει επιβεβαιωθεί καμία συμφωνία συνεργασίας μεταξύ τους. Το μέλλον θα δείξει εάν αυτή η «ανέφελη» περίοδος στις σχέσεις τους, θα συνεχιστεί.

O ίδιος πάντως τονίζει σε κάθε ευκαιρία αυτό που έλεγε και κατά την προηγούμενη θητεία του στο σώμα, ότι λειτουργεί με βάση το συμφέρον του Δήμου και των δημοτών, χωρίς προαπαιτούμενα και «αγκυλώσεις». 

Η παράταξη Βουρλάκη και ο Σεραφείμ Ρίζος 

Αποφασισμένοι να ασκήσουν δυναμική αντιπολίτευση, είναι οι δύο Δημοτικοί Σύμβουλοι της  παράταξης του ΚΚΕ μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο, που είναι πλέον εντελώς ανανεωμένη με το Νίκο Βουλακη, αλλά και την παρουσία-έκπληξη έως τώρα, του Μπάμπη Λουτσέτη.

Χωρίς εκπλήξεις η παρουσία και από το Σεραφείμ Ρίζο, ο οποίος συνεχίζει τη μοναχική του πορεία. Πάντως στις πρώτες συνεδριάσεις είναι ποιο ήρεμος στις τοποθετήσεις του, από αυτές που τον είχαμε συνηθίσει στην προηγούμενη θητεία του στο ΔΣ.