Χανιά: Κτήρια “φαντάσματα” ρημάζουν αναξιοποίητα και εγκυμονούν κινδύνους

0
79

Η πυρκαγιά που ξέσπασε το μεσημέρι του Σαββάτου στο εγκαταλελειμμένο ξύλινο οίκημα του πρώην ΠΙΚΠΑ, στην οδό Ελευθερίου Βενιζέλου στο κέντρο της πόλης, επαναφέρει στην επικαιρότητα ένα διαχρονικό και μεγάλο πρόβλημα των Χανίων.

Δεν είναι λίγες οι φορές που έχει συμβεί ανάλογο περιστατικό στις εγκαταλελειμμένες εδώ και δεκαετίες, καμπίνες της πισίνας του πρώην Ξενία, δίπλα στο ενετικό λιμάνι των Χανίων.  Τελευταίο κρούσμα η πυρκαγιά που ξέσπασε την Κυριακή.

Από πυρκαγιά κάηκε και το κτήριο των Ιταλικών στρατώνων στην αρχή της οδού Τζανακάκη,  το οποίο κάποτε φιλοξενούσε το Πολεμικό μουσείο στο κέντρο της πόλης. 

Απέναντι ακριβώς, στην αρχή της οδού Σολομού, εγκαταλελειμμένο και έρημο εδώ και χρόνια, το κτήριο του πρώην ΙΚΑ. 

Μερικές εκατοντάδες μέτρα ανατολικά στην οδό Γιαμπουδάκη, το εγκαταλελειμμένο κτήριο των Δικαστικών φυλακών. 

Υπάρχουν ακόμη οι εγκαταλελειμμένες βίλες (Πολογιώργη, Σβαρτς), αλλά και τα κτήρια που φιλοξενούσαν κάποτε το Θεραπευτήριο Ψυχικών Παθήσεων.

Ο κατάλογος για την πόλη των Χανίων, είναι πραγματικά μακρύς. 

Τα παραδείγματα πολλά και τα εγκαταλελειμμένα ή αναξιοποίητα κτήρια που ρημάζουν από την αχρηστία, ακόμη περισσότερα. 

Κτήρια “φαντάσματα” παρατημένα χρόνια και αφημένα στην τύχη τους, που είτε πρέπει να κατεδαφιστούν ( βλέπε καμπίνες πρώην Ξενία) ή να χτιστούν από την αρχή (βλέπε ξύλινο οίκημα πρώην ΠΙΚΠΑ), είτε πρέπει κάποια στιγμή, επιτέλους, να βρεθεί ένας τρόπος για να αποκατασταθούν και να “ζωντανέψουν” ξανά (Ιταλικοί στρατώνες, πρώην ΙΚΑ, πρώην δικαστικές φυλακές κ.α.)

Αφενός για να μην υπάρχει αυτή η “θλιβερή” εικόνα της εγκατάλειψης, που δεν τιμά την πόλη, αφετέρου για να μην εγκυμονούν κινδύνους για την περιοχή που βρίσκονται και για τους πολίτες της. 

Εδώ και χρόνια για τα περισσότερα από αυτά, ακούμε υποσχέσεις για την αξιοποίησή τους.

Δεν έχουμε δει όμως ακόμη τίποτα επί της ουσίας να γίνεται. Πέρα από τα λόγια, αυτό που αποτελεί άμεση ανάγκη είναι οι αρμόδιοι φορείς να αναλάβουν δράση και να προχωρήσουν άμεσα σε πράξεις.

Αρκετά με την αναμονή..