Χανιά: Κόντρες στο ΔΣ για το videο που αφορά την προσβασιμότητα των ΑΜεΑ στην πόλη

0
110

Ενα video, που προβλήθηκε στις Βρυξέλλες, στον πρόσφατο διαγωνισμό που αφορούσε τα ACCESS CITY AWARDS 2020, στα πλαίσια του Συνεδρίου της Ευρωπαϊκής Μέρας Ατόμων με Αναπηρία, στον οποίο έλαβε μέρος ο Δήμος Χανίων, αποτέλεσε θέμα αντιπαράθεσης στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Χανίων, το απόγευμα της Δευτέρας.

Στι διαγωνισμό αυτό ο Δήμος Χανίων βραβεύτηκε με εύφημο μνεία,  για το σύστημα ελεγχόμενης στάθμευσης σε θέσεις ΑμεΑ, όμως το συγκεκριμένο video, περιείχε πλάνα όχι μόνο από την πόλη των Χανίων, αλλά και από τη γειτονική πόλη του Ρεθύμνου, γεγονός που έχει προκαλέσει ποικίλα σχόλια και αντιδράσεις.

Στη συζήτηση που έγινε το απόγευμα της Δευτέρας στο Δημοτικό Συμβούλιο, η αρμόδια αντιδήμαρχος, επεσήμανε ότι Ο Δήμος Χανίων, δεν φέρει ευθύνη για το video αυτό, το οποίο φτιάχτηκε από τους διοργανωτές του διαγωνισμού. 

Αναλυτικά οι τοποθετήσεις που έγιναν:

Ο Δήμαρχος Χανίων:

“Έχει προκληθεί μία συζήτηση από την παρουσία μας στις Βρυξέλλες. Η επιλογή έγινε μεταξύ 49 προτάσεων από πόλεις σε όλη την Ευρώπη. Ουσιαστικά λάβαμε την τέταρτη θέση, χωρίς χρηματικό έπαθλο, παίρνοντας έπαινο. Θέλω να ξεκαθαρίσω κάτι σήμερα, παραμονή Παγκόσμιας Ημέρας ΑμεΑ. Η διάκριση δεν αποτυπώνει την κατάσταση που βρίσκεται ο Δήμος Χανίων σήμερα, κανείς δε μπορεί να πει κανείς ότι είναι μία φιλική πόλη, κανείς δεν μπορεί να είναι ικανοποιημένος. Το συγκεκριμένο όμως βραβείο αποτελεί μία αφορμή να γίνεται μία συζήτηση για την κινητικότητα στους Δήμους, να είναι ένα κίνητρο εφαρμογής πολιτικών και το επίκεντρο της διάκρισης ήταν η εφαρμογή του Δήμου Χανίων για τις ηλεκτρονικά εποπτευόμενες θέσεις στάθμευσης ΑμεΑ. Η εφαρμογή για την οποία είχαμε βραβευτεί και στην Αθήνα ήταν ο βασικός λόγος της διάκρισης, στην προοπτική της επέκτασής της, αλλά ακόμη περισσότερο σαν τεχνολογία που αναπτύχθηκε εδώ. Ξέρω ότι η κοινότητα των ΑμεΑ αισθάνθηκε άβολα με την παρουσίαση της πόλη στην οποία ζουν και ίσως κι εγώ παρουσίασα μία εξωραϊσμένη κατάσταση. Όταν εκπροσωπεί ο Δήμος τους πολίτες στα διεθνή fora οφείλει να δείχνει την καλύτερη εικόνα για την πόλη ή την κατεύθυνση στην οποία θα κινηθεί”. 

Άρης Παπαδογιάννης

“Ο κ. Δήμαρχος προσπάθησε, μετά από την ανάδειξη του θέματος που αφορά στη διάκριση του Δήμου, στην ουσία να κάνει έναν απολογισμό για ποιο λόγο συμμετείχε στον διαγωνισμό. Αν κανείς παρακολουθήσει το βίντεο που φτιάχτηκε, θα δει ότι η πόλη έχει εκτεθεί ανεπανόρθωτα από ανακρίβειες. Θα έπρεπε ο Δήμος σε αυτή τη φάση να παρουσιάσει υλοποιημένα έργα και να διεκδικήσει να βραβευτεί. Υπάρχουν ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν… Ποιος κατέθεσε αυτόν τον φάκελο; Προετοιμάστηκε από την προηγούμενη δημοτική Αρχή και κατατέθηκε… Πριν πάτε στις Βρυξέλλες, μιλήσατε με τον κ. Βάμβουκα; Παρακολούθησε κάποιος το βίντεο αυτό; Εάν διαπιστώσατε αυτά τα θέματα, μιλήσατε με τον κ. Βάμβουκα; Ο κ. Βάμβουκας είπε σε ραδιοφωνική εκπομπή ότι προετοιμάσαμε τα αρχικά στάδια και αυτό που είδαμε θα είναι το τελικό στάδιο. Μιλάμε για ανακρίβειες εντυπωσιακές που δείχνουν ότι κανείς δε γνώριζε τίποτα. Θα πρέπει σε αυτά τα ζητήματα να είμαστε προσεκτικοί. Τα προγράμματα από την Ε.Ε. έχουν όρους και κανόνες. Μας υποχρεώνουν για πράγματα. Εμείς ως παράταξη είχαμε ολοκληρωμένο σχέδιο για την κινητικότητα και τις ιδιαίτερες ομάδες της κοινωνίας, που επ’ ευκαιρία της αυριανής ημέρας, πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι δεν χαρίζουμε κάτι… το οφείλουμε σε αυτούς τους ανθρώπους… Αυτό λοιπόν που πρέπει να απαντηθεί είναι… γιατί τόση προχειρότητα για μία διάκριση και γιατί παρουσιάστηκε αυτή η φανταστική εικόνα για τα Χανιά. Πρέπει να απαντήσει η δημοτική Αρχή σε αυτά τα ερωτήματα και γιατί ο Δήμος προχώρησε στη διεκδίκηση μίας διάκρισης που -επιτρέψτε μου- δεν αξίζει. Και σε αυτό έχουμε ευθύνη όλοι μας!”

Γρηγόρης Αρχοντάκης

“Η ιστορία του βίντεο και της όλης αυτής διάκρισης νομίζω ότι δεν ήταν η καλύτερη στιγμή για τον Δήμο Χανίων και ούτε τον τιμά. Σίγουρα το βίντεο ήταν μία μεγάλη πατάτα που δεν εξετάζω ποιος φταίει. Σε κάθε περίπτωση όμως η τοποθέτηση του Δημάρχου με κάλυψε, κάνοντας την αυτοκριτική στην ευθύνη που έχει γι’ αυτό το περιστατικό και προχωράμε παρακάτω. Θα πρέπει να ξεκινήσει μία στρατηγική για την προσβασιμότητα στα δημόσια αλλά κυρίως στα ιδιωτικά κτίρια. Νομίζω πως μία πρωτοβουλία του Δήμου θα είχε ενδιαφέρον και εκεί μπορώ να σα βοηθήσω. Θα θέλαμε όμως να μάθουμε τι έγινε με όλη αυτή την ιστορία”.

Τάσος Βάμβουκας

“Είναι πολύ σημαντικό ότι η πόλη μας πήρε μία διάκριση. Δεν παραλάβαμε καμία πόλη που είχε λύσει τα προβλήματά της, αλλά μία πόλη με υποδομές πολύ πίσω σχετικά με την προσβασιμότητα. Αυτό που έχει να κάνει κάθε Δημοτική Αρχή είναι πως θα βελτιώσει αυτό που βρήκε. Θεωρώ ότι θα πρέπει να χαιρόμαστε με αυτή την πρόοδο, μέσα από την ευφυή τεχνολογία που εφαρμόστηκε στα Χανιά. Ποιος μπορεί να αμφισβητήσει ότι επί των ημερών μας υπήρξε μία πολύ μεγάλη βελτίωση στα πεζοδρόμια για ΑμεΑ, με τις δημοτικές τουαλέτες για ΑμεΑ, κλπ. Αναφορικά με το βίντεο, όντως δεν ανταποκρίνεται σε αυτό που είναι σήμερα ο Δήμος Χανίων. Κατ’ αρχήν έχει πάρει ένα κομμάτι από το Ρέθυμνο. Η απορία μου λύθηκε μιλώντας με την υπεύθυνο του Τμήματος Προγραμματισμού, που έστειλε μόνο τα στοιχεία που είχαμε. Η Επιτροπή εκεί πήρε στοιχεία και έφτιαξε ένα βίντεο με μη ακριβή καταγραφή του τι συμβαίνει στα Χανιά. Δεν ευθύνεται ούτε η προηγούμενη, ούτε η νέα δημοτική Αρχή. Οφείλει πάντως να τονίσει πως δεν πρέπει να κυκλοφορεί… Οσο για το όχημα που παρουσιάστηκε, θα έρθει τους επόμενους μήνες, το έχουμε συνεννοηθεί με το Δήμο Ηρακλείου! Θεωρώ ότι δεν υπήρξε κάποια προχειρότητα ή λάθος. Επιβραβεύτηκε η προσπάθεια και η πρόοδος”.

Γιάννης Σαρρής

“Αν κάποιος παρακολουθεί την συζήτηση θα νομίζει ότι γίνεται ένας πόλεμος εντυπώσεων για την επικοινωνιακή τακτική του Δημάρχου. Το μοναδικό βίντεο είναι η πραγματικότητα αυτής της πόλης. Δείχνουμε το ενδιαφέρον μας για τα ΑμεΑ, όταν πριν μία εβδομάδα συζητούσαμε για το θέμα των λεωφορείων και άρχισε και τότε ο… επικοινωνιακός πόλεμος!”

Νίκος Βουρλάκης

“Δεν είναι μόνο τα ΑμεΑ που ζουν στα Χανιά, υπάρχουν και οι περιαστικοί Δήμοι. Με αφορμή την αυριανή γιορτή, να δει ο Δήμος και αυτές τις περιοχές”.

Σεραφείμ Ρίζος

“Συνειδητή πολιτική επιλογή ήταν αυτή η ιστορία, που έμεινε απλά στην… τουριστική προβολή, αφήνοντας την ουσία κατά μέρος. Δε μπορούμε να συζητάμε για μία πόλη, όταν συζητάμε να κλείσει ένα ειδικό νηπιαγωγείο. Να θυμίσω ότι τον Αύγουστο δύο άτομα δεν έγιναν δεκτά στη ΔΕΥΑΧ λόγω αναπηρίας. Θεωρώ ότι αυτή η βράβευση ήταν… στην ουσία, δεν θέλω να πω την έκφραση που μου έρχεται… εις βάρος των ΑμεΑ, εις βάρος της ίδιας της πόλης”.