Χανιά: Κινητοποιήσεις από τα σωματεία του νομού ενάντια στο νέο νομοσχέδιο για την εργασία

0
12

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 18/9 η σύσκεψη των σωματείων στο εργατικό κέντρο Χανίων , μετά το κάλεσμα του σωματείου διανομεων με συμμετοχή συνδικάτων και φορέων του Νομού, όπου συζητήθηκε το νέο νομοσχέδιο και πάρθηκαν αποφάσεις για μαζική διεκδίκηση των προβλημάτων.Αναφορά έγινε στις μεγάλες καταστροφες που ολόκληρες περιοχές, χωριά, οικισμοί στη Θεσσαλία που έχουν πνιγεί από το νερό, ενώ ο κρατικός μηχανισμός για άλλη μια φορά είναι ανύπαρκτος όπως ανύπαρκτα είναι και τα αναγκαία αντιπλημμυρικά έργα.

Επισημάνθηκε πόσο σημαντική είναι η αλληλεγγύη και το δείξαμε άλλη μια φορά από το μάζεμα στα είδη πρώτης ανάγκης που διοργάνωσαν τα σωματεία του Νομού, τα οποία εμπιστεύονται οι εργαζόμενοι.
Στη σύσκεψη συμμετείχαν :

ΣΕΠΕ Χανίων
Σωματείο εργαζομένων Νοσοκομείου
Σωματείο εργαζομένων ΕΚΑΒ
Σωματείο E-food
Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών
Παράρτημα Μουσικού Συλλόγου Ν. Χανίων
Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων
Σωματείο Τροφίμων Ποτών
Σωματείο Επισιτισμού
Σωματείο Αγροτικού Συνεταιρισμού
Σωματείο εργαζομένων στην Ιδιωτική εκπαίδευση
Σωματείο Οικοδόμων
Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ
Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων
Σύλλογος Γυναικών
Σωματείο Διανομέων-delivery ‘Ιωσήφ Σαριδάκης΄

Η συζήτηση κινήθηκε ιδιαίτερα για το νέο αντιεργατικο έκτρωμα που φέρνει η κυβέρνηση,που κύριος σκοπός είναι να καταργήσει το 5ημερο και το 8ωρο δίνοντας το δικαίωμα στους εργοδότες να ξεζουμίζουν τους εργαζόμενους τους 13 ώρες, μέχρι και 78 ώρες τη βδομάδα. Η κουβέντα στάθηκε στο επιχείρημα της κυβέρνησης που διατυμπανίζει ότι επαναφέρει τις τριετίες ,ενώ στην πραγματικότητα θέλει να καλλιεργήσει την ανοχή με ψέματα. Όχι μόνο διαγράφει 12 χρόνια δουλειάς για τους εργαζόμενους που έχουν συγκεντρώσει 20 χρόνια προϋπηρεσίας και δεν είχαν πάρει τις τρείς τριετίες μέχρι το 2012,αλλά προχωρά και σε απαράδεκτους συμψηφισμούς με τον υπάρχον μισθό. Αυτό σε συνδυασμό με τις μηδενικές συμβάσεις εργασίας ,που σημαίνει δουλειά όποτε και για όσο θέλει ο εργοδότης αρκεί να προειδοποιήσει 24ωρες νωρίτερα ,η εκμετάλλευση χτυπάει κόκκινο!όχι μόνο θα φυτοζωουμε μέσα στις συνθήκες της μεγάλης ακρίβειας αλλά δεν θα δικαιούμαστε ούτε επίδομα ανεργίας, ούτε φυσικά θα μπορέσουμε ποτέ να συγκεντρώσουμε την οποιαδήποτε προϋπηρεσία.Ως κερασάκι στην τούρτα, το νομοσχέδιο ποινικοποιεί την απεργία και τη συνδικαλιστική δράση, με την εισαγωγή βαρύτατου προστίμου και ποινής φυλάκισης, σε όσους ασκήσουν «ψυχολογική πίεση» ή εμποδίσουν τους απεργοσπάστες, να εισέλθουν στο χώρο δουλειάς.

Όλα τα συνδικάτα αποφάσισαν:

ότι θα κάνουν ότι περνάει από το χέρι τους να ενημερώσουν με κοινές εξορμήσεις και δράσεις τους συναδέλφους για το νέο νομοσχέδιο. Την Τετάρτη το απόγευμα στις 7μμ κοινή εξόρμηση στις γειτονιές.
Να συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις για την υγεία ,πλάι στο πλευρό των υγειονομικών.
Καλούν το Εργατικό Κέντρο Χανίων να πάρει απόφαση για συμμετοχή στην Απεργία την Πέμπτη στις 21 Σεπτέμβρη και συμμετοχή στην Απεργιακή συγκέντρωση στις 10 πμ στην Δημοτική Αγορά.
Διεκδικούμε:
Γενναίες αυξήσεις στους μισθούς και στις συντάξεις.
Να ξεπαγώσουν τώρα οι τριετίες για όλους τους εργαζόμενους και αναδρομικά από το 2012, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
Να καταργηθεί ο ΦΠΑ και οι άλλοι άδικοι έμμεσοι φόροι στα τρόφιμα και σε άλλα βασικά είδη όπως το νερό, η ενέργεια και τα καύσιμα.
Γενναία μείωση τιμών και πλαφόν στις τιμές όλων αυτών των βασικών αγαθών για την εργατική και λαϊκή οικογένεια και όχι τα μέτρα κοροϊδίας
Αποζημίωση 100%, άμεση και πλήρη αποκατάσταση με πραγματική προστασία όλων-όσων βούλιαξε στις λάσπες και στα αποκαΐδια η εγκληματική πολιτική του κέρδους.
Άμεσα μέτρα για την προστασία της υγείας του λαού της Θεσσαλίας.
Να μην περάσει το νέο αντεργατικό τερατούργημα της κυβέρνησης.

Ακολουθήστε το Kriti24 και στο Google News για να βλέπετε όλες τις ειδήσεις

Ακολουθήστε το Kriti24 στο Facebook και στο Twitter