Χανιά: Καλούν σε διαμαρτυρία με μπάλες ποδοσφαίρου έξω από την Μητρόπολη

0
195

Σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας καλεί τους γονείς με τα παιδιά τους και μάλιστα με μπάλες ποδοσφαίρου στην πλατεία, η “Ανταρσία στα Χανιά” , ενώ εξαπολύει βολές και στον Δήμο μετά την ανακοίνωση του Μητροπολιτικού Ναού των Εισοδίων της Θεοτόκου που αναφέρεται σε απαγόρευση του ποδοσφαίρου από τα παιδιά στην πλατεία του Ναού. 

Η ανακοίνωση:

“Μόνο ως προκλητική φάρσα μπορεί κανείς να χαρακτηρίσει της στάση της εκκλησίας, ν’ απαγορεύσει στα παιδιά να παίζουν μπάλα στην πλατεία της μητρόπολης στην οδό Χάληδων, στο πιο κεντρικό δηλαδή σημείο της πόλης. Η συγκεκριμένη στάση γίνεται ακόμη πιο προκλητική όταν ομολογείται ότι η απόφαση αυτή έγινε κατ’ απαίτηση των καταστηματαρχών, των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος που βρίσκονται στην πλατεία και οι οποίοι νοικιάζουν, βεβαίως τον χώρο από την εκκλησία. Μάθαμε από τι ανακοινώσεις της εκκλησίας ότι τα παιδιά μας αποτελούν δημόσιο κίνδυνο από τον οποίο κινδυνεύουν οι πιστοί που τρώνε …. «αδέσποτες μπαλιές». Φυσικά δεν παραλείπεται να ειπωθεί ότι ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος το καλοκαίρι. Εμμέσως πλην σαφώς τα παιδιά βαφτίζονται και ως κίνδυνος για τον τουρισμό. Μετά από αυτά μόνο ως κακόγουστο αστείο μπορεί ν’ ακουστούν οι ισχυρισμοί ότι «…ο Ιερός Ναός καθιστά σαφές ότι ζήτησε τον περιορισμό του ποδοσφαίρου και όχι των παιδιών.» και ότι «Η Εκκλησία παραμένει πάντα ανοιχτή για όλους ανεξαιρέτως και ειδικά για τα παιδιά.». Με άλλα λόγια τα παιδιά μας είναι «δεκτά» αλλά όχι οι συνήθειές τους, όχι η ανάγκη τους για παιχνίδι, όχι η χαρά τους, όχι οι ανάγκες τους να τρέξουν, να φωνάξουν, να παίξουν, να κοινωνικοποιηθούν. Τα παιδιά, κατά την εκκλησία, γίνονται δεκτά μόνο αν δεν «ενοχλούν» τα παγκάρια της «επιχειρηματικότητας» και τις ιερές μπίζνες. Οι πλατείες και οι δρόμοι της πόλης ανήκουν ΣΕ ΟΛΟΥΣ.

Κανείς δεν έχει δικαίωμα να στερεί από τα παιδιά μας τους ελάχιστους χώρους που τους έχουν απομείνει για να παίξουν. Κανείς δεν έχει δικαίωμα να εξορίζει τις ανάγκες των παιδιών από μια πόλη που γίνεται ολοένα και πιο αφιλόξενη για χάρη των επιχειρηματιών. Κανένα παιδάκι δεν είναι υποχρεωμένο να ρωτά τους ιδιοκτήτες των καφετεριών και των εστιατορίων αν θα παίξει. Σε μια περίοδο που το δικαίωμα στην άθληση έχει περιοριστεί επιβάλλοντας εισιτήριο ακόμη και στο στάδιο της πόλης, που οι παιδικές χαρές είναι ελάχιστες και ρημάζουν παρατημένες, που οι γειτονιές μας μετατρέπονται σε ξενοδοχεία, που οι κάτοικοι της Παλιάς Πόλης διώκονται από τα σπίτια τους, που το δικαίωμα στο παιχνίδι περιορίζεται σε επιχειρήσεις – παιδότοπους, που οι αυλές των σχολείων στη συντριπτική τους πλειοψηφία παραμένουν επικίνδυνες και ακατάλληλες, οι παραλίες πλήρως κατειλημμένες από ομπρέλες και ξαπλώστρες, δεν μπορούμε να ανεχτούμε κανέναν να μας κουνά το δάχτυλο για να «μαζέψουμε» τα παιδιά μας. Αυτό που πρέπει να μαζευτεί είναι η ασυδοσία και το θράσος των επιχειρηματιών ρασοφόρων και μη.

Ο Δήμος Χανίων έχει ευθύνη για την εξέλιξη αυτή γιατί με τις πολιτικές του έχει διαμορφώσει το κατάλληλο έδαφος για να φυτρώνουν τέτοιου είδους αυθαίρετες «νουθεσίες».

Την ίδια στιγμή που τα τραπεζοκαθίσματα έχουν καταλάβει τον περισσότερο χώρο από ποτέ, ο δήμος Χανίων επικαλείται τον δημόσιο χώρο μόνο και μόνο για να τον διαμορφώσει σύμφωνα με τις ανάγκες της επιχειρηματικότητας και των εισπρακτικών μηχανισμών του. Κανείς από όσους υπερασπίζαμε τους δημόσιους χώρους στην πόλη, πριν μερικά χρόνια και απαιτούσαμε να σταματήσει η πλατεία να είναι ένα παράτυπο δημόσιο παρκινγκ, δεν το κάναμε για να διώξουμε τα παιδιά και ν’ ανοίξουμε το δρόμο στην ασυδοσία.

Αντίθετα το κάναμε για να μπορούν τα παιδιά να χαίρονται τον χώρο με τους όρους των αναγκών τους. Ο μόνος που μπορεί να καθορίσει τη χρήση του δημόσιου χώρου είναι πλειοψηφία των εργαζόμενων αυτής της πόλης και οι ανάγκες της. Καλούμε σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας μαζί με τα παιδιά μας και τις μπάλες τους στην πλατεία της Μητρόπολης την Πέμπτη 16/6 ώρα 7μ.μ.”

Ακολουθήστε το Kriti24 και στο Google News για να βλέπετε όλες τις ειδήσεις

Ακολουθήστε το Kriti24 στο Facebook και στο Twitter