Χανιά: Η Μενδώνη υπέγραψε προγραμματική σύμβαση για την Αγ. Τριάδα | φώτο και video

0
124

«Έπεσαν» οι υπογραφές για την προγραμματική σύμβαση που αφορά την εκπόνηση μελέτης προστασίας και ανάδειξης της Ι. Μ. Αγίας Τριάδας Τσαγκαρόλων.

Αντικείμενο της Σύμβασης, με διάρκεια 26 μηνών, είναι η εκπόνηση ερευνητικού προγράμματος με στόχο την “Διερεύνηση δυνατοτήτων προστασίας, ανάδειξης, αποκατάστασης και επανάχρησης κτηρίου πρώην Ιερατικής Σχολής καθώς και των παρακείμενων ερειπωμένων κτισμάτων κατοικιών στην Ιερά Μονή Αγίας Τριάδας Τσαγκαρόλων στα Χανιά Κρήτης”.

Την Προγραμματική Σύμβαση, προϋπολογισμού 241.800,00 ευρώ, υπέγραψαν εκ μέρους του Υπουργείου η Υπουργός Λίνα Μενδώνη, εκ μέρους της Περιφέρειας ο Περιφερειάρχης Σταύρος Αρναουτάκης, εκ μέρους της Μονής Αγ. Τριάδας ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Δορυλαίου και καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Δαμασκηνός Λιονάκης, και εκ μέρους του Πολυτεχνείου Κρήτης ο Πρύτανης Ευάγγελος Διαμαντόπουλος.

Στην ιστορικότητα της Μονής αναφέρθηκε ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Δορυλαίου και καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Δαμασκηνός Λιονάκης, ο οποίος κάνοντας μια ιστορική αναδρομή ανά τους αιώνες τόνισε τις δυσκολίες που αντιμετώπισε η Μονή και τους αγώνες που δόθηκαν προκειμένου να παραμείνει  και να διατηρηθεί έως και σήμερα. «Από το 1970 υπό την στιβαρή ηγεσία του Ηγουμένου Αθανασίου Ντουρουντάκη η Μονή άρχισε να συνέρχεται και να επανέρχεται στην σημερινή της μορφή. Από τότε πολλοί συνέβαλαν στην ορθή ανάδειξη του σημαντικού αυτού μνημείου» Χαιρόμαστε γιατί η νέα προσπάθεια μας να αναστήσουμε το μνημείο βρίσκει απόλυτα σύμφωνους και συνεργούς τους πιο αρμόδιους και κατάλληλους φορείς. 

Publiée par ΧΑΝΙΑ LIVE TV sur Lundi 6 juillet 2020

 

Όπως ανέφερε η Υπουργός Πολιτισμού «Σήμερα είναι μια ιστορική ημέρα για όλους. Η μονή ακριβώς επειδή έχει αυτά τα μοναδικά χαρακτηριστικά μπορεί να αποτελέσει ένα μεγάλο αναπτυξιακό χώρο για την Περιφέρεια Κρήτης. Η Κρητική Αναγέννηση είναι μια περίοδος που πρέπει να αναδείξουμε και αυτό θα κάνουμε σε συνεργασία με την Εκκλησία, την Περιφέρεια και το Υπουργείο Πολιτισμού. Η Αγία Τριάδα στο Ρέθυμνο, Η Αγία Αικατερίνη των Σινωιτών στο Ηράκλειο, της Γωνιάς στην Επισκοπή και τω Τζαγκαρόλων μπορούν να αποτελέσουν 4 σημεία που θα αξιοποιήσουν και θα αναδείξουν ε τον καλύτερο τρόπο μια πολιτιστική διαδρομή. Η  μελέτη έρχεται να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για την χρηματοδότηση του έργου. Σε συνδυασμό με την αποκατάσταση του Ηγουμενείου το οποίο βρίσκεται σε φάση ένταξης από την Περιφέρεια Κρήτης που είναι σε εξέλιξη θα αποκαταστήσει την εικόνα και την αισθητική της ιστορικής Μονής». 

Publiée par ΧΑΝΙΑ LIVE TV sur Lundi 6 juillet 2020

 

Όπως είπε ο Περιφερειάρχης Κρήτης, Σταύρος Αρναουτάκης “Είναι υποχρέωση της Περιφέρειας Κρήτης να αναδεικνύει την ιστορία και τον πολιτισμό της μέσα από τα κτήρια που κοσμούν όλη την Κρήτη. Κάνουμε αυτές τις συνεργασίες με το υπουργείο Πολιτισμού και τους φορείς της Κρήτης για να μπορούμε να έχουμε έτοιμες τις μελέτες και να απορροφήσουμε χρήματα την επόμενη προγραμματική περίοδο. Σήμερα από τα Χανιά θέλω να στείλω ένα μήνυμα σε όλες τις ιερές μονές της Κρήτης: Η Περιφέρεια θα αναλάβει μαζί με το υπουργείο Πολιτισμού την ολοκλήρωση των μελετών ούτως ώστε να μπορούμε να έχουμε έτοιμα έργα σε όλη την Κρήτη και για την επόμενη προγραμματική περίοδο. Είναι υποχρέωση μας απέναντι στην ιστορία στον πολιτισμό της Κρήτης αυτά που παραλάβαμε από τους προγόνους μας να τα παραδώσουμε στις επόμενες γενιές”

 

Publiée par ΧΑΝΙΑ LIVE TV sur Lundi 6 juillet 2020

 

Ο Πρύτανης του Πολυτεχνείου Κρήτης κ. Διαμαντόπουλος τόνισε: “Είναι ιδιαίτερη τιμή για το Πολυτεχνείο Κρήτης να συμβάλει με το επιστημονικό του έργο στην μελέτη και την ανάδειξη της ιστορικότητας της Ιεράς Μονής Αγίας Τριάδας. Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι μέσω του επιστημονικού μας προσωπικού του οποίου ηγείται η κα Κωτσάκη να κάνουμε ότι καλύτερο για την ανάδειξη της Μονής. Ως Πολυτεχνείο βρισκόμαστε πάντα βοηθοί στο έργο της Εκκλησίας κατά καιρούς και αφιλοκερδώς οι καθηγητές συνεισφέρουν σε θέματα που έχουν να κάνουν με το κτηριολογικό της εκκλησίας καθώς είναι δύσκολο από μόνη της η Εκκλησία να φροντίζει όλα αυτά τα ιστορικά κτήρια. Η κα Κωτσάκη έχει ένα εξαιρετικό επιστημονικό έργο να επιδείξει και είμαστε βέβαιοι ότι θα κάνει μία εξαιρετική δουλειά.”

 

Publiée par ΧΑΝΙΑ LIVE TV sur Lundi 6 juillet 2020

 

 

term_id; ?>