Χανιά : Γονείς ζητούν την ασφαλή επιστροφή των μαθητών στα σχολεία

0
270

Πάγιο αίτημα των γονέων στα Χανιά παραμένει η επιστροφή των μαθητών στις σχολικές αίθουσες. Όπως αναφέρουν με επιστολή τους προς τη δημοτική αρχή καθώς και τις διευθύνσεις πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, οι σύλλογοι διεκδικούν να ανοίξουν τα σχολεία άμεσα με ασφάλεια και υγιεινή για όλους.

Πιο αναλυτικά:

«Θέμα: Κλείσιμο των σχολείων και εξέλιξη της πανδημίας στα Χανιά

Κύριοι,

Πριν λίγες μέρες η πανδημία στην χώρα μας ολοκλήρωσε ένα χρόνο. Όλο αυτό το διάστημα η ζωή , εμάς και των παιδιών μας, έχει αλλάξει προς το χειρότερο. Τεράστιες είναι οι ευθύνες της κυβέρνησης αλλά και της τοπικής διοίκησης προκειμένου να διασφαλίσει ένα χρόνο τώρα την ασφαλή αλλά και την ισότιμη εκπαιδευτική διαδικασία των μαθητών. Το τρίτο κατά σειρά κλείσιμο των σχολείων μέσα σε ένα χρόνο δείχνει την αποτυχία του κράτους να αναλάβει τις ευθύνες του προς την εκπαιδευτική κοινότητα.

Δυστυχώς ήταν μια εξέλιξη λίγο πολύ αναμενόμενη και ανάλογη με την πορεία της πανδημίας στη χώρα , αποτέλεσμα της αδιαφορίας των υπευθύνων και της απουσίας ουσιαστικών μέτρων προστασίας .

Τα ανοιχτά σχολεία ήταν κάτι που σύσσωμη η εκπαιδευτική κοινότητα (μαθητές, εκπαιδευτικοί , γονείς ) επιθυμούσε και διεκδίκησε ,αλλά με προϋποθέσεις που αγνοήθηκαν παντελώς από την ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας , όπως 15άρια τμήματα, μαζικά συχνά τεστ , καθαριότητα και απολύμανση κ.α. Έστω και τώρα απευθύνουμε κραυγή αγωνίας προς τους άμεσα υπεύθυνους. Εμείς οι γονείς μέσα από τους συλλόγους γονέων από την αρχή του σχολικού έτους ενώνουμε τη φωνή μας διεκδικούμε τα αυτονόητα για την ασφαλή και απρόσκοπτη λειτουργία των σχολείων.

Δυστυχώς καμία απάντηση δεν είχαμε στις παρεμβάσεις μας και από την δημοτική αρχή αλλά και από το υπουργείο παιδείας.

Αυτές τις δύσκολες ώρες ζητάμε από τους αρμοδίους να αναλάβουν τις ευθύνες τους.
Διεκδικούμε να ανοίξουν τα σχολεία άμεσα με ασφάλεια και υγιεινή για όλους!

Άμεσα να ικανοποιηθεί το αίτημα για μείωση των μαθητών ανά τάξη και 15μελή τμήματα, προσλήψεις εκπαιδευτικών και σχολικών καθαριστριών, επιπλέον αίθουσες και όχι κοντέινερ, ώστε να αραιώσει ο μαθητικός πληθυσμός στις σχολικές τάξεις.
Αμεσα και δωρεάν, μαζικά και επαναλαμβανόμενα, τεστ Covid στα σχολεία για εκπαιδευτικούς και μαθητές. Μέτρα για την ουσιαστική ιχνηλάτηση των κρουσμάτων και όχι φόρτωμα αυτής της διαδικασίας στους εκπαιδευτικούς.
Να προταχθεί ο μαζικός εμβολιασμός των εκπαιδευτικών ως αναγκαίο μέτρο για την ασφαλή λειτουργία των σχολείων σε συνθήκες πανδημίας.
Να στηριχτούν και να λειτουργήσουν άμεσα οι δομές της ενισχυτικής διδασκαλίας και της πρόσθετης διδακτικής στήριξης. Μέτρα για τη συνολική αναπροσαρμογή της ύλης σε όλες τις τάξεις.
Για τους μαθητές της Γ’ Λυκείου, δεν αρκεί η ανακοίνωση μειωμένης εξεταστέας ύλης. Το ελάχιστο που πρέπει να κάνει η κυβέρνηση είναι να προχωρήσει άμεσα στην απόσυρση των αιφνιδιαστικών αλλαγών στο σύστημα πρόσβασης στα ΑΕΙ.
Άμεσα μέτρα για την αποφυγή του συνωστισμού στα σχολικά λεωφορεία και ταξί που μεταφέρουν μαθητές
Να υπάρξει ιδιαίτερη μέριμνα για τα Ειδικά Σχολεία και τους εκπαιδευτικούς ειδικής αγωγής, όπου είναι σχεδόν αδύνατη η χρήση μέσων ατομικής προστασίας από τους μαθητές με αποτέλεσμα γονείς και εκπαιδευτικοί να είναι διαρκώς εκτεθειμένοι σε κίνδυνο.
Όλοι εμείς οι σύλλογοι γονέων που υπογράφουμε το παραπάνω κείμενο μπαίνουμε ξανά μπροστά προκειμένου να υπερασπιστούμε την ισότιμη και ασφαλή μόρφωση όλων των μαθητών.

Σύλλογοι Γονέων: 15 ου ,19 ου , 09 ου , 11 ου Δημοτικών Σχολείων Χανίων, 11 ου και 27 ου Νηπιαγωγείων Χανίων και Μουσικού Σχολείου, 02 ου και 4 ου Γενικών Λυκείων Χανίων.»