Χανιά: Για τα προβλήματα του τουρισμού στο Νομό, ενημερώθηκε ο Υφυπουργός Βασίλης Διγαλάκης

0
62

Σειρά επαφών με φορείς και πολιτικά πρόσωπα πραγματοποιούν ο Σύλλογος Εμπορικών και Τουριστικών Καταστημάτων Παλιάς Πόλης Χανίων σε συνεργασία με τον Σύλλογο Καταστηματαρχών Δημοτικής Αγοράς Χανίων, με σκοπό να προβληθούν προβλήματα που έχουν προκληθεί από την υγειονομική κρίση του κορωνοϊού και αφορούν τον τουρισμό στο Νομό Χανίων. 

Στο πλαίσιο αυτό,την Παρασκευή 15 Μαΐου, πραγματοποιήθηκε τηλεδιάσκεψη με τον υφυπουργό Παιδείας και βουλευτή Χανίων Βασίλη Διγαλάκη, με συμμετοχή της προέδρου του Συλλόγου Εμπορικών και Τουριστικών Καταστημάτων Παλιάς Πόλης Χανίων, Γεωργίας Μαρκουλάκη, του μέλος του Συλλόγου Χάρη Χαλακατεβάκη και του προέδρου του Συλλόγου Καταστηματαρχών Δημοτικής Αγοράς, Παναγιώτη Κλειδαρά.

Σε ανακοίνωσή τους οι δύο Σύλλογοι αναφέρουν:

«Τα θέματα της συζήτησης είχαν να κάνουν με την ανάγκη έναρξης, έστω και καθυστερημένα, της τουριστικής σεζόν και η επέκταση αυτής όσο γίνεται περισσότερο για να ελαχιστοποιηθούν οι απώλειες. Η ανάγκη επιπρόσθετων μέτρων ανακούφισης των εργαζομένων και εργοδοτών στον τουρισμό για όλο το 2020 και η επιπρόσθετη ρευστότητα της αγοράς με εγγυημένα από την κυβέρνηση χρηματοδοτικά εργαλεία, ήταν στοιχεία τα οποία οι επιχειρηματίες τόνισαν.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στην ανάγκη μείωσης του ΦΠΑ στο λιανικό εμπόριο των εποχιακών καταστημάτων, ακολουθώντας τις ανακοινώσεις που αφορούν την Εστίαση κα τον φόρου διαμονής ξενοδοχείων. Επιτακτική είναι η ανάγκη για επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών για εργαζόμενους και εργοδότες, ώστε να μην εκτοξευθεί η ανεργία στην τοπική οικονομία.

Σε τοπικό επίπεδο, και τα δύο προεδρεία τόνισαν την ανάγκη να δοθεί επιπρόσθετος κοινόχρηστος παραχωρούμενος χώρος (40%) για τη σεζόν στα τουριστικά καταστήματα σε όλη την Παλιά Πόλη και όχι μόνο στον λιμενοβραχίονα, όπου πρόσφατα ανακοινώθηκε. Τα καταστήματα με τους νέους υγειονομικούς περιορισμούς, μπορούν να δεχτούν πολύ λίγους επισκέπτες ταυτόχρονα, και η ύπαρξη επιπρόσθετου κοινόχρηστου χώρου είναι ζωτικής σημασίας για τις επιχειρήσεις. Βεβαίως, οι παρεμβάσεις αυτές θα γίνουν όπου είναι εφικτό και όπου δεν παρεμποδίζεται η προσέλευση πεζών, ΑμεΑ και οχημάτων εκτάκτου ανάγκης. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στα ήδη αδικημένα από τον τελευταίο κανονισμό κοινόχρηστων καταστήματα που βρίσκονται σε οδούς που δεν έχουν δικαίωμα χρήσης κοινόχρηστου (π.χ. Χάληδων, Μουσούρων, Χρυσάνθου Επισκόπου, Τσουδερών κ.α).

Έμφαση δόθηκε και στην ανάγκη για την ενίσχυση του Νοσοκομείου Χανίων, σε υλικοτεχνική υποδομή και προσωπικό, ώστε να μπορέσει να ανταπεξέλθει σε πιθανές υγειονομικές προκλήσεις με την προσέλευση επισκεπτών στην πόλη. Η εφαρμογή των πρωτοκόλλων θα πρέπει να είναι αυστηρή, ώστε να αξιοποιήσουμε θετικά το επικοινωνιακό προβάδισμα που έχουμε ως χώρα λόγω χαμηλών κρουσμάτων.

Ο κ. Διγαλάκης δεσμεύτηκε ότι θα μεταφέρει στους αρμόδιους υπουργούς και φορείς τις ανησυχίες και προβληματισμούς των επιχειρηματιών», καταλήγει η ανακοίνωση.