Χανιά: Επιστρέφει η δημοτική αστυνομία – Στοχευμένες μειώσεις τελών για το 2019

0
148

H επιστροφή της Δημοτικής Αστυνομίας και οι μειώσεις τελών για το 2019, ήταν τα σημαντικότερα από τα θέματα ημερήσιας διάταξης, στο Δημοτικό συμβούλιο Χανίων, που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη.

Στο πλαίσιο τροποποίησης του οργανισμού της εσωτερικής υπηρεσίας του Δήμου, το Δημοτικό Συμβούλιο ενέκρινε σήμερα κατά πλειοψηφία τη δημιουργία αυτοτελούς τμήματος δημοτικής αστυνομίας, που, αφού στελεχωθεί, θα λειτουργήσει άμεσα σύμφωνα με τις αρμοδιότητες που ορίζει ο νόμος και προβλέπει 30 συνολικά θέσεις.

Ταυτόχρονα αποφασίστηκε παράλληλα η λειτουργία του τμήματος της Ελεγχόμενης Στάθμευσης, ενώ ιδρύεται αυτοτελές τμήμα εσωτερικού ελέγχου, τμήμα γραμματείας και αρχείου στην διεύθυνση πολεοδομίας γραφείο περιβάλλοντος και κλιματικής αλλαγής στο τμήμα περιβάλλοντος και πρασίνου.

Επίσης αποφασίστηκε η σύσταση νέων οργανικών θέσεων προσωπικού όλων των κατηγοριών, σύμφωνα με τις ανάγκες και την σχετική τεκμηρίωση, ενώ επικαιροποιούνται ή επαναπροσδιορίζονται αρμοδιότητες υφισταμένων υπηρεσιών.

Συγκεκριμένα, μετά τον ορισμό τους από τον Δήμαρχο κ. Τάσος Βάμβουκας, ως Αντιδήμαρχοι Χανίων, οι κ.κ. Κυριάκος Καζάκος και Γεώργιος Πουλιδάκης, εξέφρασαν μεταξύ άλλων σε δηλώσεις τις ευχαριστίες τους και τη στήριξή τους στο έργο της Δημοτικής αρχής.

Δήλωση κ. Κυριάκου Καζάκου

«Θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά τον Δήμαρχο κ. Τάσο Βάμβουκα για την εμπιστοσύνη που δείχνει στο πρόσωπό μου και μέσα από τη θέση μου στον ΔΟΚΟΙΠΠ, από την αρχή της θητείας του έως σήμερα που μου αναθέτει καθήκοντα Αντιδημάρχου.

Δεσμεύομαι να ανταποκριθώ στις υποχρεώσεις μου, στο βαθμό που μου είναι δυνατόν και μπορώ και να σταθώ αρωγός στο έργο που συνεχίζει η Δημοτική Αρχή, με σκοπό την ολοκλήρωση των στόχων μας και το “βλέμμα” στην επόμενη μέρα».

Δήλωση κ. Γεωργίου Πουλιδάκη

«Ευχαριστώ τον κ. Δήμαρχο για την εμπιστοσύνη που έδειξε για μια ακόμη φορά στο πρόσωπο μου που, εκτός από την προεδρία της ΚΥΔΩΝ Α.Ε, μού εμπιστεύεται την ευθύνη της Πολεοδομίας του Δήμου Χανίων.

Κ. Δήμαρχε σας δηλώνω ότι θα είμαι στο πλευρό σας για να συνεχίσω μαζί σας, το σημνατικό έργο που επιτελούμε για τον Δήμο, την Πόλη.»

Πέρα όμως από την εκτενή συζήτηση που έγινε για το τεχνικό πρόγραμμα του δήμου ενόψει του 2019,  ο αντιδήμαρχος Οικονομικών, Γιάννης Μαράκης, εισηγήθηκε στο δημοτικό συμβούλιο, πρότεινε στοχευμένες μειώσεις τελών, όπως οι εξής:

Μείωση κατά 5% των οικιακών συντελεστών

Μείωση σε ποσοστό 50% των τελών καθαριότητας, ηλεκτροφωτισμού και δημοτικού φόρου στην πρώτη κατοικία, για τους στους δημότες-κατοίκους του δήμου Χανίων, που είναι ενταγμένοι στο πρόγραμμα του Ταμείου Ευρωπαικής Βοήθειας προς Απόρους (ΤΕΒΑ).

Πλήρης απαλλαγή για τους δημότες-κατοίκους δήμου Χανίων, που είναι ενταγμένοι στις Δομές Παροχής Βασικών αγαθών του Δήμου Χανίων (Κοινωνικό Παντοπωλείο και παροχή Συσσιτίου).

Μείωση κατά 15% της χρήσης στα εμπορικά καταστήματα, στα οποία εφαρμόζεται το σύστημα αποκομιδής απορριμμάτων ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ. 

Ένταξη των πολιτιστικών-μη κερδοσκοπικών συλλόγων στο χαμηλότερο συντελεστή τέλους της Δημοτικής ενότητας που στεγάζονται.

Ένταξη των κτηνοτροφικών-γεωργικών-αγροτικών μονάδων αγροτικές μονάδες στον χαμηλότερο συντελεστή τέλους της Δημοτικής ενότητας που στεγάζονται

Διεύρυνση των κοινωνικών ομάδων με μειωμένη ή μηδενική χρέωση δημοτικών τελών.

Ωστόσο κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης δεν έλειψαν και οι ενστάσεις αρκετών μελών του δημοτικού συμβουλίου, για τον χρονικό διάστημα έγκρισης των εν λόγω αλλάγών, όντας περίπου μισό χρόνο πριν από τις εκλογές, αλλά και τα πυρά προς τον Δήμαρχο Χανίων, Τάσο Βάμβουκα, ότι προσπαθεί να περάσει πολύ σημαντικά θέματα με διαδικασίες «fast track». 

Εξάλλου σε ειδική δημόσια συνεδρίαση συζητήθηκαν στην συνέχεια θέματα όπως η διαμόρφωση σχεδίου προϋπολογισμού του Δήμου Χανίων οικονομικού έτους 2019, κατόπιν της σύμφωνης γνώμης του Παρατηρητηρίου Οικονομικής Αυτοτέλειας των ΟΤΑ και η στοχοθεσία οικονομικών αποτελεσμάτων του Δήμου Χανίων για το 2019.

Η αναλυτική τοποθέτηση του Δημάρχου Χανίων κ. Τάσου Βάμβουκα για τη “διαμόρφωση σχεδίου προϋπολογισμού του Δήμου Χανίων οικονομικού έτους 2019”

«Ο Προϋπολογισμός του Δήμου Χανίων για το 2019 αποτυπώνει σε μεγάλο βαθμό την πολιτική κατεύθυνση που ακολουθήσαμε τα προηγούμενα χρόνια. Νοικοκυρέψαμε τα οικονομικά του Δήμου σε μία περίοδο εξαιρετικά δύσκολη για τα οικονομικά δεδομένα της κοινωνίας και του κεντρικού κράτους.

  • Διασφαλίσαμε έσοδα του Δήμου τα οποία μας επέτρεψαν να δρομολογήσουμε και να ολοκληρώσουμε έργα σε όλο το εύρος του Καλλικρατικού Δήμου
  • Εξασφαλίσαμε και άλλους πόρους από άλλες πηγές χρηματοδότησης διεκδικώντας κονδύλια από όλες τις διαθέσιμες πηγές.
  • Ελαφρύναμε παράλληλα τους συμπολίτες μας με την μείωση των τελών που ανακοινώσαμε χθες.

Αποτελεί προσωπική μου δέσμευση αλλά και αρχή της ομάδας μας, να μειώσουμε ακόμα περισσότερο τα τέλη το επόμενο έτος (επιπλέον 5%), εφόσον συνεχιστεί η πολιτική νοικοκυρέματος την οποία έχουμε ξεκινήσει.

Εκτός από την μείωση των δημοτικών τελών, προγραμματίζουμε τις επόμενες μέρες μείωση των τιμολογίων και της ΔΕΥΑΧ για όλους τους πολίτες και θα προβούμε σε σχετικές ανακοινώσεις σύντομα.

Αποφασίσαμε, ως Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο, την δραστική μείωση τελών κατά 70% στο παλιό λιμάνι προκειμένου να διευκολύνουμε τους καταστηματάρχες να προσαρμοστούν στη νέα πραγματικότητα.  

Θυμίζω επίσης ότι, με δική μας πρωτοβουλία, επεκτείναμε το κοινωνικό τιμολόγιο και προχωρήσαμε ακόμα και σε μηδενισμό των δημοτικών τελών σε ορισμένες ευπαθείς ομάδες συμπολιτών μας που το έχουν ανάγκη. 

Επισημαίνω επίσης ότι έχουμε ήδη προβεί σε σημαντικές ενέργειες που θα ελαφρύνουν ακόμα περισσότερο τις δαπάνες του Δήμου και θα συμβάλλουν στην εξοικονόμηση πόρων όπως το μεγάλο έργο αναβάθμισης του οδοφωτισμού που θα μειώσει έως και 50% τις δαπάνες φωτισμού όλου του δήμου. 

Απαλλάξαμε το Δήμο και κατ΄ επέκταση τους δημότες μας από την υποχρέωση καταβολής ΦΠΑ της τάξης του 1,5 εκατομμυρίου ετησίως για υλοποίηση συμβάσεων καθαριότητας. Ποσό το οποίο μένει στο ταμείο του Δήμου και μας επέτρεψε να προβούμε σε επενδύσεις.

Επενδύσεις όπως:

  • Η πρόσληψη επιπλέον προσωπικού (65 άτομα) στον τομέα της καθαριότητας που πραγματοποιήθηκε ήδη.
  • Η αγορά 5 νέων απορριμματοφόρων που θα παραλάβουμε σε λίγες μέρες
  • Ο προγραμματισμός προμήθειας επιπλέον 5 απορριμματοφόρων που δρομολογούμε για το επόμενο έτος καθώς και
  • Η αγορά επιπλέον τεχνικού εξοπλισμού και μηχανημάτων για τις ανταποδοτικές υπηρεσίες που ήδη ολοκληρώθηκε.

Θα ήθελα, τέλος, να κάνω και δύο κεντρικές πολιτικές επισημάνσεις για όσα ήδη ακούγονται σε σχέση με τον Προϋπολογισμό που καταθέτουμε σήμερα στο Δημοτικό Συμβούλιο:

  1. Όσοι μας κατηγορούν ότι μειώνουμε τα δημοτικά τέλη για δήθεν προεκλογικούς λόγους, προφανώς έχουν άγνοια για το πώς δουλεύει πραγματικά ένας Δήμος και κυρίως δεν αντιλαμβάνονται ότι μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν. Οι μειώσεις κατέστησαν εφικτές λόγω του νοικοκυρέματος και της ορθολογικής πολιτικής που ακολουθήσαμε με συνέπεια τα τελευταία 4 χρόνια.
  2. Το νοικοκύρεμα των οικονομικών μας κατέστη εφικτό και για έναν ακόμα λόγο. Γιατί διεκδικήσαμε πόρους από άλλες πηγές και καταφέραμε να φέρουμε στο Δήμο Χανίων χρηματοδοτήσεις που ξεπερνούν τα 60 εκατομμύρια ευρώ, σχεδόν το μισό του τακτικού ετήσιου προϋπολογισμού μας. Φαντάζομαι ότι οι επικριτές μας έχουν λάβει υπόψη τους και σε ποια οικονομική συγκυρία ενεργούμε ως δημοτική αρχή.