Χανιά: Έκλεισε το Γραφείο Αγροτικής Οικονομίας στην Κίσαμο

0
63
φωτο αρχείου

Μετά από πάνω από 60 χρόνια στήριξης της αγροτικής παραγωγής της περιοχής η Περιφέρεια Κρήτης έκλεισε τελικά το Γραφείο Αγροτικής Οικονομίας στην Κίσαμο.

Αυτό αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Γεωπόνος-Ερευνητής και πρώην ΓΔ του ΙΥΦΕΧ, κ. Κώστας Χαρτζουλάκης.

Η ανακοίνωση αναφέρει μεταξύ άλλων:

Σε μια περιοχή που ο αγροτικός τομέας είναι ο σημαντικός πυλώνας της οικονομίας και έχει σήμερα πάνω από 2000 στρέμματα θερμοκήπια και παράγει πάνω από 8.000 τόνους εξαιρετικής ποιότητας ελαιόλαδο. Είχαμε επισημάνει τον κίνδυνο με σχόλιο στα Χ.Ν. από το Μάιο του 2021.

Την κρίσιμη περίοδο μετασχηματισμού της αγροτικής παραγωγής για ποιοτικά προϊόντα και οι αγρότες χρειάζονται τεχνική στήριξη, η Περιφέρεια Κρήτης αντί να αναβαθμίζει τα Γραφεία Αγροτικής Οικονομίας, όπως γίνεται σε άλλες ανταγωνίστριες χώρες (Ισραήλ, Ιταλία, Πορτογαλία, κλπ) τα κλείνει. Και το υποκριτικό είναι ότι οι υπεύθυνοι για το κλείσιμο μιλούν για ποιοτικά αγροτικά προϊόντα, υψηλή προστιθέμενη αξία που πρέπει να αποκτήσουν, μετασχηματισμό της παραγωγής στο νησί σε βιολογική και πολλά άλλα. Αυτά δεν γίνονται με ωραία και εντυπωσιακά λόγια. Απαιτούν τεχνική στήριξη, συνεχή επιμόρφωση και επιδεικτικούς αγρούς.

Και είναι λυπηρό που κανένας θεσμικός φορέας (Τοπική Αυτοδιοίκηση, βουλευτές, ΓΕΩΤΕΕ Κρήτης, οργανώσεις αγροτών, κλπ.) δεν αντιδρούν. Η πλήρης ιδιωτικοποίηση της τεχνικής στήριξης των αγροτών (μόνο το 8% των αγροτών απευθύνονται σήμερα στα ΓΑΟ από το 87% το 1982), μπορεί να οδηγήσει σε αρνητικές επιπτώσεις στο αγροτικό οικοσύστημα λόγω υπερ-χρήσης των συντελεστών παραγωγής (αγροχημικά, νερό, κλπ).

Ακολουθήστε το Kriti24 και στο Google News για να βλέπετε όλες τις ειδήσεις

Ακολουθήστε το Kriti24 στο Facebook και στο Twitter