Χανιά: Εκδήλωση για την προστασία της πρώτης κατοικίας στο ΕΒΕΧ

0
73

Οι πολίτες που έχουν στεγαστικά, επιχειρηματικά ή καταναλωτικά δάνεια με υποθήκη την πρώτη τους κατοικία, μπορούν να την προστατέψουν και να μην τη χάσουν, τόνισε από τα Χανιά ο ο ειδικός γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους Φώτης Κουρμούσης.

Ο κ. Κουρμούσης κάλεσε τους πολίτες που έχουν υποθηκεύσει το σπίτι τους να μπουν στις ευνοϊκές ρυθμίσεις του νόμου που ψηφίστηκε χθες στη Βουλή και μπορεί να τους προστατέψει διαφορετικά τα δεινά τους περιμένουν, όπως είπε χαρακτηριστικά. 

«Χθες ψηφίστηκε στη Βουλή νόμος που διευκολύνει και βελτιώνει τη διαδικασία, έτσι ώστε ακόμα περισσότεροι συμπολίτες μας να μπορέσουν να προστατεύσουν την πρώτη τους κατοικία και να ρυθμίσουν ευνοϊκά το στεγαστικό τους δάνειο, δηλαδή να πάρουν επιμήκυνση 25 χρόνια, να πληρώσουν μόνο το ποσό που αντιστοιχεί στην εμπορική αξία και το υπόλοιπο να διαγραφεί, να έχουν χαμηλό επιτόκιο 2%, κι επίσης στη μηνιαία δόση να συμβάλλει και το κράτος με επιδότηση έως 50%», υπογράμμισε ο κ. Κουρμούσης.

Διευκρίνισε σε ότι η συγκεκριμένη νομοθετική ρύθμιση «ισχύει για οποιοδήποτε φυσικό πρόσωπο έχει στεγαστικό, καταναλωτικό ή επιχειρηματικό δάνειο που έχει υποθήκη στην πρώτη κατοικία… Εφ’ όσον κάνει τις διαδικασίες δεν θα το χάσει» (σ.σ.: το σπίτι του). «Άμα δεν τις κάνει και κάθεται στο σπίτι και περιμένει θα τον βρουν δεινά. Οπότε το μήνυμα είναι κάντε κάτι, κάντε μια αίτηση και πλέον ακόμα και το κόστος που αναλαμβάνει να σου κάνει την αίτηση χρηματοδοτείται από τις τράπεζες. Άρα, χωρίς να χρειαστεί να πληρώσει μπροστά ο πολίτης, ένας δικηγόρος μπορεί να τον αναλάβει και να του καλύψει όλη τη διαδικασία».

Ο κ. Κουρμούσης τόνισε ότι «μέχρι τέλος του χρόνου θα πρέπει να έχει κατατεθεί η αίτηση» και γνωστοποίησε ότι μέχρι σήμερα «περίπου 30.000 άτομα έχουν ξεκινήσει τη διαδικασία, περίπου 300 έχουν καταθέσει την αίτηση και περίπου 35 έχουν ήδη ολοκληρώσει θετικά κι έχουν προχωρήσει στο βήμα της επιδότησης».

Τέλος, ο Ειδικός Γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους ανέφερε ότι «υπάρχουν περίπου 20 δισ. “κόκκινα” δάνεια που έφυγαν από τις τράπεζες και μεταφέρθηκαν σε funds. Να μην ανησυχεί ο κόσμος και γι’ αυτό. Οι ίδιοι νόμοι ισχύουν για τα funds, παρότι μπορεί να είναι σε άλλη χώρα, υποχρεούνται να έχουν υποκατάστημα στην Ελλάδα, να τηρούν όλους τους ελληνικούς νόμους και να ισχύουν, φυσικά, και όλες οι προστατευτικές πρόνοιες του ελληνικού θεσμικού πλαισίου».

Ο κ. Κουρμούσης ήταν ο βασικός ομιλητής σε εσπερίδα που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Χανίων, με θέμα «Προστασία κύριας κατοικίας – Ρυθμίσεις οφειλών Δημοσίου, ΑΑΔΕ και ΕΦΚΑ – Κόκκινα δάνεια – Εξωδικαστικός μηχανισμός ρύθμισης χρεών νομικών και φυσικών προσώπων», και διοργανωτές το Οικονομικό Επιμελητήριο Δυτικής Κρήτης, το ΕΒΕΧ και τον Δικηγορικό Σύλλογο Χανίων.