Χανιά: Δραματική κατάσταση! Αποκλείστηκαν οικισμοί – Τι είπε ο Δήμαρχος Πλατανιά| φωτο

0
719

Δραματική, με όλη τη σημασία του όρου, είναι πλέον η κατάσταση που επικρατεί στα ορεινά χωριά του Δήμου Πλατανιά, λίγα εικοσιτετράωρα μετά την μεγάλη κακοκαιρία.

Ενώ οι κάτοικοι στις περισσότερες περιοχές, προσπαθούν να «μαζέψουν» τα κομμάτια τους και να ανασυνταχθούν, αφήνοντας πίσω τους τις επιπτώσεις της καταστροφής, δυστυχώς η Δημοτική Αρχή και οι κάτοικοι των ορεινών χωριών του Δήμου Πλατανιά, δεν μπορούν να κάνουν το ίδιο, καθώς κάθε μέρα που περνά οι επιπτώσεις είναι χειρότερες.

Κάποιοι οικισμοί, όπως το Φωτακάδο, έχουν αποκλειστεί πλέον εντελώς από τον υπόλοιπο κόσμο, αφού από σήμερα Παρασκευή, έκλεισαν οριστικά οι δρόμοι και από τις δύο πλευρές. Παρόμοια σχεδόν η κατάσταση στον οικισμό Σκορδαλού, όπου ο δρόμος που οδηγεί στο χωριό. έχει καταστραφεί εντελώς. 

Αδύνατη εξάλλου είναι και η πρόσβαση στα Παλαιά Ρούματα, λόγω λόγω επιδείνωσης των κατακρημνίσεων του οδοστρώματος. Για αυτό το λόγο και γίνεται παράκληση στους δημότες να μην επιχειρούν τη διέλευση στην περιοχή.

Σε κάποιους άλλους οικισμούς, όπως οι Λάκκοι, έχει απομείνει μόνο μία μικρή δίοδος επικοινωνίας, όπου μόλις χωράει να περάσει με δυσκολία ένα μικρό αυτοκίνητο.

Περιοχές ολόκληρες όπως η Σούγια, είναι ουσιαστικά αποκλεισμένες, καθώς ο κεντρικός δρόμος, από το Ορθούνι μέχρι το Χλιαρό, έχει πάθει σημαντικές ζημιές και η οδική σύνδεση γίνεται πλέον μόνο από παράδρομους. 

Το χειρότερο απ’ όλα όπως εξηγεί στο kriti24.gr ο Δήμαρχος κ. Γιάννης Μαλανδράκης, είναι ότι πολλοί δρόμοι δεν έχουν πάθει μόνο ζημιά στο οδόστρωμα, κάτι που θα μπορούσε να αποκατασταθεί σχετικά γρήγορα. 

Το πρόβλημα είναι ότι δρόμοι αυτοί έχουν εξαφανιστεί εντελώς από το χάρτη.Δεν υπάρχουν πλέον.  Άλλους τους παρέσυραν οι χείμαρροι και άλλοι έπεσαν στο γκρεμό. 

Απαιτούνται όπως είπε, πλέον, νέες μελέτες, νέες χαράξεις και πιθανόν νέες απαλλοτροιώσεις για να φτιαχτούν από την αρχή οι δρόμοι που θα συνδέουν αυτές τις περιοχές. 

Μέχρι τότε ουδείς γνωρίζει πως θα εξυπηρετηθούν οι λιγοστοί κάτοικοί τους, που δεν μπορούν ή δε θέλουν να εγκαταλείψουν τα χωριά και τα σπίτια τους. 

Η κατάσταση όμως και στο υπόλοιπο οδικό δίκτυο του Δήμου είναι απελπιστική.

Οι καταστροφές ανυπολόγιστες.

Οι μηχανικοί του Δήμου που κατάφεραν να ολοκληρώσουν μία πρώτη αυτοψία στις περιοχές που είναι προσβάσιμες, εκτιμούν ότι οι ζημιές μόνο στο Δημοτικό οδικό δίκτυο( εκτός από επαρχιακό, αγροτικό, κλπ) αγγίζουν τα 20 εκατ. ευρώ.

Κανένας δεν ξέρει που θα φτάσει αυτό το ποσό όταν θα γίνει η συνολική εκτίμηση των ζημιών. 

Σε ότι αφορά το δίκτυο της ΔΕΗ όπως δήλωσε ο Δήμαρχος Πλατανιά, στο kriti24.gr, μέχρι αύριο Σάββατο, πιθανότατα θα αποκατασταθεί η ηλεκτροδότηση, μέχρι Φουρνές-Σκηνέ.

Άγνωστο τι θα γίνει από εκεί και πάνω και πόσες μέρες θα χρειαστούν ακόμη τα συνεργεία της ΔΕΗ για να αποκαταστήσουν τη ζημιά και στα ορεινά χωριά.

Ο Δήμος θα ζητήσει αρχικά ένα ποσό γύρω στα 4,5 εκατ. ευρώ για να ξεκινήσει τα έργα αποκατάστασης, όπου και όπως είναι δυνατόν. Ποσό που φυσικά, σε καμία περίπτωση, δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις πραγματικές ανάγκες του Δήμου, που είναι τεράστιες, όπως εξηγεί ο κ. Μαλανδράκης.