Χανιά: Απαγόρευση πτήσεων από Βρετανία και Σουηδία| Σύγκρουση των οικονομικών με τις υγειονομικές επιπτώσεις

0
843

Η συνέχιση της απαγόρευσης των πτήσεων προς τη χώρα μας, από την Βρετανία, τη Σουηδία και το Ισραήλ ( βλέπε ΕΔΩ), είναι φανερό ότι θα έχει αρνητικές επιπτώσεις, στην έναρξη της τουριστικής περιόδου στο Νομό Χανίων. 

Η απόφαση αυτή, την οποία επιβεβαίωσε εμμέσως μεν, χωρίς περιθώρια παρερμηνείας δε, το Σάββατο από τα Χανιά ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας κ. Νίκος Χαρδαλιάς, σίγουρα, αποτελεί μεγάλο πλήγμα, καθώς ειδικά για το Νομό Χανίων, από το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Σουηδία- που βρίσκονται στη λίστα των εννέα χωρών που εξακολουθεί να ισχύει η απαγόρευση των πτήσεων- το 2019 είχε έρθει σχεδόν το ένα τρίτο των πτήσεων τσάρτερ, στο αεροδρόμιο “Δασκαλογιάννης”. (βλέπε τον παρακάτω πίνακα)

Επίσης το Ισραήλ, αποτελούσε φέτος, μία “υποσχόμενη” τουριστική αγορά, που θα μπορούσε να συμβάλει στην μικρή μεν, αλλά ουσιαστική αναπλήρωση ενός μέρους του χαμένου τουριστικού εισοδήματος.

Αυτά σε ότι αφορά τον τουρισμό και το οικονομικό σκέλος της υπόθεσης. 

Υπάρχει όμως και το υγειονομικό σκέλος.

Και στην περίπτωση αυτών των τριών χωρών, είναι φανερό ότι υπάρχει ευθεία σύγκρουση των οικονομικών με τις υγειονομικές επιπτώσεις. 

Με απλά λόγια, στις χώρες αυτές και ειδικά στη Βρετανία και τη Σουηδία, εξακολουθούν να υφίστανται πολλά θέματα, σε ότι αφορά την υπόθεση του κορωνοϊού. 

Υγειονομικά, βρίσκονται ακόμη πολύ πίσω, σε σχέση με τη χώρα μας, καθώς ήταν από τις χώρες της Ευρώπης, που άργησαν πολύ να πάρουν μέτρα, με αποτέλεσμα την πολύ μεγάλη μετάδοση του ιού στην κοινότητα. 

Μην ξεχνάμε ότι η Βρετανία, μόλις αρχίζει να επιστρέφει σε μία μορφή περιορισμένης κανονικότητας. Και η Σουηδία, με την αποτυχημένη εφαρμογή της “ανοσίας της αγέλης” αποτέλεσε ένα από τα αρνητικά παραδείγματα, μεταξύ των χωρών της Ε.Ε, σε ότι αφορά την αντιμετώπιση της κρίσης του κορωνοϊού. Μέχρι να αρχίσει να παίρνει μέτρα, ήδη μετρούσε κάποιες χιλιάδες νεκρών. 

Τι πρέπει να γίνει λοιπόν;

Αρκετοί ενδεχομένως να απαντούσαν, ότι στην κατάσταση που βρίσκεται ο Νομός, το πρώτο που ενδιαφέρει είναι να αρχίσει να δέχεται τουρίστες. Όσο περισσότερους γίνεται, με τους λιγότερους όρους και προϋποθέσεις.

Για να διασωθεί ότι μπορεί να σωθεί από τη φετινή τουριστική σεζόν. Και για να μην περάσουν οι πολίτες έναν “εφιαλτικό” χειμώνα, με ανεξέλεγκτες οικονομικές επιπτώσεις, οι οποίες ήδη έχουν αρχίσει να διαφαίνονται ειδικά στις τουριστικές περιοχές. 

Στα Χανιά, έχουμε ήδη τα παραδείγματα αυτών των περιοχών του Βόρειου Άξονα. Πλατανιάς, Σταλός, Αγία Μαρίνα, αλλά και Γεράνι, Μάλεμε, και βέβαια Γεωργιούπολη και Καβρός. 

Το ερώτημα λοιπόν είναι εάν τελικά ο Νομός Χανίων, θέλει τουρίστες από τις χώρες αυτές.

Εάν πρέπει, να έρθουν τουρίστες από τις χώρες αυτές.

Και το βασικότερο, ποιες υγειονομικές επιπτώσεις θα υπάρξουν, εάν έρθουν τουρίστες από τις τις χώρες αυτές.

Τουλάχιστον για ένα κρίσιμο χρονικό διάστημα ακόμη, που θα μπορούσε να προσδιοριστεί από 15 ημέρες έως και ένα μήνα.

Ίσως και περισσότερο, ανάλογα με την επιδημιολογική κατάσταση των χωρών αυτών, όταν θα γίνει η επανεξέταση του θέματος. 

Η οποία να υπενθυμίσουμε θα γίνεται ανά δεκαπενθήμερο.

Η εξίσωση είναι δύσκολη. Οι συντελεστές, όμως έχουν την ίδια βαρύτητα;

Στα ερωτήματα αυτά, υπευθυνοι να απαντήσουν είναι οι αρμόδιοι τουριστικοί φορείς του Νομού, αλλά πάνω απ’ όλους η Πολιτεία. Η ελληνική κυβέρνηση. 

Αυτή άλλωστε έχει το πάνω χέρι, στις αποφάσεις που λαμβάνονται.

Και είναι φανερό, ότι οι αποφάσεις λαμβάνονται μετά από τις εισηγήσεις των ειδικών.

Άλλωστε όπως είπε από τα Χανιά το Σάββατο, ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας κ. Νίκος Χαρδαλιάς: “Αν υπάρχει ενδιαφέρον πράγματι τουριστικό από μια χώρα και την ίδια στιγμή αν η χώρα αυτή μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα, την επόμενη μέρα, επιδημιολογικό, στον τόπο μας, στο νησί μας, στις περιοχές μας, νομίζω ότι προέχει να είμαστε εγκρατείς και να πάμε με σταθερά βήματα. Άρα, θα κάνουμε υπομονή, είναι μαραθώνιος. Κάθε μέρα, μια Επιτροπή πολύ συγκεκριμένη, παρατηρεί επιδημιολογικά ό,τι γίνεται, σε όλες τις χώρες που μας ενδιαφέρουν τουριστικά και φέρνει συγκεκριμένα στοιχεία, θέτει συγκεκριμένα κριτήρια και με βάση αυτά τα κριτήρια παίρνονται και οι αποφάσεις…”.

Μανώλης Κονσολάκης