Χανιά: Αντιπαράθεση Αρχοντάκη-Σημανδηράκη για το θέμα του ΦΠΑ της ΔΕΔΙΣΑ

0
152

Το ζήτημα με χρέος του Δήμου Χανίων για το ΦΠΑ της ΔΕΔΙΣΑ  αποτέλεσε σημείο αντιπαράθεσης ανάμεσα στον κ. Γρηγόρη Αρχοντάκη και το Δήμαρχο Χανίων κ. Παναγιώτη Σημανδηράκη.

Ο κ. Αρχοντάκης υπενθύμισε ότι σε προηγούμενη συνεδρίαση του σώματος, στις αρχές Οκτωβρίου, είχε εκφράσει τις επιφυλάξεις του στα λεγόμενα του Δημάρχου ότι το θέμα  θα λυθεί με την έκδοση σχετικής εγκυκλίου.

Ο κ. Αρχοντάκης επιμένει στην άποψη του ότι ακόμη και αν ο Υφυπουργός Οικονομικών υλοπιήσει την υπόσχεσή του, το θέμα μπορεί να καταπέσει ανά πάσα ώρα και στιγμή, καθώς είναι πολύ δύσκολο να λειτουργεί μία Α.Ε. και να μην υποβάλλει ΦΠΑ.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε:

“Με βάση τον ανταγωνισμό, μία εταιρία πρέπει να ακολουθεί όλους τους κανόνες. Ας είμαστε λοιπόν επιφυλακτικοί και να μην ενθουσιαζόμαστε. Το Ελεγκτικό Συνέδριο θα μπορούσε να το παραπέμψει στην Αθήνα και να βγει απόφαση. Αν γινόταν αυτό, επειδή έχω δει νομολογίες, το ΣτΕ δεν αρνείται ότι υπάρχει ΦΠΑ γι’ αυτό το θέμα. Υπάρχουν πολλές αποφάσεις, γι’ αυτό κρατάτε μικρό καλάθι. Μακάρι να πάνε όλα καλά”.

Απαντώντας στον κ. Αρχοντάκη ο κ. Σημανδηράκης αναφέρθηκε σε τέσσερις επισκέψεις στο Υπ.Οικ. για το συγκεκριμένο θέμα και σημείωσε ότι η τελευταία ενημέρωση που έχει, είναι ότι σε δύο ημέρες θα υπάρξει η έκδοση της εγκυκλίου. 

Ο Δήμαρχος Χανίων επεσήμανε:

“Επιφυλάσσομαι να απαντήσω συνολικά στην επόμενη συνεδρίαση. Υπάρχει παράλληλα και η πίεση για τη νομοθετική πίεση του θέματος, που έχει καθαρά πολιτική χροιά. Πράγματι, η δέσμευση του Υφυπουργού ήταν για εξίσωση της λειτουργίας των ΦΟΔΣΑ για το καθεστώς ΦΠΑ. Όμως υπήρξε το πολυνομοσχέδιο που προέβλεπε τη δυνατότητα σε ιδιώτες να αναλαμβάνουν θέματα αποκομιδής. Ενώ η ΑΑΔΕ είχε προβεί στη σύνταξη της εγκυκλίου, με τη διάταξη στο πολυνομοσχέδιο ήταν παντελώς ασύμβατη και υπήρξε κατατρατήγηση του ανταγωνισμού στο θέμα της αποκομιδής.

Τώρα είμαστε στη διαδικασία έκδοσης εγκυκλίου για να κάνουμε προγραμματικές συμβάσεις χωρίς ΦΠΑ στο κομμάτι της τελικής εναπόθεσης. Η νομοθετική ρύθμιση θα έχει να κάνει και με αναδρομική ισχύ, ώστε να απαλλαγούμε από το βάρος αυτό. Θα ήθελα να ευχαριστήσω τους βουλευτές των Χανίων που προσπάθησαν και παρενέβησαν στο πολιτικό σκέλος της ηγεσίας του Υπ.Οικ. και ελπίζω ότι με την έκδοση της εγκυκλίου να ανοίξει ο δρόμος για τη νέα σύμβαση. Κατόπιν, με τη νομοθετική παρέμβαση να δοθεί οριστική λύση. Πραγματικά και το λέω χωρίς καμία διάθεση μομφής, ήταν ζήτημα ημερών αν είχαμε προλάβει την έκδοση της εγκυκλίου, που με το νομοσχέδιο κατέστη απαγορευτική.

Νομίζω όμως ότι με την ολοκλήρωση της προσπάθειας θα έχουμε ένα καθαρό τοπίο για να σχεδιάσουμε και να πάρουμε πρωτοβουλίες σε επίπεδο προϋπολογισμού και εγγραφών, ώστε να συνεχίσει απρόσκοπτα τη λειτουργία της η ΔΕΔΙΣΑ”. 

Απαντώντας στο Δήμαρχο Χανίων ο κ. Αρχοντάκης είπε:

“Επειδή οι περισσότεροι εδώ μέσα δεν κατάλαβαν τι έχει συμβεί… κι εγώ υποψιάζομαι, κι αν κάνω λάθος να με διαψεύσετε, θα τακτοποιηθεί με κάποιο τρόπο το θέμα της εναπόθεσης, αλλά το θέμα της αποκομιδής δεν τακτοποιείται ούτε αναδρομικά, ούτε μελλοντικά. Αυτό κατάλαβα, να τα λέμε όπως είναι. Παραμένει μία πολύ μεγάλη εκκρεμότητα και σε θέματα ΦΠΑ και σε θέματα προστίμων. Το μεγάλο μέρος του ζητήματος ήταν η αποκομιδή και όχι η εναπόθεση.

Όταν μας ανακοινώσατε ότι πήγατε στον Υπουργό για να τακτοποιηθεί το θέμα και μας μαλώσατε ότι είχαμε πει πως το ζήτημα δεν είναι εύκολο να λυθεί. Ακόμη και να θέλει πολιτικά η κυβέρνηση να λυθεί, υπάρχουν ζητήματα με τους κανόνες της Ε.Ε. και του ανταγωνισμού. Το βλέπουμε με την εμπειρία που έχουμε ότι είναι πολύ δύσκολο να λυθεί! Και δικαιωνόμαστε δυστυχώς κε Δήμαρχος και οφείλετε να το πείτε! Και να δούμε πως θα τακτοποιήσετε αυτό το μπάχαλο που έχει δημιουργηθεί! Δεν είναι δε ευθύνη δικιά σας, αλλά έχετε κι εσείς ένα μέρος γιατί δεν μας ακούσατε.

Εμείς είμαστε στη διάθεσή σας να σας βοηθήσουμε, αλλά καμία φορά να μας ακούτε κι εμάς! Δεν τα λέμε επειδή θέλουμε να κάνουμε αντιπολίτευση, αλλά γιατί κάτι ξέρουμε.

Οσο για τον εκπρόσωπο, δυστυχώς θα απέχουμε της διαδικασίας, γιατί, σας εξουσιοδοτήσαμε και στο ΔΗΠΕΘΕΚ και πήγατε και ψηφίσατε αυτούς που θέλατε! Θα απέχουμε και για το λόγο ότι δε μπορούμε να αποδεχθούμε μία λανθασμένη πολιτική των προηγούμενων ετών να συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια. Γιατί θα επιλέξετε τον ίδιο διευθύνοντα σύμβουλο που έχει κάνει ολέθρια λάθη και μία πολιτική που έχει οδηγήσει την επιχείρηση ενώπιον αυτού του προβλήματος”/ 

Ανταπαντώντας ο Δήμαρχος είπε:

“Δεν κατάλαβα γιατί μας εγκαλείτε, λέγοντας… έτσι όπως τα κάναμε! Εμείς προσπαθήσαμε με την όποια πολιτική πίεση να λύσουμε ένα ζήτημα. Ήμουν πολύ προσεκτικός στην τοποθέτησή μου, μεταφέροντας τα λόγια του Υπουργού. Τώρα αν σε ένα Δ.Σ. τα λόγια του Υπουργού κρίνονται ως αναξιόπιστα, χαρακτηρίζουν τον ίδιο και όχι αυτόν που τα μεταφέρει. Δεν είναι ένα ζήτημα νικητών και χαμένων. Είναι ένα ζήτημα βιωσιμότητας μίας από τις μεγαλύτερες εταιρίες του Δήμου Χανίων”.

Για να επανέλθει ο κ. Αρχοντάκης λέγοντας:

“Λυπάμαι τον Αντιδήμαρχο τι έχει να τραβήξει. Μπάχαλο υπάρχει και δεν ευθύνεστε εσείς κε Δήμαρχε. Το μόνο που σας χρεώνω είναι ότι μας μαλώσατε τότε στο Δ.Σ. επειδή είπαμε ότι δεν είναι τόσο εύκολο να λυθεί το θέμα… Ευθύνη έχει σαφώς η προηγούμενη δημοτική Αρχή στην οποία στηρίζεστε για να συνεχίσει το θεάρεστο έργο της ΔΕΔΙΣΑ και τα επόμενα χρόνια… Όταν το πολιτικό πρόσωπο λέει ναι Παναγιώτη μου θα το κάνω, μόλις οι υπηρεσιακοί άρχισαν να το ψάχνουν είδατε τι έγινε”.

Ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών, Τάσος Αλόγλου σημείωσε για το θέμα:

“Όταν οι πολιτικοί τάζουν δεν μπορεί να είναι και εφαρμόσιμο, συμφωνώ με τον κ. Αρχοντάκη. Ούτε εμείς οι ίδιοι δεν εφαρμόσαμε αυτό που μας προέτρεψαν να κάνουμε μέσα στο γραφείο του Υπουργού για την επόμενη σύμβαση που θα υπογράφαμε. Μπορεί να υπήρχαν προτροπές και διαθέσεις, το πρόβλημα λύνεται με εισηγήσεις υπηρεσιακών παραγόντων. Όντως είχαμε διαπιστώσει ότι υπάρχει ζήτημα με τον διαχωρισμό, προασπίζομαι τις ενέργειές μας, γιατί έχουμε δαπανήσει ώρες στο τηλέφωνο με την ΑΑΔΕ για να δούμε πως θα λυθεί το θέμα με τους ιδιώτες.

Η δήλωση για την εγκύκλιο από πλευράς Υπουργείου ήταν συγκεκριμένη αναφορικά με την εναπόθεση, ενώ οι συμβάσεις αποκομιδής θα γίνονται με ΦΠΑ. Περιμένουμε να δούμε την αναδρομική λύση του προβλήματος, που είναι θέμα πολιτικό. Αυτό που πρέπει να διεκδικήσουμε είναι να διαχωρίσει ο νόμος τα είδη των συμβάσεων και να πατήσουμε πλέον στην εγκύκλιο ότι είναι άδικο να μας έχει επιβληθεί ΦΠΑ σε σύμβαση εναπόθεσης”.

Σε έντονο ύφος σχολίασε τα όσα είπε ο Γρηγόρης Αρχοντάκης ο πρώην Δήμαρχος κ. Τάσος Βάμβουκας: 

“Με λυπεί ο τρόπος της τοποθέτησης του κ. Αρχοντάκη. Η προηγούμενη δημοτική Αρχή έδωσε αγώνα για να απαλλάξει τους Χανιώτες από ένα ποσό άνω των 2 εκ. ευρώ. Μας λέει ότι επιβεβαιώνεται σε αυτά που είχε πει! Ο κ. Δήμαρχος ξεκαθάρισε ότι θα λυθεί το θέμα της εναπόθεσης. Υπάρχει πολιτική δέσμευση για συνολική λύση του θέματος. Δε μπορεί να μιλάει με αυτό τον τρόπο. Λυπάμαι επίσης για το χαρακτηρισμό του κ. Αρχοντάκη στο πρόσωπο του κ. Κουτράκη. Ναι κ. Αρχοντάκη κάναμε θεάρεστο έργο! Η ΔΕΔΙΣΑ είχε οικονομικά προβλήματα, κάναμε τη διαδικασία για το νέο κύτταρο… προσπαθήσαμε και είναι όντως ένα θεάρεστο έργο. Όσο για το μπάχαλο, αυτό αφορά το ίδιο το κράτος και όχι την παρούσα ή την προηγούμενη δημοτική Αρχή”.  

Ο κ. Ευτύχης Δαμιανάκης σχολίασε:

“Όλοι επιθυμούμε την καλύτερη δυνατή λύση και πρέπει να προσπαθήσουμε όλες οι παρατάξεις να λυθεί το θέμα. Δεν έχουμε να κάνουμε με νικητές και ηττημένους. Να βρούμε μία λύση που θα εξυπηρετεί τη ΔΕΔΙΣΑ. Αλίμονο, κανείς δεν θέλει να την βλάψει”. 

Τέλος από την πλευρά του ο κ. Άρης Παπαδογιάννης είπε μεταξύ άλλων:

“Είμαστε υποχρεωμένοι να στηρίξουμε αυτή την επιχείρηση πρότυπο πανελληνίως. Θα ήθελα όμως μία δέσμευση από τον κ. Δήμαρχο. Σαν εκπρόσωπος να δεσμευτεί ότι θα συμμετέχει στο Δ.Σ. σύμβουλος από τη μειοψηφία. Γίνεται διαχρονικά και θα θέλαμε και τώρα να γίνει έτσι. Με αυτή την προϋπόθεση θα είμαστε θετικοί. Εμείς εγκρίνουμε”.