Χανιά: Αναζητούν λύσεις για την έλλειψη χώρων στάθμευσης στην Παλιά Πόλη (φώτο & video)

0
249

Ουσιαστικές λύσεις προκειμένου να λυθεί το τεράστιο πρόβλημα στάθμευσης στην Παλιά Πόλη αναζητούν Δήμος και Επιχειρηματίες της περιοχής. Το θέμα τέθηκε επί τάπητος κατά την διάρκεια ευρείας σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε το πρωί της Παρασκευής στο Δημαρχείο Χανίων. 

Η συνάντηση έγινε  μετά από πρωτοβουλία των επιχειρηματιών που δραστηριοποιούνται στην Παλιά Πόλη, οι οποίοι ζήτησαν την εξασφάλιση θέσεων στάθμευσης στην περιοχή, καθώς όπως υποστηρίζουν σε πρόσφατη ανακοίνωσή τους:

“Η αλματώδης αύξηση επαγγελματικών δραστηριοτήτων για την εξυπηρέτηση των επισκεπτών ( υπηρεσίες ύπνου, εστίασης, καφέ,τουριστικών καταστημάτων κ.λ.π.), αύξησε την επισκεψιμότητα και κατά συνέπεια τις ανάγκες στάθμευσης περισσοτέρων Ι.Χ. αυτοκινήτων, μικρών και μεγάλων λεωφορείων στις περιοχές Πλατεία Τάλω και Ακτή Κανάρη. Μάλιστα τους μήνες αιχμής δεκάδες επισκέπτες αδυνατούν να εξασφαλίσουν μια θέση στάθμευσης και εγκαταλείπουν την περιοχή, αφού τα ελεύθερα πάρκινγκ της Πλατεία Τάλω, της ΑΒΕΑ και του ιδιωτικού οικοπέδου και των γύρω δρόμων, δεν επαρκούν να καλύψουν τις ανάγκες της περιοχής.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης ο Δήμαρχος Χανίων κ. Παναγιώτης Σημανδηράκης αναφερόμενος στο γενικότερο πρόβλημα της έλλειψης χώρων στάθμευσης στην πολη των Χανίων σημείωσε ότι με βάση το σχεδιασμό της δημοτικής αρχής τη συνολική διαχείριση των χωρών στάθμευσης θα έχει η Κύδων ΑΕ, ενώ για να λυθεί το πρόβλημα της είσπραξης τελών στάθμευσης θα μπουν μπάρες  στα Δημοτικά πάρκινγκ. 

Πρόκειται για έναν σχεδιασμό που βασική κατεύθυνση θα έχει την δυνατότητα πρόσβασης ΙΧ σε θέσεις στάθμευσης στην πόλη αλλά και θα είναι τέτοιος που θα επιβάλει την ολογοωρη παραμονή τους και την ανακύκλωση αυτοκινήτων σε θέσεις στάθμευσης.

Σε ότι αφορά στην παλιά πόλη, όπως τόνισε, βασική κατεύθυνση είναι να προχωρήσουν οι πεζοδρομήσεις με πρώτη προτεραιότητα την πεζοδρόμηση της οδού  Δασκαλογιάννη.

Επίσης θα υπάρχει πρόβλεψη για τα θέματα πυροπροστασίας και ασφάλειας στην παλιά πόλη, για την εύκολη πρόσβαση αυτοκινήτων της Πυροσβεστικής και του ΕΚΑΒ, όπου αυτό χρειαστεί. 

«Και στο θέμα της πρόσβασης ασθενοφόρων και πυροσβεστικών οχημάτων υπάρχει ένα σχέδιο, όπως και για περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης. Ότι προβλέπει το πρωτόκολλο της πολιτικής προστασίας για περιοχές όπως η παλιά πόλη θα ακολουθηθεί», πρόσθεσε ο κ. Σημανδηράκης.

Publiée par ΧΑΝΙΑ LIVE TV sur Vendredi 13 septembre 2019

 

Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Μιχάλη Τσουπάκη, υπάρχει σχεδιασμός για τα δύο ΚΤΕΛ, αστικό και υπεραστικό, να φύγουν οι αφετηρίες τους από το κέντρο της πόλης και να μεταφερθούν, σε ότι αφορά το υπεραστικό ΚΤΕΛ σε οικόπεδο στο Μακρύ Τοίχο και σε ότι αφορά το Αστικό, σε περιφερειακές αφετηρίες, έτσι ώστε στο κέντρο να μπαίνουν τα λεωφορεία μόνο για να αποβιβάζουν και να επιβιβάζουν επιβάτες, χωρίς να σταματούν. 

Η σύσκεψη έγινε παρουσία του Δημάρχου Χανίων Παναγιώτη Σημανδηράκη, των αντιδημάρχων Γιώργου Ξανθουδάκη, Νίκου Χαζιράκη, Μιχάλη Τσουπάκη, Τάσου Αλόγλου, του Προέδρου της Κύδων Α.Ε. κ. Καλογριδάκη και εκπρόσωπων του Συλλόγου Εμπορικών και Τουριστικών καταστημάτων Παλιάς Πόλης, της Ένωσης ξενοδόχων Ν.Χανίων, της Ένωσης Τουριστικών καταλυμάτων Χανίων, του Σωματίου Επαγγελματιών Ν.Χώρας, του Σωματίου Επιχειρηματιών Εστίασης Ν.Χανίων, του Συλλόγου Καταστηματαρχών Ενετικού Λιμένα και της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών και Βιοτεχνων Ν. Χανίων.