Χανιά: Ανακοίνωσεις ΝΑΡ-νΚΑ και Attack Χανιων για θάνατο εργαζομένου

0
47

Μετά το Εργατικό Κέντρο Χανίων ανακοίνωσεις για το νέο θάνατο διανομέα φαγητού στα Χανιά εξέδωσαν την Πέμπτη το Νέο Αριστερό Ρεύμα (ΝΑΡ)  νεολαία Κομμουνιστική Απελευθέρωση (νΚΑ) Χανίων και η συλλογικότητα «ATTACK στην Ανεργία και την Επισφάλεια» Χανίων.

Η ανακοίνωση του ΝΑΡ-νΚΑ Χανίων

Το 2019 ξεκινάει με άλλη μία εργοδοτική δολοφονία διανομέα στα Χανιά. Το βράδυ της Τετάρτης 16/1 21χρονος διανομέας εν ώρα εργασίας ενεπλάκη σε τροχαίο δυστύχημα με άλλο δίκυκλο στη συμβολή των οδών Σφακιανάκη και Αντωνίου Γιάνναρη με αποτέλεσμα τον θανάσιμο τραυματισμό του. Αποτελεί το νέο θύμα ενός τεράστιου καταλόγου νεκρών διανομέων τον τελευταίο χρόνο που δε λέει να κλείσει. Ειδικά για τα Χανιά πρόσφατος είναι και ο θάνατος διανομέα την παραμονή της Πρωτοχρονιάς στην περιοχή της Χαλέπας.
Οι συνεχιζόμενοι θάνατοι διανομέων αποδεικνύουν ότι δεν ευθύνονται μόνο στην «κακιά» στιγμή ή στην λάθος οδηγική συμπεριφορά. Αποδεικνύουν ότι οι απάνθρωπες συνθήκες κάτω από τις οποίες δουλεύουν οι διανομείς που εργάζονται στον κλάδο του επισιτισμού οδηγούν όλο και πιο συχνά σε εργατικά ατυχήματα. Η πραγματική αιτία αυτών των ατυχημάτων κρύβεται πίσω από την παντελή έλλειψη μέτρων ασφαλείας και την τεράστια εντατικοποίηση που εμφανίζεται στον κλάδο. Η έντονη πίεση που ασκούν οι εργοδότες για την γρήγορη παράδοση των παραγγελιών κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες θα συνεχίσει να έχει τα παραπάνω αποτελέσματα.

Οι διανομείς καταλήγουν να εργάζονται καθημερινά για ένα μεροκάματο της πείνας χωρίς να ξέρουν αν θα γυρίσουν στο σπίτι τους μετά το πέρας της βάρδιας. Οι περισσότεροι εργάζονται υπό καθεστώς μόνιμης επισφάλειας χωρίς να ασφαλίζονται ή στην καλύτερη περίπτωση να ασφαλίζονται μόνο για τα μισά τους δεδουλευμένα. Ενώ ταυτόχρονα από τους εργοδότες δεν παρέχονται ούτε τα οχήματα και δεν καλύπτεται το κόστος για τις βενζίνες και τα service τους.

Στην παραπάνω κατάσταση κύρια ευθύνη φέρει και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Με την αντεργατική πολιτική που εφαρμόζει ενισχύει την επισφαλή-ανασφάλιστη εργασία. Το υπουργείο εργασίας συνεχίζει να αρνείται να πάρει μέτρα για την βελτίωση των συνθηκών εργασίας στον κλάδο. Ταυτόχρονα ενισχύει τη δυνατότητα των εργοδοτών να εκμεταλλεύονται τους εργαζομένους κάνοντας τα στραβά μάτια στις αυθαιρεσίες τους με τις παραβάσεις εργατικού δικαίου να μένουν ουσιαστικά ατιμώρητες.
Η απάντηση θα έρθει από το δρόμο του συλλογικού αγώνα ενάντια στην εργοδοτική εκμετάλλευση, ενάντια σε κυβερνήσεις και ΕΕ που στο όνομα της «ανάπτυξης» ενισχύουν τα αντεργατικά μέτρα και οδηγούν στο θάνατο χιλιάδες εργαζομένους. Καλούμε όλους τους εργαζομένους σε συμμετοχή και συσπείρωση γύρω από ταξικά συνδικάτα και συλλογικότητες μακριά από τον αστικοποιημένο και υποταγμένο συνδικαλισμό της ΓΣΕΕ.
Καλούμε στο συλλαλητήριο την Παρασκευή 18/1 στις 18:00μμ στην πλατεία δημοτικής αγοράς.

ΝΑΡ για την κομμουνιστική απελευθέρωση
Νεολαία Κομμουνιστική απελευθέρωση
οργανώσεις Χανιών

Η ανακοίνωση της συλλογικότητας «ATTACK στην Ανεργία και την Επισφάλεια» Χανίων

Όχι άλλο αίμα για τα κέρδη των εργοδοτών!

Τον τελευταίο μήνα στα Χανιά ο θάνατος 2 εργαζομένων ντελίβερι στον χώρο του επίσιτισμού μας δείχνουν στην πιο ακραία μορφή ότι (στον σύγχρονο ολοκληρωτικό καπιτλισμό) στο βωμό του κέρδους και της εκμετάλλευσης των εργαζομένων δεν υπολογίζονται οι ανθρώπινες ζωές!

Συγκεκριμένα ,χθες ενας 21χρονος οδηγός σκοτώθηκε σε ατύχημα με άλλο μηχανάκι ,ενώ παραμονή πρωτοχρονίας ενας άλλος 27 χρονος οδηγός που δούλευε για να βγάλει τα προς το ζην, βγήκε εκτός δρόμου στην περιοχή της Χαλέπας .

Τα εργατικά ‘’ατυχήματα’’-εργοδοτικές δολοφονίες- και οι σοβαροί τραυματισμοί εργαζομένων τείνουν πλέον να γίνουν συνήθεια επιβεβαιώνοντας για άλλη μια φορά τις άθλιες συνθήκες στις οποίες οι εργαζόμενοι αντιμετωπίζουν στους χώρους δουλειάς,ειδικά για τον κλάδο των διανομέων.Η πίεση που δέχονται από τους εργοδότες τους για να μεταφέρονται γρήγορα οι παραγγελίες,τα πενιχρά μεροκάματα , ο εξοπλισμός προστασίας που δεν δίνεται από τους εργοδότες (κράνος κλπ) αποτυπώνουν την τραγική κατάσταση που επικρατεί ενώ παράλληλα τις περισσότερες φορές εργάζονται ανασφάλιστοι ή υπόασφαλισμενοι.Την ίδια ώρα αυξάνονται και τα περιστατικά εργοδοτικής βίας και αυθαιρεσίας ενάντια σε όσους εργαζόμενους διεκδικούν τα αυτονόητα διακιώματά τους και καλύτερες συνθήκες εργασίας.

Η παραπάνω κατάσταση εντείνεται και από την αντιεργατική κυβερνητική πολιτική που διαχρονικά εναρμονίζεται με τις απαιτησεις της Ευρωπαικής Ενωσης .Την πολιτική δηλαδή, που αποσκοπεί στην αύξηση των κερδών των μεγάλων αλυσιδών στον χώρο του επισιτισμού, που συγκαλύπτει την αδήλωτη και υποδουλωμένη εργασία, που καταπατά τα οποιαδήποτε εργατικά δικαιώματα ,αφήνωντας τον εργαζόμενο έρμαιο στις πρακτικές των εργοδοτών .Πάνω στον ιδρώτα και το αίμα των εργαζομένων θέλουν να χτίσουν το παραμύθι της δίκαιης ‘’ανάπτυξης’’.Δεν θα τους περάσει
Η μόνη απάντηση στην σύγχρονη αυτή βαρβαρότητα είναι ο δρόμος του αγώνα,ενάντια στην παραπάνω πολιτική και στους εφαρμοστές της ,η οργάνωση και ο αγώνας μέσα από τα ταξικά σωματέια , μακριά από τον εργοδοτικό συνδικαλισμό των ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ

Δεν θα συνεχίσουμε να ζούμε στη σύγχρονη σκλαβιά! Όχι άλλο αίμα για τα κέρδη τους! Να μη ζήσουμε άλλο εργατικό «ατύχημα»

Καλούμε στην πορεία διαμαρτυρίας στις 18/1 στις 6:00μμ στην πλατεία Δημοτικής Αγοράς

Αttack στην ανεργία και την επισφάλεια Χανιών