Χανιά: Άλλη μορφή θα αποκτήσουν τα Νεώρια| φωτο

0
119

Παρουσιάστηκε στην συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Χανίων η πρόταση του Πολυτεχνείου Κρήτης για την αποκατάσταση των Νεωρίων στο Ενετικό Λιμάνι.

Τα αρχιτεκτονικά και πολεοδομικά σημεία της μελέτης απασχόλησαν την ομάδα εργασίας των Νίκου Σκουτέλη, Κλήμη Ασλανίδη, Αλέξιο Τζομπανάκη, Δέσποινα Διμέλλη, ενώ η ιστορική τεκμηρίωση ήταν μεταξύ άλλων θέμα εργασίας των καθηγητών του Πανεπιστημίου Βενετίας Elisabetta Molteni και Μario Piana και του καθηγητή του Πανεπιστημίου Κρήτης Ηλία Κολοβού.

O καθηγητής Μανώλης Μανούτσογλου εργάστηκε στα δομικά υλικά, ο καθηγητής κ. Κώστας Προβιδάκης στα δομοστατικά, ενώ οι καθηγητές Μαρία Σταυρουλάκη και Γεώργιος Σταυρουλάκης με τη στατική και δυναμική ανάλυση με υπολογιστικές μεθόδους.

Στα γεωολογικά και γεωτεχνικά χαρακτηριστικά του έργου μεργάστηκαν οι καθηγητές Αντώνης Βαφείδης και Γεώργιος Εξαδάκτυλος. Τις χημικές αναλύσεις ανέλαβε η ομάδα της καθηγήτριας κ. Νόνης Μαραβελάκη, ενώ τεχνικά και οικονομικά ζητήματα απασχόλησαν την έρευνα του καθηγητή Κωνσταντίνου Ζοπουνίδη. Ο καθηγητής Παναγιώτης Παρτσινέβελος ανέλαβε τη γεωμετρική τεκμηρίωση του χρόνου και την τεχνική της φωτογραμμετρίας, με βάση την οποία καταγράφηκε με ακρίβεια χιλιοστού η στατικότητα του κτηρίου και οι πιθανές στρεβλώσεις στη δομή του.

Στο συμβούλιο ο επικεφαλής των τεχνικών υπηρεσιών του Δήμου Χανίων, Αντώνης Μυλωνάς ανέφερε: “Στις 27 Σεπτεμβρίου λήγει η πενταετής παραχώρηση από το Υπουργείο Πολιτισμού και ο Δήμος έχει ήδη ζητήσει μια νέα, προσωρινή παραχώρηση ώστε να υποβληθεί η προμελέτη αποκατάστασης και οι προτάσεις χρήσεως”.

Αναλυτική παρουσίαση όλων των νέων στοιχείων θα παρουσιαστούν από την ερευνητική ομάδα του Πολυτεχνείου Κρήτης σε ειδικό συνέδριο στις 16 Οκτωβρίου στο ΚΑΜ.