Χάγη: Άρχισε στο Διεθνές Δικαστήριο η δίκη του πρώην διοικητή του «UCK»

0
21

Ο πόλεμος του Κοσόβου, με 13.000 νεκρούς, τελείωσε το 1999 με την καμπάνια των νατοϊκών βομβαρδισμών που ανάγκασαν τις σερβικές δυνάμεις να αποσυρθούν.

Μετά τους πολέμους που διέλυσαν την Γιουγκοσλαβία στην δεκαετία του 1990, πολλοί σέρβοι εγκληματίες πολέμου καταδικάσθηκαν από άλλα διεθνή δικαστήρια.

Το Ειδικό Δικαστήριο για το Κόσοβο είναι επιφορτισμένο με την έρευνα των εγκλημάτων πολέμου και των εγκλημάτων που διαπράχθηκαν στο Κόσοβο από το 1998 μέχρι το 2000 από τον UCK κατά των Σέρβων, των Ρομά και των αντίθετων με την δράση του UCK Κοσοβάρων.

«Τα εγκλήματα πολέμου που διαπράχθηκαν από την μία πλευρά δεν δικαιολογούν τα εγκλήματα πολέμου της άλλης», δήλωσε ο εισαγγελέας Τζακ Σμιθ.

Η Σαλίχ Μουστάφα είναι ο πρώτος που δικάζεται από το Ειδικό Δικαστήριο, το οποίο έχει απαγγείλει κατηγορίες κατά του πρώην προέδρου του Κοσόβου Χασίμ Θάτσι.

Οι δραστηριότητες του δικαστηρίου παραμένουν ευαίσθητου χαρακτήρα, καθώς πρώην μέλη της ηγεσίας του UCK συνεχίζουν να κυριαρχούν στο πολιτικό τοπίο του Κοσόβου και θεωρούνται από πολλούς ήρωες.

Οι διεθνείς εντάσεις παραμένουν γύρω από το Κόσοβο. Οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι περισσότερες δυτικές χώρες έχουν αναγνωρίσει την ανεξαρτησία της πρώην επαρχίας της Σερβίας, ανεξαρτησία που ουδέποτε αποδέχθηκε το Βελιγράδι.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ