Αυτή είναι η αιτία που προκάλεσε τη φωτιά στο «Ε. Βενιζέλος»;

0
360

Τον λόγο που προκάλεσε τη φωτιά στο πλοίο «Ελ. Βενιζέλος» αποκαλύπτει σήμερα δημοσίευμα της εφημερίδας “Έθνος της Κυριακής”.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, η αιτία ήταν ένα βραχυκύκλωμα σε μοτέρ φορτηγού-ψυγείου που βρισκόταν στο γκαράζ του πλοίου.

Πηγές του λιμενικού που επικαλείται η εφημερίδα αναφέρουν ότι προκλήθηκε βραχυκύκλωμα σε μοτέρ και από την υπερθέρμανση η οποία έφτασε στους 400-500 βαθμούς Κελσίου, πήραν φωτιά τα καλώδια και στη συνέχεια τα σκέπαστρα των οχημάτων που βρίσκονταν στο γκαράζ του “Ελευθέριος Βενιζέλος”.

Τέσσερα λεπτά χρειάστηκαν να επεκταθεί η φωτιά στο σε τέτοιο βαθμό, ώστε να μην μπορεί να ελεγχθεί!

Οι λόγοι που η φωτιά δεν πήρε μεγαλύτερες διαστάσεις οφείλονται στις πυράντοχες θύρες του “Ελευθέριος Βενιζέλος” που έκλεισαν και στεγανοποίησαν μεγάλα κομμάτια του πλοίου και στο σύστημα πυρόσβεσης που δημιούργησαν στα γκαράζ, τεχνητή ομίχλη νερού, χωρίς να κινδυνεύσει να πλημμυρίσει το πλοίο.

Στο ρεπορτάζ της εφημερίδας αναφέρεται πως αν το πλοίο δεν ήταν καλής κατασκευής ή επαρκώς συντηρημένο, η φωτιά θα είχε εξαπλωθεί προς τα πάνω και θα μιλούσαμε για το τραγωδία.

Οι ζημιές στο «Ελευθέριος Βενιζέλος» είναι πολύ σοβαρές, αλλά εκτιμάται ότι θα επισκευαστούν και το πλοίο θα επιστρέψει και πάλι στις θάλασσες. Οι μεγαλύτερες ζημιές έχουν προκληθεί στις πόρτες των γκαράζ, στις ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις και στα πατώματα του πλοίου.

Ζημιές φυσικά υπήρξαν και σε οχήματα, με τις φωτογραφίες που είχαν δει το «φως» της δημοσιότητας από τις νταλίκες να προκαλούν σοκ. Μόνο τα «κουφάρια» τους είχαν απομείνει, με τη συζήτηση για τις αποζημιώσεις να ανοίγει από νωρίς.

Το χρονικό

Το βράδυ της Τρίτης 28/8, το πλοίο Ελευθέριος Βενιζέλος ξεκινά από τον Πειραιά, με προορισμό τα Χανιά. Περίπου δύο ώρες μετά κι ενώ το πλοίο βρισκόταν κοντά στη νησίδα του Αγ. Γεωργίου, μια φωτιά εκδηλώθηκε στο τρίτο γκαράζ, με αποτέλεσμα να ληφθεί η απόφαση για άμεση επιστροφή στον Πειραιά.

Οι 875 επιβάτες, πολλά μέλη πληρώματος έζησαν τον απόλυτο τρόμο. Το πλοίο μετέφερε επίσης αλλά 80 φορτηγά και 152 ΙΧ οχήματα. Εντέλει, όλοι οι επιβάτες αποβιβάστηκαν και δεν υπήρξαν τραυματισμοί. Ωστόσο, η φωτιά σιγόκαιγε στο πλοίο τις επόμενες τρεις μέρες.

ΠΗΓΗ: star.gr