Αβραμόπουλος: Θέλουμε να πάρουν περισσότερους πρόσφυγες οι ΗΠΑ και ο Καναδάς

0
57

Η Ευρώπη περιμένει περισσότερη βοήθεια από τις ΗΠΑ και τον Καναδά, στην προσφυγική κρίση, καθώς πασχίζει να αντιμετωπίσει την άνοδο της ξενοφοβίας, δήλωσε ο Δημήτρης Αβραμόπουλος.

«Το πρόβλημα πρέπει να αντιμετωπιστεί σε παγκόσμια κλίμακα. Η ΕΕ έχει κάνει πολλά, αλλά δεν έχουμε φτάσει στο σημείο που θα θέλαμε ακόμη», είπε ο Επίτροπος σε συνέντευξη στην Wall Street Journal, πριν από τη Σύνοδο του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, τη Δευτέρα.

Ο κ. Αβραμόπουλος πρόσθεσε ότι περιμένει να δει εκκλήσεις για υποδοχή περισσότερων προσφύγων όχι μόνο από την κυβέρνηση των ΗΠΑ, αλλά και από τον Καναδά και ίσως κάποιες άλλες χώρες της αμερικανικής ηπείρου.

«Η θετική ανταπόκριση των Καναδών δείχνει τον δρόμο. Κατανοώ ότι η μετανάστευση είναι ένα εσωτερικό ζήτημα αυτή την εποχή στις ΗΠΑ, με την προεκλογική καμπάνια. Ελπίζω μετά από τις εκλογές να βρούμε έναν τρόπο να συνεργαστούμε με την αμερικανική κυβέρνηση σε αυτό το θέμα», τόνισε ο κ. Αβραμόπουλος.

Η αναδιανομή των προσφύγων μέχρι τώρα είχε «πολύ φτωχά» αποτελέσματα, σημείωσε ο Επίτροπος. Από τους 160.000 αιτούντες ασύλου που η ΕΕ συμφώνησε πέρυσι να μετεγκατασταθούν, από την Ελλάδα και την Ιταλία, μόλις 4.700 έχουν μετακινηθεί. «Η άνοδος του αντιμεταναστευτικού αισθήματος και η επιτυχία πολλών λαϊκιστικών, ξενοφοβικών κομμάτων σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες έχει προσθέσει πίεση στις κυβερνήσεις, προκειμένου να αρνηθούν να δεχθούν περισσότερους πρόσφυγες», πρόσθεσε ο κ. Αβραμόπουλος, τονίζοντας ότι είναι ανάγκη να αν ανακοπεί η ενίσχυση τέτοιων κινημάτων.

Πρέπει να αποφύγουμε να συνδέσουμε τους τρομοκράτες με τους πρόσφυγες και τους μετανάστες, υπογράμμισε ο Επίτροπος, αλλά παρατήρησε ότι αν οι υπηρεσίες πληροφοριών της Ευρώπης είχαν καλύτερη συνεργασία, πολλοί δράστες θα είχαν συλληφθεί και δεν θα τους είχε επιτραπεί να διαπράξουν επιθέσεις.

Πηγή: iefimerida.gr